My Navia Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

 Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum
Regulamin oraz opis zmian w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
AutoMapa Windows 6.23:
Autor Wiadomość
Jordanka
Waypoint
Peiying PY-GPS5011


Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 33
Wysłany: 2017-03-19, 10:19   

xrobcio ma Notepad++. A do tego programu jest wtyczka "compare plugin" umożliwiająca porównanie zawartości dwóch plików tekstowych. Instalowanie innych programów czy poszukiwanie porównywarek online jest niepotrzebne.
_________________
Když si s něčím něvíš rady, zeptej se táty.
 
 
kafel 
Waypoint


Wiek: 73
Dołączył: 13 Maj 2015
Posty: 16
Wysłany: 2017-03-22, 08:06   

Miałem to samo po aktualizacji: wyczyszczenie wszystkiego na pamięci wewnętrznej, format karty i ponowna instalacja załatwiły problem /zero zmian w plikach/, sugestia: wyjmij na czas testu kartę i wtedy zobacz.
Poza tym modecom już się wykłada w AM: po około 100 km dema zwiechy i w koło szukanie nowej trasy: w PC ok /też widać przeliczanie trasy, jednak płynnie przechodzi dalej/, w androidzie oryginalnym zero problemów: moim zdaniem olali starszy sprzęt i mimo ustawień oszczędzających procek i pamięć MX3HD nie wyrabia...
Zero problemów na mapie map.

P.S. Porównywanie zawartości plików: Total Commander...
 
 
Jordanka
Waypoint
Peiying PY-GPS5011


Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 33
Wysłany: 2017-03-22, 11:48   

Masz rację kafel - w "czystym" Total Commanderze jest taka możliwość (Total Commander\Pliki\Porównaj wg zawartości...).
Używana przeze mnie rozbudowana wersja Total Commander Ultima Prime, zawierająca program WinMerge, daje jeszcze dodatkowy sposób - Total Commander\Pliki\Porównaj wg zawartości (WinMerge)...
Również Word (mam wersję 2007) umożliwia porównanie zawartości plików - Recenzja\Porównaj\Porównaj...
Można też nie poszukiwać zewnętrznych programów czy stron w internecie a skorzystać z tego co umożliwia Windows. A jest tam narzędzie takie jak File Compare. Wystarczy uruchomić wiersz polecenia cmd i wpisać fc z odpowiednimi parametrami.

xrobcio pytał o sposób porównania plików w Notepad++. Nic nie wspomniał o porównaniu online, o porównaniu za pomocą TC, WinMerge czy jeszcze innej metodzie.
Dlatego taką dostał odpowiedź.
_________________
Když si s něčím něvíš rady, zeptej se táty.
 
 
jenks
Waypoint


Dołączył: 13 Maj 2009
Posty: 185
Wysłany: 2017-03-23, 10:37   

kafel napisał/a:
MX3HD nie wyrabia...


Nie wiem koledzy jak skopane macie swoje nawigacje. AM na Gocleverze 5070 płynnie chodzi wpisywanie adresów bez problemów przeliczanie tras tak samo,Modecom MX3 również wszystko OK.Jeśli używacie nawigacji jako odtwarzacza mp.3 i w tym czasie jest włączona AM to możecie mieć wtedy problemy.
 
 
Jordanka
Waypoint
Peiying PY-GPS5011


Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 33
Wysłany: 2017-03-23, 11:58   

Wprawdzie to temat o najnowszej Automapie a dyskusja nie tylko o tym.
Mam nadzieję, że problem porównywania zawartości plików tekstowych już za nami. W Automapie wiele plików można otworzyć w edytorach tekstu, pomimo iż nie mają rozszerzenia txt.
Stary/nowy problem to działanie Automapy i częste porady w rodzaju "Sformatuj kartę i zrób instalację na czysto,a nie jako aktualizacją juz istniejącej,uruchom program z AutoMapaEU.exe ,a nie z wceAm.exe". To rada mnieteczka kilka postów wyżej.
Z Automapą - bodajże od wersji 3.5 lub 3.7 - mam "stały kontakt" już jakiś czas a sporadyczny z Mapąmap, Tomtomem, Destinatorem, Autopilotem, iGO. Sprzęt też się zmieniał. Był Asus PDA, Akira z Biedronki, potem GoClever 5066 BTFM następnie GoClever 5066 BTFMCAM a teraz jest Peiying PY-GPS5011. Asus i Akira potrzebowały kartę SD i nie nadawała się do GoClevera i Peiyinga wymagających microSD.
Od czasu pierwszego GoClevera - siedem lat temu - mam cały czas tą samą kartę microSD a na niej Automapę. Jakoś przez tyle lat nigdy nie było mi potrzebne formatowanie karty, plik startowy (AutoMapaEU.exe czy też wceAm.exe) też nie miał znaczenia. Każda wersja Automapy po zainstalowaniu działała bez zarzutu.
A jeśli Automapę ktoś zainstaluje nie na karcie a w urządzeniu i będzie miał problemy to zaleci się mu przywrócenie ustawień fabrycznych (twardy reset) urządzenia albo instalację na karcie?
Moim zdaniem problemem jest wiedza i umiejętności użytkownika.
_________________
Když si s něčím něvíš rady, zeptej se táty.
 
 
Bilunia 
Maestro GPS



Pomógł: 26 razy
Dołączył: 15 Sty 2010
Posty: 3197
Skąd: od Boćka
Wysłany: 2017-03-23, 12:37   

Jordanka napisał/a:
Moim zdaniem problemem jest wiedza i umiejętności użytkownika

Lepiej bym tego nie ujął - podpisuję się pod tym wszystkimi "łapkami".
Powszechnie wiadomo, że ludzie sięgają do instrukcji dopiero, kiedy wszystkie inne metody zawiodą :lol:
_________________
Nie podejmuję dyskusji z MaxEd'em, bo na tak niski poziom nie sięga moja drabina
 
 
xrobcio
Waypoint


Dołączył: 27 Paź 2008
Posty: 26
Wysłany: 2017-03-23, 13:58   

Hmm, ale nie w moim przypadku...
AM uzywam 6-7lat, MX 3HD to 3 urzadzenie (wymienialem dla mocniejszych podzespolow kazde odblokowane). AM uzywam 5 dni w tygodniu wiec jestem z nia obyty.

Nigdy nie mialem z nia problemow dopiero w tej wersji mam delay przy wpisywaniu adresow. Nawet teraz gdy zainstaluje 6.21 tego problemu nie ma. Zazwyczaj formatuj karte SD (karta szybsza niz Class10 bo osiaga transfery okolo 50mb/s w czytniku na PC i instalujac AM zawsze jest w nowym folderze z odnosieniem do AutoMapaEU.exe (pomimo ze na swoich urzadzeniach nie doswiadczylem problemu uzywajac wceAm.exe).
Jak juz napisalem wczesniej zanim postanowilem napisac o moim problemie to na nowo wgralem firmware do urzadzenia i formatowalem karte, testowalem gdzie AM byla zainstalowana na karcie pamieci pozniej pamieci wewnetrznej i pozniej "mix-ie" czyli AM (jako sam program) na pamieci wew. a mapy na karcie SD.

Wiec skoro problem dalej sie pojawia zaczalem myslec wlasnie o tych plikach konfiguracyjnych. Porownam je dopiero w weekend i dzieki za tak spora ilosc alternatywnych metod porownan plikow tekstowych.

Skoro pojawil sie ktos kto na najnowszej wesji i nie ma tego problemu (co prawda przy nizszej rozdzielczosci urzadzenia) zaczynam watpic w poprawe nawet jesli zaczne edytowac pliki konfiguracyjne (ktorych wczesniej nigdy nie zmienialem w przeciagu tych kilku lat uzytkowania).



Dlatego wrzucac mnie do worka razem z uzytkownikami ktorym pomaga rozwiazanie ze zmiana pliku startowego czy prawidlowo zainstalowana AM uwazam za slaby pomysl.
 
 
szwagier22
GPS instruktor


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 13 Lip 2009
Posty: 742
Wysłany: 2017-03-23, 17:13   

No cóż, pewnie to problem HD. Na zwykłym MX3 działa normalnie. Pewnie ekran zżera zbyt wiele zasobów i nie starcza ich już na wymagającą AM.
 
 
xrobcio
Waypoint


Dołączył: 27 Paź 2008
Posty: 26
Wysłany: 2017-03-23, 18:40   

Tez mi to przez glowe przechodzi. Ale bedac w POI/ WYSWIETLANIE (tam tez jest spora baza do wyszukiwania) tam jest wszystko elegancko. Wiadomo baza na pewno mniejsza niz miasta.

Czekam tez na odp. od Automapy i zaczne szukac po znajomych uzytkownikow AM z rozdzielczoscia 800 x 480 :)


W wersji 6.22 (ktorej nie uzywalem) w channgelogu jest
Aktualizacja mechanizmu wyszukiwania adresów, kodów pocztowych i ulic w oparciu o aktualne dane administracyjne
 
 
MaxEd
Waypoint


Dołączył: 02 Kwi 2016
Posty: 93
Wysłany: 2017-03-23, 20:27   

Jak już tak się bawisz, to może spróbuj jak się zachowa sam plik wykonywalny z AM 6.23 wsadzony w miejsce starszej wersji? To byłby taki szybki tes,t czy na te opóźnienia mają wpływ czynniki zewnętrzne (pliki konfiguracyjne) czy problem jest wewnętrzny (wina leży w tym nowym mechanizmie wyszukiwania zawartym w programie).
 
 
xrobcio
Waypoint


Dołączył: 27 Paź 2008
Posty: 26
Wysłany: 2017-03-23, 21:39   

@MaxEd Dzieki za zasugerowanie.

A wiec po podmiance z 6.21 (oczywiscie blad niezgodnosci map) jest elegancko i nie ma delay-a.
Wiec w moim przypadku to rzeczywiscie nowy mechanizm wyszukiwania adresow to powoduje.
Oczywiscie opcja w Ogolnych > W wyszukiwaniach pokazuj ulice tylko z miejscowosci nie przyspiesza. Akurat dla mnie jest lepiej jesli ta opcja jest wylaczona, tak jak bylo po staremu.

Wiec pozostaje mi czekac, az moze cos zoptymalizuja, a na razie zmieniam w mapsearch.settings

PlacesResultsLimit3=1000
StreetsResultsLimit2=999
PlacesResultsLimit63=200
StreetsResultsLimi63=200

na

PlacesResultsLimit3=300
StreetsResultsLimit2=299
PlacesResultsLimit63=70
StreetsResultsLimi63=70

Ale temat zostawiam otwarty i jestem gotowy na jakies proby;)
 
 
kafel 
Waypoint


Wiek: 73
Dołączył: 13 Maj 2015
Posty: 16
Wysłany: 2017-03-23, 21:53   

Z tym "brakiem wiedzy" to spokojnie: pisałem co mogło pomóc w kwestii delay, a jeśli ktoś nie ma danego urządzenia to może niech nie feruje zbyt szybko wyroków, kto ma, to polecam np wytyczenie trasy Katowice - Gdynia i demo, obserwację co się dzieje po 100 km.
Mam skonfigurowaną AM na jak najmniejsze zużycie zasobów, więc wymądrzanie się w kwestii "odtwarzacza mp3" ma mały sens, poza tym AM i jej "algorytm" to od wielu miesięcy kpina, wiele rzeczy jest zwalonych, więc i pod konkretne urządzenie również mogło się pogorszyć z kolejnymi wersjami, skoro kilku użytkowników ma podobnie.
Mapamap prowadzi normalnie, a nie po parkingach, czy zapętlając się, nie wspominając o "wytyczaniu trasy" w nieskończoność w określonych momentach, a nie przez całą trasę!
Używam AM od kilku lat, jednak od prawie roku jest coraz gorzej, a bez przesady z tym "rozbudowaniem" programu: ma to miejsce w Androidzie, a w Win Ce przy oszczędnych ustawieniach bynajmniej wiele się nie zmieniło... poza sknoceniem programu, ponadto ten sam program w kompie również "wytycza trasę" po kilka razy, jednak komputer i jego zasoby trudno porównać z nawigacją, więc mimo widocznych błędów /trasa na czerwono, w koło wytyczanie/ przechodzi dalej prawie płynnie.
 
 
sokoleokoo2 
Waypoint


Wiek: 36
Dołączył: 02 Paź 2009
Posty: 86
Skąd: Kraków
Wysłany: 2017-04-07, 21:31   

To i ja dołożę bo przeszedłem z 6,21 mam vordona z 500mhz, ogólnie wole IGO ale awaryjnie mam AM.

Coś zwalili i nie dość że laguje przy adresie to wyraźnie żabkuje podczas nawigacji jest to dość męczone u mnie nie ma HD a widać że jest coś nie tak więc na HD musi być dramat.

Widać że odchodzą o WM przerzucili się na płatne miesięczne/roczne subskrybcje w andku a takie WM po prostu jest bo jest, podejrzewam że jeszcze rok może 2 i się skończy, po prostu zmuszą nas na przesiadkę na inny os.

Mam Jeszce toshibę ze swoim prockiem (też toshiby 400 mh) zaaplikuję na Kartę U1 stary telefon ale procek potwór ogólnie AM czy igo jest płynniejsze niż na PC jak tam będzie lagować to już z górki ...
 
 
mariobros 
Waypoint


Dołączył: 24 Sie 2011
Posty: 50
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-04-08, 15:06   

Witam.
Użytkuję aktualnie AutoMapę 6.18 na urządzeniu Modecom MX2.
Nie aktualizuję, bo nie podobają mi się nowe ikonki POI, a poza tym z tego co czytam i widzę - co nowsza AM to coraz gorsza i coraz wolniej pracuje.
Czy do tej wersji (6.18) da się zaktualizować najnowsze mapy 1702?
_________________
MODECOM Freeway MX 2
 
 
rrudas 
Navi Expert


Pomógł: 5 razy
Wiek: 52
Dołączył: 12 Lut 2012
Posty: 494
Skąd: Pruszków
Wysłany: 2017-04-08, 16:43   

Użytkuję AM 6.23 na Modecomie MX3HD.
Ikony skopiowane z 6.18
Wyszukiwanie, mogło by być szybsze, ale daje radę.
Zaczynam się rozglądać za nowym sprzętem, bo tak jak z komputerem sprzęt 5-letni uznawany jest już za muzeum.
_________________
"Nie wystarczy mieć sprawny umysł, trzeba go jeszcze dobrze używać."
Kartezjusz (1596-1650)

Naprawa iPhone Warszawa Praga
Naprawa iPad Warszawa Praga
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
 
 

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,15 sekundy. Zapytań do SQL: 10