My Navia Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

 Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum
Regulamin oraz opis zmian w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2015-08-07, 15:45
Nawigacja bez GPS
Autor Wiadomość
janosik21
azymut


Dołączył: 12 Sie 2013
Posty: 1
Wysłany: 2013-08-12, 13:22   Nawigacja bez GPS

Witam wybieram się dziś do Krakowa a przede mną długa droga, i właśnie próbuję wgrać sobie na tablet nawigacje, niestety mój tablet nie posiada GPS, mam jednak bezprzewodowy internet czy jest a jeśli tak to jaką nawigacje polecacie i jak mam się za to zabrać (jestem zielony w tych tematach) ;)
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
MX3+Primo+MM legal


Pomógł: 518 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18400
Wysłany: 2013-08-12, 14:10   

Bez modułu GPS nie ma jak wyznaczyć położenia - próbowałem w komórce (na Nokii, bez a-gps) i ustalenie pozycji w GoogleMaps na podstawie stacji bazowych dało dokładność ok. 500 metrów.
Może do znalezienia oazy na pustyni się nada, ale w samochodzie ...

Są odbiorniki GPS na BlueTooth
_________________

 
 
sliski4 
GPS instruktor
Alga 5'' BT HD TMC



Pomógł: 18 razy
Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 860
Skąd: zabrze
Wysłany: 2013-08-12, 15:27   

janosik21,



Kod:
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=37900


Spójrz dwa tematy do góry. Może i u ciebie da się podłączyć zewnętrzny GPS
_________________
iGo primo2.4 , skin DiMka , skin Decent
iGo primo2.4 android
 
 
wojciech679 
Waypoint


Dołączył: 10 Mar 2017
Posty: 29
Wysłany: 2017-03-20, 20:51   

Witam serdecznie.

Mam tablet Pentagram TAB 7.6, a na nim zainstalowane iGO Primo 9.6.29.625822 wraz z mapą Polski. Wszystko działa oprócz najważniejszego - nie znajduje sygnału GPS



W ustawieniach jest włączone "Dostęp do mojej lokalizacji", Google Maps normalnie działa i znajduje sygnał GPS, a iGO ciągle monituje, żeby włączyć GPS. Trzeba coś w sys.txt ustawić, bo w programie nie widzę jakiś ustawień GPS?

Pozdrawiam ;)
 
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
MX3+Primo+MM legal


Pomógł: 518 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18400
Wysłany: 2017-03-20, 20:59   

A ten tablet ma w ogóle moduł GPS? Bo w specyfikacji producenta http://www.pentagram.pl/produkty/tab-7-dot-6 nie widzę
_________________

 
 
wojciech679 
Waypoint


Dołączył: 10 Mar 2017
Posty: 29
Wysłany: 2017-03-20, 21:05   

No musi mieć skoro na Maps Google wszystko śmiga. Byłem w mieście obok i normalnie znalazł moją lokalizacje.

Nawet teraz siedzę w domu, w pokoju na WiFi i Maps Google pokazał moją lokalizacje z dokładnością do ok. 30 metrów.
 
 
 
___Olivia_ 
Maestro GPS


Pomogła: 176 razy
Wiek: 26
Dołączyła: 19 Gru 2009
Posty: 4487
Skąd: Wawa
Wysłany: 2017-03-20, 21:09   

Ten tablet nie ma modułu GPS.
wojciech679 napisał/a:
na Maps Google wszystko śmiga
Dane pobiera z internetu.
_________________
Nawigacja, to sztuka jedyna, niepowtarzalna bez kopi, backupów, ale codziennie aktualizowana.
 
 
 
wojciech679 
Waypoint


Dołączył: 10 Mar 2017
Posty: 29
Wysłany: 2017-03-20, 21:12   

Haha jeśli tak to problem rozwiązany. Czyli tylko Maps Google będzie działać jak mu podam internet? iGO czy Automapa z internetu nie korzysta, tylko nadajniki GPS?
 
 
 
___Olivia_ 
Maestro GPS


Pomogła: 176 razy
Wiek: 26
Dołączyła: 19 Gru 2009
Posty: 4487
Skąd: Wawa
Wysłany: 2017-03-20, 21:14   

wojciech679 napisał/a:
Maps Google będzie działać jak mu podam internet?
Zgadza się.
_________________
Nawigacja, to sztuka jedyna, niepowtarzalna bez kopi, backupów, ale codziennie aktualizowana.
 
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 52 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 5201
Wysłany: 2017-03-20, 21:22   

wojciech679 napisał/a:
iGO czy Automapa z internetu nie korzysta, tylko nadajniki GPS?

Dane pobrane z internetu są niedokładne.
Zdecydowanie niedokładne.
Więc nawigowanie na ich podstawie jest cokolwiek szaleńcze.
Ale to Twoje urządzenie i to Ty będziesz próbował trafić do celu
Powodzenia !!!!!

P.S a poza tym na 1 GM ROM i 4 GB RAM to za duzo nie poszalejesz... nawet z googlemaps

[ Komentarz dodany przez: ___Olivia_: 2017-03-20, 21:48 ]
Wycięłam tekst niezwiązany z tematem.
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
Ostatnio zmieniony przez ___Olivia_ 2017-03-20, 21:46, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
MX3+Primo+MM legal


Pomógł: 518 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18400
Wysłany: 2017-03-21, 07:24   

wojciech679 napisał/a:
Czyli tylko Maps Google będzie działać jak mu podam internet? iGO czy Automapa z internetu nie korzysta, tylko nadajniki GPS?
GoogleMaps z internetu pobiera mapy, a nie lokalizację. IGO i AM korzystaja z map skopiowanych do urządzenia.

wojciech679 napisał/a:
w pokoju na WiFi i Maps Google pokazał moją lokalizacje z dokładnością do ok. 30 metrów
Lokalizację określił na podstawie umiejscowienia nadajników WiFi - czyli sprawdza, ile nadajników tablet widzi, potem wyznacza mniej więcej środek między ich położeniami (w dużym skrócie - więcej http://morony.pl/?p=554 ). A jak gęsto są one ustawione na drogach w Polsce?
Weź tablet jutro ze sobą do pracy/szkoły i sprawdź dokładność nawigowania w praktyce.
Aha, nie zapomnij o kilkudniowych zapasach żywności i wody, bo szybko do domu nie wrócisz, korzystając z takich wskazań... :lol:


[ Dodano: 2017-03-21, 07:25 ]
P.S. Wyciąłem z wątku " iGO Primo GPS signal" - jak urządzenie bez modułu GPS ma łapać sygnał...
_________________

 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 11