My Navia Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

 Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum
Regulamin oraz opis zmian w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2016-01-02, 14:51
Navroad Auro s6 i programy nawigacyjne
Autor Wiadomość
Paketa

Dołączył: 23 Sie 2016
Posty: 0
Wysłany: 2016-08-23, 18:14   Navroad auro s6

Witam, przeszukałem sporo tematów, jednak na swój odpowiedzi nie znalazłem. Jestem posiadaczem ww nawigacji i nie mam zielonego pojęcia, jak tam zainstalować A.M? Na komputerze (przy próbie instalacji) wyświetla mi się info, że na tym systemie ta aplikacja działać nie będzie (laptek z windą 10) i już głupi jestem... bo w tym temacie to chyba faktycznie :-D :-D :-D
Bardzo proszę o pomoc.

[ Komentarz dodany przez: ___Olivia_: 2016-08-23, 20:00 ]
Scaliłam z odpowiednim tematem.
Regulamin punkt 3.
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
MX3+Primo+MM legal


Pomógł: 518 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18400
Wysłany: 2016-08-23, 19:54   

o instalowaniu AM na kompie jest oddzielny wątek.

AM na navroadzie instalujesz jak na każdej innej nawigacji - czyli dokładnie wg poradnika w dziale o Automapie.
Warto przeczytać też temat o AM na Navroadach
_________________

 
 
szymon189
GPS instruktor


Dołączył: 23 Lip 2011
Posty: 501
Wysłany: 2017-03-20, 20:37   

Jaki port w igo musi być ustawiony dla Auro S6? Bo miałem auto, znajomy przejechał na niej 600 km i wszystko było ok. Teraz już od ponad 500 km nie potrafi mu złapać sygnału. Włączanie na nowo nic nie pomaga.
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
MX3+Primo+MM legal


Pomógł: 518 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18400
Wysłany: 2017-03-20, 20:51   

szymon189 napisał/a:
Bo miałem auto
A co masz teraz w sys.txt?
Sprawdź port wg http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=15573 p.9 (może uszkodzony odbiornik GPS)
_________________

 
 
szymon189
GPS instruktor


Dołączył: 23 Lip 2011
Posty: 501
Wysłany: 2017-03-20, 20:56   

Na stonie AM znalazłem coś takiego:
Cytat:
NavRoad Drive, Auro S6, Enovo S6, Leeo S6, Vivo S6 - COM1, 38400

Czy takie same porty będą do IGO?
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
MX3+Primo+MM legal


Pomógł: 518 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18400
Wysłany: 2017-03-20, 21:05   

Port zależy od urządzenia, nie od programu nawigacyjnego - to jakby numer wyjścia, z którego program pobiera dane.
Jedynie prędkości można podawać różne, im szybsze urządzenie, z tym większą częstotliwościa odczytów sobie poradzi (w dużym skrócie) i tym dokładniejsze położenie (w słabszych lepiej podać 9600 lub 19200, w mocnych 38400 lub 57600)
_________________

 
 
szymon189
GPS instruktor


Dołączył: 23 Lip 2011
Posty: 501
Wysłany: 2017-03-20, 21:10   

Czyli COM1, 38400 powinien być ok?
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
MX3+Primo+MM legal


Pomógł: 518 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18400
Wysłany: 2017-03-21, 07:21   

Spróbuj. Ew. koryguj prędkości.
_________________

 
 
ckrzys
Waypoint


Dołączył: 25 Cze 2014
Posty: 18
Wysłany: 2017-04-13, 10:38   

Na stronach Navroad, faktycznie jest informacja, że prawidłowy jest COM1 z prędkością 38400.
Tyle tylko, że zauważyłem w AURO S6 jest opcja test GPS. Jest ichniejszy wykres z wykazem satelit, ich siły, obrazem satelit na niebie, godziną itp. I jest też informacja na temat prędkości. O dziwo pokazuje się tam tylko 9600.
To jak to jest 9600 czy 38400? Sprawdzał ktos? W automapie jest możliwość ustawienia prędkości a w samym urządzeniu chyba nie (przynajmniej ja nie znalazłem).
_________________
ckrzys
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
MX3+Primo+MM legal


Pomógł: 518 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18400
Wysłany: 2017-04-13, 10:43   

Prędkość (a raczej częstotliwość odczytów z modułu GPS) wpisujesz w programie po to, aby wypośrodkować dokładność położenia (im większa, tym dokładniej) a możliwościami sprzętu (mniej odczytów to mniejsze obciążenie procesora).
AM kiedyś domyślnie przyjmowała najniższą
_________________

 
 
ckrzys
Waypoint


Dołączył: 25 Cze 2014
Posty: 18
Wysłany: 2017-04-13, 10:59   

Wszystko się zgadza, tylko w Automapie masz możliwość jej regulacji. Mam tylko wątpliwości do zaleceń Navroad. Zalecają 38400, natomiast samo urządzenie pokazuje tylko 9600 bez możliwości zmiany. Gdzie leży prawda i czy to nie wpływa później na szybkość łapania fixa?
_________________
ckrzys
 
 
wojtek1234321
GPS instruktor


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 03 Sie 2012
Posty: 678
Wysłany: 2017-04-13, 11:34   

ckrzys napisał/a:
Zalecają 38400, natomiast samo urządzenie pokazuje tylko 9600 bez możliwości zmiany. Gdzie leży prawda i czy to nie wpływa później na szybkość łapania fixa?

A czy sprawdzałeś w AutoMapie czy jest możliwość "przestawienia" w programie tych szybkości, czy w Automapie też nie ma możliwości innych ustawień?
Może dostęp do tych ustawień jest tylko w danych programach nawigacyjnych i ustawiamy tak "jak trzeba", a w programie (no bo to też tylko jakiś program) "Test GPS" po prostu nie ma możliwości przestawiania szybkości. Program Test GPS może tego nie obsługuje, a urządzenie może ma taką możliwość, ale modyfikacji trzeba dokonywać w danym programie nawigacyjnym.
 
 
ckrzys
Waypoint


Dołączył: 25 Cze 2014
Posty: 18
Wysłany: 2017-04-13, 14:19   

Sprawdzałem w każdą stronę. Wynika z tego, że test GPS pokazuje parametry urządzenia i tych chyba nie da się zmienić. Natomiast ustawienia w Automapie, dotyczą tylko tego programu. Sprawdzałem na urządzeniu przy włączonej automapie i ustawionych wyższych prędkościach, niestety na urządzeniu nic się nie zmieniało, dalej było 9600.
Znalazłem tylko dzisiaj informację, że aby skrócić czas łapania fixa, należy przed wyłączeniem urządzenia wyłączyć najpierw Automapę, a dopiero później samo urządzenie. Najprawdopodobniej wtedy mogą zostać gdzieś w plikach systemowych gps zapisane ustawienia satelitów. Ponowne uruchomienie może powodować ponowne wczytanie pozycji satelit i szybsze złapanie fixa. Przy zwykłym wyłączeniu nawigacji dane są gubione i łapanie fixa zaczyna się wtedy od początku. Muszę to dzisiaj sprawdzić.
_________________
ckrzys
 
 
roxson 
azymut


Dołączył: 27 Wrz 2009
Posty: 2
Wysłany: 2017-05-20, 13:08   

od dwóch lat mam Auro 6,kupiłem ze względu na wyjście AV,zainstalowana AM I Igo,sygnał GPS szybko łapie tylko przy otwartej przestrzeni,w dużym mieście z wysokimi budynkami gubi się.Słaby odbiornik GPS,przeszkadza mu nawet szyba samochodowa.
 
 
wojtek1234321
GPS instruktor


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 03 Sie 2012
Posty: 678
Wysłany: 2017-05-20, 13:57   

ckrzys napisał/a:
należy przed wyłączeniem urządzenia wyłączyć najpierw Automapę, a dopiero później samo urządzenie. Najprawdopodobniej wtedy mogą zostać gdzieś w plikach systemowych gps zapisane ustawienia satelitów.

Akurat ten program (chociaż każdy inny też powinno się zamknąć przed wyłączeniem urządzenia) zawsze tak się powinno zamykać, zapobiega to powstawaniu błędów w programie, no i podobno właśnie przyspiesza "złapanie" fixa po ponownym uruchomieniu.
Druga sprawa to słyszałem że któraś seria Navroadów, w tej chwili nie pamiętam jaka, miała pewne problemy z własnym (urządzenia) firmware, która powodowała pewne niedogodności w działaniu urządzenia.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,19 sekundy. Zapytań do SQL: 11