Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum
Regulamin oraz opis zmian w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
AutoMapa Windows 6.23:
Autor Wiadomość
Bilunia 
Maestro GPS



Pomógł: 26 razy
Dołączył: 15 Sty 2010
Posty: 3318
Skąd: od Boćka
Wysłany: 2017-03-18, 13:08   

xrobcio napisał/a:
Bo wczoraj jeszcze przed formatem skopiowalem z 6.21 na 6.23 plik \Profiles\osobowy\settings files mapsearch.settings w ktorej dolozona jest zawartosc:
Takich rzeczy kolego się nie robi, bo można sobie napytać biedy. Edytuje się pliczek w nowej wersji i co najwyżej edytuje i zmienia wartości ... i test. Jak nie pasi, to się przywraca stare wartości.
Tutaj masz wskazówki z "GargamelClubu", jak kombinować, by osiągnąć zamierzony cel w tej materii. Ten przepis był tam przedstawiony lata temu, ale być może (bo nie sprawdzałem), pomoże Ci rozwiązać problem, który opisujesz.
Cytat:
Zwiększenie jakości wyszukiwania miejscowości:
plik mapsearch.settings, wiersz:
PlacesResultsLimit=500 - zmienić na 15000
Działanie: AM znajduje wskazaną tym parametrem liczbę wyników wyszukiwania, po znalezieniu 15000 (wcześniej 500) miejscowości
przerywa wyszukiwanie, sortuje wyniki w kategorii wielkości miejscowości i wyświetla na liście wyników wyszukiwania
Przykład efektu zmiany:
Poznań jest znajdowany już po wpisaniu 'P' a nie 'POZ'
Kraków po wpisaniu 'K' zamiast 'KRA', pozostałe miasta wojewódzkie również po wpisaniu 1 litery
wady: może wydłużyć czas oczekiwania na wynik wyszukiwania.

Zmiana max. promienia wyszukiwania POI:
plik poisearch.settings, wiersz:
FarInternalPOISearchMaxDist=60000 - domyślne 480 km, 125 jednostek = 1 km
np. zmiana parametru na 87500 = wyszukiwanie w promieniu 700 km.

Już na pierwszy rzut oka widzę, że w wersji PC-towej:
PlacesResultsLimit3=1000
Jeżeli na Twoim sprzęcie też ta wartość jest tak wysoka, to nie dziw się, że wyszukiwanie trwa i trwa
_________________
Nie podejmuję dyskusji z bugibu i MaxEd'em, bo na tak niski poziom nie sięga moja drabina
https://www.facebook.com/NissanKlubPolska/
 
 
xrobcio
Waypoint


Dołączył: 27 Paź 2008
Posty: 26
Wysłany: 2017-03-18, 13:15   

I tak dla pewno chcialem zrobic formata urzadzenia wiec na niczym mi nie zalezalo jakbym mial skonocic wiec podmienilem:)
Pobieram 6.21 zobacze jak wyglada sytuacja z podmianka profiles i settings (zachowujac kopie z 6.23 oczywiscie)

Trick z parametrem PlacesResultsLimit=500 gdzies widzialem na my-navia (chyab w dziale dot. poprawy plynnosci).
W 6.21 i 6.23 parametr jest ten sam PlacesResultsLimit3=1000 i na 6.21 wszystko bylo ok.

@ADINO
Poradziles sobie jakos z tymi delayami? Czy pogodziles sie z tym?
 
 
Bilunia 
Maestro GPS



Pomógł: 26 razy
Dołączył: 15 Sty 2010
Posty: 3318
Skąd: od Boćka
Wysłany: 2017-03-18, 13:19   

Nie podmieniaj całego pliku ze starych wersji, tylko kombinuj kolejno z tymi cyferkami. Kolejno (nie jednocześnie) zmniejsz wartości o połowę i sprawdzaj efekt

PlacesResultsLimit3=1000
StreetsResultsLimit2=999
PlacesResultsLimit63=200
StreetsResultsLimi63=200
xrobcio napisał/a:
W 6.21 i 6.23 parametr jest ten sam PlacesResultsLimit3=1000 i na 6.21 wszystko bylo ok.

W 6.18 większość rzeczy było OK, więc jak widać ktoś postanowił to spier--lić ... i jak widać, jest w tym dobry
_________________
Nie podejmuję dyskusji z bugibu i MaxEd'em, bo na tak niski poziom nie sięga moja drabina
https://www.facebook.com/NissanKlubPolska/
 
 
xrobcio
Waypoint


Dołączył: 27 Paź 2008
Posty: 26
Wysłany: 2017-03-18, 13:26   

No tak, ale nie do konca rozumiem dlaczego w nowej wersji jest wolniej niz na starszej wersji skoro pliki mapsearch.settings maja identyczne parametry 6.21 i 6.23 i jedyne co to w noweszej wersji zostaly dodane te linijki:

PlacesResultsLimit63=200
StreetsResultsLimi63=200
FullCountryServiceSearchCategories=95;105
KeybCount=1
Keyb0=PL;KEYBOARD_POLISH


Na 6.23 zmienilem z oryginalnych

PlacesResultsLimit3=1000
StreetsResultsLimit2=999
PlacesResultsLimit63=200
StreetsResultsLimi63=200

na

PlacesResultsLimit3=300
StreetsResultsLimit2=299
PlacesResultsLimit63=70
StreetsResultsLimi63=70

I widac jakas poprawe w szybkosci, ale to i tak nie jest to co bylo w 6.21



EDIT:
Majac 2 pliki typu mapsearch.settings z roznych wersji AM czy jest jakas szybka metoda w Notepad+ na szybkie porownanie zawartosci?
Chce przeleciec wszystkie ustawienia w plikach i porownac wartosci parametrow/ustawien wersji 6.21 z 6.23, ale chce zeby to notepad zaznaczyl mi te roznice ;)
 
 
Bilunia 
Maestro GPS



Pomógł: 26 razy
Dołączył: 15 Sty 2010
Posty: 3318
Skąd: od Boćka
Wysłany: 2017-03-18, 13:52   

xrobcio napisał/a:
Chce przeleciec wszystkie ustawienia w plikach i porownac wartosci parametrow/ustawien wersji 6.21 z 6.23, ale chce zeby to notepad zaznaczyl mi te roznice ;)

Do takich zabaw najlepiej nadaje się program WinMerge
Namiar: http://winmerge.org/?lang=pl
Ale zauważ, że zbaczamy z tematu i za chwilę możemy wylądować w koszu
_________________
Nie podejmuję dyskusji z bugibu i MaxEd'em, bo na tak niski poziom nie sięga moja drabina
https://www.facebook.com/NissanKlubPolska/
 
 
n4d01 
Navi Expert


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 18 Cze 2008
Posty: 311
Wysłany: 2017-03-18, 16:04   

Porównywanie plików tekstowych online: https://www.diffchecker.com/
_________________
"chińczyk" MT-4302B
Garmin Nuvi 3590->3490
Garmin Montana 600
 
 
Jordanka
Waypoint
Peiying PY-GPS5011


Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 35
Wysłany: 2017-03-19, 10:19   

xrobcio ma Notepad++. A do tego programu jest wtyczka "compare plugin" umożliwiająca porównanie zawartości dwóch plików tekstowych. Instalowanie innych programów czy poszukiwanie porównywarek online jest niepotrzebne.
_________________
Když si s něčím něvíš rady, zeptej se táty.
 
 
kafel 
Waypoint


Wiek: 74
Dołączył: 13 Maj 2015
Posty: 16
Wysłany: 2017-03-22, 08:06   

Miałem to samo po aktualizacji: wyczyszczenie wszystkiego na pamięci wewnętrznej, format karty i ponowna instalacja załatwiły problem /zero zmian w plikach/, sugestia: wyjmij na czas testu kartę i wtedy zobacz.
Poza tym modecom już się wykłada w AM: po około 100 km dema zwiechy i w koło szukanie nowej trasy: w PC ok /też widać przeliczanie trasy, jednak płynnie przechodzi dalej/, w androidzie oryginalnym zero problemów: moim zdaniem olali starszy sprzęt i mimo ustawień oszczędzających procek i pamięć MX3HD nie wyrabia...
Zero problemów na mapie map.

P.S. Porównywanie zawartości plików: Total Commander...
 
 
Jordanka
Waypoint
Peiying PY-GPS5011


Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 35
Wysłany: 2017-03-22, 11:48   

Masz rację kafel - w "czystym" Total Commanderze jest taka możliwość (Total Commander\Pliki\Porównaj wg zawartości...).
Używana przeze mnie rozbudowana wersja Total Commander Ultima Prime, zawierająca program WinMerge, daje jeszcze dodatkowy sposób - Total Commander\Pliki\Porównaj wg zawartości (WinMerge)...
Również Word (mam wersję 2007) umożliwia porównanie zawartości plików - Recenzja\Porównaj\Porównaj...
Można też nie poszukiwać zewnętrznych programów czy stron w internecie a skorzystać z tego co umożliwia Windows. A jest tam narzędzie takie jak File Compare. Wystarczy uruchomić wiersz polecenia cmd i wpisać fc z odpowiednimi parametrami.

xrobcio pytał o sposób porównania plików w Notepad++. Nic nie wspomniał o porównaniu online, o porównaniu za pomocą TC, WinMerge czy jeszcze innej metodzie.
Dlatego taką dostał odpowiedź.
_________________
Když si s něčím něvíš rady, zeptej se táty.
 
 
jenks
Waypoint


Dołączył: 13 Maj 2009
Posty: 195
Wysłany: 2017-03-23, 10:37   

kafel napisał/a:
MX3HD nie wyrabia...


Nie wiem koledzy jak skopane macie swoje nawigacje. AM na Gocleverze 5070 płynnie chodzi wpisywanie adresów bez problemów przeliczanie tras tak samo,Modecom MX3 również wszystko OK.Jeśli używacie nawigacji jako odtwarzacza mp.3 i w tym czasie jest włączona AM to możecie mieć wtedy problemy.
 
 
Jordanka
Waypoint
Peiying PY-GPS5011


Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 35
Wysłany: 2017-03-23, 11:58   

Wprawdzie to temat o najnowszej Automapie a dyskusja nie tylko o tym.
Mam nadzieję, że problem porównywania zawartości plików tekstowych już za nami. W Automapie wiele plików można otworzyć w edytorach tekstu, pomimo iż nie mają rozszerzenia txt.
Stary/nowy problem to działanie Automapy i częste porady w rodzaju "Sformatuj kartę i zrób instalację na czysto,a nie jako aktualizacją juz istniejącej,uruchom program z AutoMapaEU.exe ,a nie z wceAm.exe". To rada mnieteczka kilka postów wyżej.
Z Automapą - bodajże od wersji 3.5 lub 3.7 - mam "stały kontakt" już jakiś czas a sporadyczny z Mapąmap, Tomtomem, Destinatorem, Autopilotem, iGO. Sprzęt też się zmieniał. Był Asus PDA, Akira z Biedronki, potem GoClever 5066 BTFM następnie GoClever 5066 BTFMCAM a teraz jest Peiying PY-GPS5011. Asus i Akira potrzebowały kartę SD i nie nadawała się do GoClevera i Peiyinga wymagających microSD.
Od czasu pierwszego GoClevera - siedem lat temu - mam cały czas tą samą kartę microSD a na niej Automapę. Jakoś przez tyle lat nigdy nie było mi potrzebne formatowanie karty, plik startowy (AutoMapaEU.exe czy też wceAm.exe) też nie miał znaczenia. Każda wersja Automapy po zainstalowaniu działała bez zarzutu.
A jeśli Automapę ktoś zainstaluje nie na karcie a w urządzeniu i będzie miał problemy to zaleci się mu przywrócenie ustawień fabrycznych (twardy reset) urządzenia albo instalację na karcie?
Moim zdaniem problemem jest wiedza i umiejętności użytkownika.
_________________
Když si s něčím něvíš rady, zeptej se táty.
 
 
Bilunia 
Maestro GPS



Pomógł: 26 razy
Dołączył: 15 Sty 2010
Posty: 3318
Skąd: od Boćka
Wysłany: 2017-03-23, 12:37   

Jordanka napisał/a:
Moim zdaniem problemem jest wiedza i umiejętności użytkownika

Lepiej bym tego nie ujął - podpisuję się pod tym wszystkimi "łapkami".
Powszechnie wiadomo, że ludzie sięgają do instrukcji dopiero, kiedy wszystkie inne metody zawiodą :lol:
_________________
Nie podejmuję dyskusji z bugibu i MaxEd'em, bo na tak niski poziom nie sięga moja drabina
https://www.facebook.com/NissanKlubPolska/
 
 
xrobcio
Waypoint


Dołączył: 27 Paź 2008
Posty: 26
Wysłany: 2017-03-23, 13:58   

Hmm, ale nie w moim przypadku...
AM uzywam 6-7lat, MX 3HD to 3 urzadzenie (wymienialem dla mocniejszych podzespolow kazde odblokowane). AM uzywam 5 dni w tygodniu wiec jestem z nia obyty.

Nigdy nie mialem z nia problemow dopiero w tej wersji mam delay przy wpisywaniu adresow. Nawet teraz gdy zainstaluje 6.21 tego problemu nie ma. Zazwyczaj formatuj karte SD (karta szybsza niz Class10 bo osiaga transfery okolo 50mb/s w czytniku na PC i instalujac AM zawsze jest w nowym folderze z odnosieniem do AutoMapaEU.exe (pomimo ze na swoich urzadzeniach nie doswiadczylem problemu uzywajac wceAm.exe).
Jak juz napisalem wczesniej zanim postanowilem napisac o moim problemie to na nowo wgralem firmware do urzadzenia i formatowalem karte, testowalem gdzie AM byla zainstalowana na karcie pamieci pozniej pamieci wewnetrznej i pozniej "mix-ie" czyli AM (jako sam program) na pamieci wew. a mapy na karcie SD.

Wiec skoro problem dalej sie pojawia zaczalem myslec wlasnie o tych plikach konfiguracyjnych. Porownam je dopiero w weekend i dzieki za tak spora ilosc alternatywnych metod porownan plikow tekstowych.

Skoro pojawil sie ktos kto na najnowszej wesji i nie ma tego problemu (co prawda przy nizszej rozdzielczosci urzadzenia) zaczynam watpic w poprawe nawet jesli zaczne edytowac pliki konfiguracyjne (ktorych wczesniej nigdy nie zmienialem w przeciagu tych kilku lat uzytkowania).



Dlatego wrzucac mnie do worka razem z uzytkownikami ktorym pomaga rozwiazanie ze zmiana pliku startowego czy prawidlowo zainstalowana AM uwazam za slaby pomysl.
 
 
szwagier22
GPS instruktor


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 13 Lip 2009
Posty: 814
Wysłany: 2017-03-23, 17:13   

No cóż, pewnie to problem HD. Na zwykłym MX3 działa normalnie. Pewnie ekran zżera zbyt wiele zasobów i nie starcza ich już na wymagającą AM.
 
 
xrobcio
Waypoint


Dołączył: 27 Paź 2008
Posty: 26
Wysłany: 2017-03-23, 18:40   

Tez mi to przez glowe przechodzi. Ale bedac w POI/ WYSWIETLANIE (tam tez jest spora baza do wyszukiwania) tam jest wszystko elegancko. Wiadomo baza na pewno mniejsza niz miasta.

Czekam tez na odp. od Automapy i zaczne szukac po znajomych uzytkownikow AM z rozdzielczoscia 800 x 480 :)


W wersji 6.22 (ktorej nie uzywalem) w channgelogu jest
Aktualizacja mechanizmu wyszukiwania adresów, kodów pocztowych i ulic w oparciu o aktualne dane administracyjne
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 9