My Navia Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2016-02-09, 18:57
[NOWOŚĆ] Modecom MX4
Autor Wiadomość
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 53 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 5263
Wysłany: 2016-06-02, 18:35   

Dołożę jeszce.. po półtora roku uzytkowania połączenie z kompem w trybie mass storage jest praktycznie niemozliwe. Być może wina to win10 nie wiem - stwierdzam tylko fakt.
Pozostaje połaczenie przez centrum obsługi urządzeń mobilnych ( to działa bardzo wolno ale poprawnie ), lub - w przypadku karty - jej wyjecie z urządzenia i włożenie bezpośrednio do kompa.
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
___Olivia_ 
Maestro GPS


Pomogła: 179 razy
Wiek: 26
Dołączyła: 19 Gru 2009
Posty: 4504
Skąd: Wawa
Wysłany: 2016-06-02, 18:45   

no_taki napisał/a:
trybie mass storage jest praktycznie niemozliwe.
Potwierdzam, najdłużej wytrzymało cztery minuty.
no_taki napisał/a:
Być może wina to win10
Sprawdzałam na różnych systemach ( Windows XP ; siódemka i dziesiątka)i to samo się dzieje.
_________________
Nawigacja, to sztuka jedyna, niepowtarzalna bez kopi, backupów, ale codziennie aktualizowana.
 
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 53 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 5263
Wysłany: 2016-06-02, 19:11   

Masz racje :-) dopiero teraz się zastanowilem.
Kazdorazowe podpiecie MX4 do kompa w trybie mass storage skutkuje komunikatem o bledach na karcie i żądaniem skanowania ( które to skanowanie albo nie wykrywa żadnych blędów, albo się zawiesza ).
Włożenie tej samej karty do kompa bezposrednio przez czytnik nie wywołuje żadnego żądania skanowania, ani komunikatu o blędach na karcie.
Wniosek - na 95 % spitolone sterowniki obslugi trybu mass storage w MX4

P.S Zerknałem na tablet leżący na biurku... na chwilę obecną, czyli ok 50 godzin pracy - 94% naładowania ( wi-fi stale włączone ) :mrgreen:
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
gmpl 
guru


Pomógł: 29 razy
Wiek: 43
Dołączył: 20 Maj 2008
Posty: 1946
Wysłany: 2016-06-03, 07:48   

no_taki napisał/a:
Kazdorazowe podpiecie MX4 do kompa w trybie mass storage skutkuje komunikatem o bledach na karcie i żądaniem skanowania

Tak się dzieje praktycznie przy każdej podpiętej pamięci, nie jest to wina MX-a, mam tak z penami chociaż nie za każdym razem. A co do zawieszania problem pojawił się podobno po której aktualizacji, zawieszało mi prawie każde okno, np gdy próbowałem coś zrobić PPM. jakiś program naprawczy uruchamiałem i wróciło mi do normy, tylko nie pamiętam jak się nazywał. AM i MM mam w pamięci wew. urządzenia, więc często mam podpięte pod USB, żadnych takich problemów, o których piszecie nie zaobserwowałem. Co do wyświetlacza, to ok jak mówiłem też nie jest idealny, ale tablety czy smartfony zawsze będą miały lepsze, MX to tylko nawigacja, nie ma zapotrzebowania np na wyświetlacz AMOLED, tutaj zawsze będziemy skazani na mniej lub bardziej gorsze.
_________________
UWAGA: autor postu zastrzega sobie prawo do zmiany punktu widzenia w dowolnym momencie. Wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania.
Poglądy i opinie wyrażane przeze mnie są wyssane z palca i nie mają odzwierciedlenia w rzeczywistości, a wszelka zbieżność osób i zdarzeń, ze światem realnym jest zupełnie przypadkowa. :-D
http://www.mynavi-expert.pl/reflink/6960/ - nowości, nawigacja na WinCE i Androida, panele, filmy on-line

 
 
skaktus
Waypoint


Dołączył: 17 Wrz 2008
Posty: 111
Wysłany: 2016-06-03, 11:31   

___Olivia_ napisał/a:
skaktus napisał/a:
poproszę o opinię ludzi którzy widzieli / mogą opisać wyżej wymienione różnice.
Czytaj tu :arrow: http://www.my-navia.pl/vi...p=454898#454898
:arrow: http://www.my-navia.pl/vi...p=454925#454925
I mój Modecom MX4 też wylądował w szufladzie.


To już czytałem kilka dni wcześniej :)

Co do pamięci i konieczności skanowania - też mam ten problem u siebie i dotyczy to chyba wszystkiego - telefony, peny, tablety.

A czy ktoś z was miał do czynienia z MX4 i nawigacjami Alga ? Być może tutaj uda się coś porównać ;)
 
 
wojtek1234321
GPS instruktor


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 03 Sie 2012
Posty: 677
Wysłany: 2016-06-03, 13:31   

skaktus napisał/a:
Co do pamięci i konieczności skanowania - też mam ten problem u siebie i dotyczy to chyba wszystkiego - telefony, peny, tablety.

Z tym to może mieć związek antywirus, u mnie dawniej tego nie było, po instalacji nowej wersji Kasperskiego, po podpięciu obojętnie jakiej pamięci zewnętrznej proponuje skanowanie...
 
 
szwagier22
GPS instruktor


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 13 Lip 2009
Posty: 796
Wysłany: 2016-06-06, 16:16   

Cytat:
Co do wyświetlacza, to ok jak mówiłem też nie jest idealny, ale tablety czy smartfony zawsze będą miały lepsze, MX to tylko nawigacja, nie ma zapotrzebowania np na wyświetlacz AMOLED, tutaj zawsze będziemy skazani na mniej lub bardziej gorsze.

Modecom jako navi jest świetny, ale niestety ekran ma fatalny. Wcześniej używałem Beckery, ale tam ekran był o dwie klasy lepszy. Kąty widzenia w Modecomie są po prostu nie do przyjęcia. Reszta może być.
Będzie okazja to pójdzie na prezent. Nic już nie pokona nextgenów na Andka. ;-)
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 53 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 5263
Wysłany: 2016-06-07, 19:08   

gmpl napisał/a:
Tak się dzieje praktycznie przy każdej podpiętej pamięci

I tu sie z Toba nie zgodzę :-)
Ta sama karta wyjęta z navi i podpieta bezpośrednio do kompa poprzez przejściówkę ... i komunikatu nie ma .
Włozona do urządzenia - i komunikat wyskakuje jak królik z kapelusza ;-)
gmpl napisał/a:
A co do zawieszania....

Zwróc uwage , że @Olivia maiala ten sam problem na trzech systemach (Windows XP ; siódemka i dziesiątka ) a ja na na Viscie, 8.1 i 10 ) ... wiec chyba nie w aktualizacji kwestia :-)
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
Ostatnio zmieniony przez no_taki 2016-06-07, 19:15, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
___Olivia_ 
Maestro GPS


Pomogła: 179 razy
Wiek: 26
Dołączyła: 19 Gru 2009
Posty: 4504
Skąd: Wawa
Wysłany: 2016-06-07, 19:14   

gmpl napisał/a:
ak się dzieje praktycznie przy każdej podpiętej pamięci
Jakoś MX3 nie zrywa połączenia z PC i ma stałe połączenie.
_________________
Nawigacja, to sztuka jedyna, niepowtarzalna bez kopi, backupów, ale codziennie aktualizowana.
 
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 53 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 5263
Wysłany: 2016-06-07, 19:18   

___Olivia_ napisał/a:
Jakoś MX3 nie zrywa połączenia

i do tego w MX3 działa mozliwość przerwania połaczenia w trybie mass storage bez odpiecia kabla USB. Da sie pracowac i ładować urządzenie.
W MX4 teoretycznie mozna to polaczenie przerwać... ale tylko teoretycznie. Niezbedne jest odpiecie kabla USB.
Jak pisalem - spitolony sterownik i tyle
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
drajnsz
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 06 Cze 2008
Posty: 12
Wysłany: 2016-06-08, 21:11   

Hej, czy jest różnica w ekranach HD i "normalnym"? Wiem, że HD w takich małych urządzeniach to wodotrysk i ogólnie przerost formy nad treścią. Chodzi mi o to, czy ekran HD w MX4 daje obraz jaśniejszy, jest bardziej responsywny i ogólnie wygodniejszy. Naczytałem się o tragicznym ekranie w MX4 w stosunku do starszego brata, dlatego proszę o odpowiedź czy przy HD jest różnica na plus w tych aspektach o które pytałem.
 
 
marchec
azymut


Dołączył: 20 Kwi 2016
Posty: 1
Wysłany: 2016-07-25, 09:34   

To ja dorzucę swoje 3 grosze odnośnie MX3 vs MX4:
- wbrew opiniom poprzedników nie zauważyłem jakieś znaczącej poprawy w czasie uruchamiania Automapy, jak też jej działania; owszem jest nieco szybciej, ale nie na tyle żeby warto było się przesiadać
- dla mnie głównym zastrzeżeniem jest zbyt mocna jasność ekrany przy ustawieniu na minimum, nawigacja w ciemnościach po prostu razi po oczach. W MX3 na minimalnej jasności można było komfortowo prowadzić samochód i nic nie raziło

Jako że nie zauważam istotnej poprawy w stosunku do MX3 urządzenie wraca do sklepu. Wciąż będę szukał godnego następcy MX3 (które używam od ładnych paru lat), ale chyba się nie doczekam...
 
 
kicaj27
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 11 Gru 2014
Posty: 13
Wysłany: 2016-09-04, 15:42   

Witam w piątek zakupiłem modecom mx4 i czekam na paczkę czy jest jakaś różnica między mx3hd a mx4 wiem że w wyświetlaczu ale w działaniu i płynności z tego co czytałem to wyświetlacz jest jaskrawy mocno świeci czy to było tylko w pierwszych egzemplarzach?
 
 
felis
Waypoint


Dołączył: 21 Lip 2011
Posty: 24
Wysłany: 2017-03-15, 22:55   

Witam
Czy potwierdzacie problemy mx4 z pracą w trybie mass storage po podpięciu do PC?
Mój mx2 pomału dogorywa. Potrafi się częściej zawiesić, a ponadto przy bramkach na hiszpańskich autostradach często fiksuje i potem trudno go doprowadzić do działania.
Pomyślałem o mx4, ale zniechęca mnie opisana wada, której w mx2 nie ma.
Wiem, że to nie ten topic, ale co można kupić w zamian? Zależy mi na automapie bo prawie zawsze planuje trasy w kompie (często bez zasięgu netu) i 8gb wbudowanej pamięci.

Dopytam jeszcze bo doczytałem o ekranie w modecom mx4. Czy ktoś miał porównanie z mx2?

Pozdrawiam
 
 
tomeks215
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 20 Kwi 2012
Posty: 10
Wysłany: 2017-04-06, 16:29   

Czytając te forum skusiłem się na kupno nawigacji modecom MX4, bo moje Mio już jest leciwe.
I jak na razie jestem załamany, ponieważ ekran modecomu słabo czuły jest na kliknięcia.
Czy palcem,czy dołączonym wskaźnikiem, muszę kilka razy pukać w ekran, żeby zareagował, szczególnie przy brzegach ekranu. Na środku ekranu jest O'k.
W Automapie kliknięcie w przycisk menu, czy potem w przycisk "X" jest reakcja za piątym razem. Robiłem kalibrację kilka razy i nic nie pomogło. A i podczas kalibracji puknięcie w krzyżyk ukazujący się w rogach, dopiero za którymś razem jest reakcja.
Mam pytanie czy tylko mi się taki trafił felerny egzemplarz, czy ten model tak ma.
Pytam, bo nie wiem czy wymienić sprzęt,czy go zwrócić i poszukać innej firmy.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 11