My Navia Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

 Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum
Regulamin oraz opis zmian w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
ALGA Prima AN5050 HD BT TMC
Autor Wiadomość
sliski4 
GPS instruktor
Alga 5'' BT HD TMC



Pomógł: 18 razy
Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 860
Skąd: zabrze
Wysłany: 2017-03-05, 19:36   

Dzięki za info ... już zrobiłem reupload i link jakiś czas będzie działał
Jeśli znów przestanie działać proszę o PW
_________________
iGo primo2.4 , skin DiMka , skin Decent
iGo primo2.4 android
 
 
seku
Waypoint


Dołączył: 25 Wrz 2011
Posty: 69
Wysłany: 2017-05-26, 21:43   

Witam po czasie...
Nabyłem za przysłowiowe 100zł navi z w/w tematu
kiedyś testowałem dawno taką dla kolegi sam nie kupiłem bo była dość droga

Do sedna używam od lat sprawdzonej wersji Igo 2.0_v9.6.2.209584 ma też kopie iGo która uruchamiałem dla kolegi ze działało TMC

zacznijmy od samego urządzenia ma jeszcze oryginalna folie na ekranie mało u używana sprawna
Wersja Aplikacji ALGA1063WN-3-.13A-S2
Wersja jądra 1063FB-1.2.9.3.2102609
Numer seryjny 0120201211070899

trzeba coś aktualizować czy jest OK

niestety brak uchwytu i brak ładowarki wiem że muszę się zaopatrzyć żeby odbierało TMC

pytanie do Pana Włodka z ALGA czy sprzedajecie jeszcze takowe i baterie bo nie trzyma w ogóle no max 5min.

obecnie testuje iGO 9.6.5.221194

mam wszystkie pliki licencje TMC
skanowanie częstotliwości się odbywa ale nic nie znajduje
pierwszy test w poniedziałek w Austrii o ile zwykła ładowarka będzie działać jako antena do TMC

mój plik sys

Kod:
[device]
type=generic_device

[loading]
show_statustext=1


[tmc]
use_in_country_check_timer=1
in_country_check_interval_sec=60
internal_tmc_name="gnsport"
source="gnsport"
port="COM,4"
baud="38400"


[gps]
port=1
baud=57600
background_navigation=1
set_messages=0

[rawdisplay]
class="landscape"
screen_x=800
screen_y=480

[sound]
csv_voice_enabled=1
ding_muted=1
maneuver_chimes=0

[volume_channels]
volumefade=500


[interface]
show_exit=1
exit_on_restart=0
show_tmc_config=1
show_tmc_eventlist=1
show_programs=1
show_minimize=1
mapfontscale=120
laneinfo_signpost_enabled=1
show_statustext=1
shutdown_time=0
recalc_voice=0
start_navigation_time=5
max_flag_distance_3d=3000
resolution_dir="800_480"
vga=0

[debug]
skip_eula=1
show_battery_percent=1
hnr=1
show_hnr=1
reserve_memory=1500000
cache=262144

[other]
demo_enabled=0

[warning]
speedcam_enabled=1
speedcam_warning=1

[route]
hnr_ignored_missing_country_ids=*

[power]
powermgm_state=0
backlight_sync_with_OS=0
backlight_manage_values=1
backlight_manage_keys=1
backlight_min=0
backlight_max=100
backlight_reverse=0
backlight_methods=61
backlight_events=1,2,7
backlight_key_bright_BA1="BacklightCurrentLevel"
backlight_key_bright_AC1="BacklightCurrentLevel"
backlight_key_timeout_BA="BatteryTimeout"
backlight_key_timeout_AC="ACTimeout"
backlight_day=100
backlight_day_battery=100
backlight_night=1
backlight_night_battery=1
backlight_tunnel_default=50

[camera.roundabout]
centery=20
enabled=0

[dynamiccompressor]
compressor=1
ratio=9
gain=9

[feature]
signpost_coloring=1

[navigation]
show_junction_view=1

[keyboard]
panel_alpha="QWERTY"

[interface]
current_day_color_original_name="COLORSCHEME~Pio - day"
current_night_color_original_name="COLORSCHEME~Default Night Colours"
show_exit=1
show_tmc_config=1
show_tmc_eventlist=1
show_programs=1
show_minimize=1
mapfontscale=120
laneinfo_signpost_enabled=1
show_statustext=1
shutdown_time=0
recalc_voice=0
start_navigation_time=5
max_flag_distance_3d=3000

[poi]
use_poi_mapping=5
use_multi_poi_mapping=0

[route]
correctness=100
guidance_at_highway_entry=1
auto_enable_permit_needed=0
guidance_at_highway_exit=1

[timezone]
patch_dst=1
sync_time=1
use_auto=1
sync_os_timezone=0
reset_os_timezone=0

[timezones]
use_timezone_setting_fix=1
use_new_timezone_ini=1
timezone_key="Time Zones"

[map]
speedcam_visibility=4000
3d_scale_carmodel=1
3dcarsizemin=9000
3dcarsizemax=15000
3dcarsizemul=80000
3d_max_tiltlevel=9000
3d_min_zoomlevel=20
poi_distant_distance=4000
multi_poi_distant_distance=0
multi_poi_icon_distant_distance=0
poi_mapping=5
use_poi_mapping=5
max_poi_mapping=5
max_pois_on_horizont=5
show_pois=0
use_multi_poi_icon=0


[3d]
planned_route_contour_width=4
use_all_building_textures=1
fade_distance_for_car=0
fade_distance_for_guidance_arrow=0
fade_overlap_tolerance=0
fade_around_cursor=1
max_pois_on_horizont=5
max_poi_mapping=5
poi_mapping=5
multi_poi_distant_distance=0
multi_poi_icon_distant_distance=0


[route]
correctness=100
guidance_at_highway_entry=1
auto_enable_permit_needed=0
guidance_at_highway_exit=1

[warning]
speedlimit_warning_visual=1
speedcam_warning=1
is_spoken=1
speedcam_max_lookahead=2000
speedcam_maxdistance_from_road=10

[vr]
disabled=0
 
 
iGO_FAN
azymut


Dołączył: 13 Lut 2017
Posty: 3
Wysłany: 2017-05-28, 21:55   

seku napisał/a:


niestety brak uchwytu i brak ładowarki wiem że muszę się zaopatrzyć żeby odbierało TMC

obecnie testuje iGO 9.6.5.221194

mam wszystkie pliki licencje TMC
skanowanie częstotliwości się odbywa ale nic nie znajduje
pierwszy test w poniedziałek w Austrii o ile zwykła ładowarka będzie działać jako antena do TMC


[/code]


A masz kolego rozgałęźnik USB-ładowarka-antena do tej navi? Bez tego rozgałęźnika raczej anteny nie podłączysz i sygnału TMC nie złapiesz. Ładowarka na bank nie bedzie pracować jako antena...
_________________
Najlepsza nawigacja to ... SZARE KOMÓRKI
 
 
seku
Waypoint


Dołączył: 25 Wrz 2011
Posty: 69
Wysłany: 2017-05-30, 10:48   

nie nie mam.

Ale ze 3-4lata temu kupowałem i testowałem dla kolegi taka navi mam ta sama wersje iGO i wszystko działało...

mam jak się okazuje oryginalna ładowarkę jednak nic jeździłem Polska Czechy Austria Węgry i nic nie łapało...

mam nadzieje że Pan z ALGI się odezwie i coś doradzi to zakupie

no i widziałem że ktoś przygotował wersje pod ten model iGO ale linki wygasły może zrobi re upload czekam na porady :-)
 
 
iGO_FAN
azymut


Dołączył: 13 Lut 2017
Posty: 3
Wysłany: 2017-05-30, 11:21   

seku napisał/a:
nie nie mam.

Ale ze 3-4lata temu kupowałem i testowałem dla kolegi taka navi mam ta sama wersje iGO i wszystko działało...

mam jak się okazuje oryginalna ładowarkę jednak nic jeździłem Polska Czechy Austria Węgry i nic nie łapało...

mam nadzieje że Pan z ALGI się odezwie i coś doradzi to zakupie

no i widziałem że ktoś przygotował wersje pod ten model iGO ale linki wygasły może zrobi re upload czekam na porady :-)


Kolego - ja bym nie czekał aż Pan z Algi się odezwie sam z siebie. Pisz na sprzedaz@alga-shop.pl i zapytaj o akcesoria do tego modelu NAVI. Ten model Navi już wycofany z oferty ALGI ale zapewne jakieś drobne zapasy mają chociażby dla potrzeb serwisu. Im szybciej się skontaktujesz tym lepiej - przynajmniej ja tak uważam. Dobrzy ludzie tam siedzą więc nie zostawią Cię bez pomocy.

Co do wygasłych linków - autor postu od linków prosi o info na PW w razie ich wygaśnięcia to zrobi REUPLOAD :) Pisz do niego na PW.

Pozdrawiam
_________________
Najlepsza nawigacja to ... SZARE KOMÓRKI
 
 
seku
Waypoint


Dołączył: 25 Wrz 2011
Posty: 69
Wysłany: 2017-05-30, 14:21   

Dzięki tak wiem że to stary model ale wyjątkowy ma wbudowane TMC i jakość ekranu nie widziałem tak dobrego nigdy.

na pewno nie działa tak szybko jak Modecom MX4 HD bo w ta trasę miałem je obok siebie ale jakość ekranu "mizdrzy"

do sedna kupiłem ta NAVI w lombardzie za 100zł uchwyt połamany i ładowarka oryginalna karta pamięci 8GB Goodram. za sprzęt który kosztował kiedyś ponad 600zł to była okazja :-)

napisze do ALGI i DO kolegi co wstawiał wersje iGO zobaczymy co będzie
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 51 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 5089
Wysłany: 2017-05-30, 18:29   

Wrzuce kamyczek do tego ogródka szczęśliwosci.
Radiowe TMC w Polsce jest totalnie nic nie warte. Wysylane komunikaty są nieaktualne i w żadnym wypadku nie obrazują rzeczywistej sytuacji drogowej.

Kazda więc zlotowka wydana na ten system jest zlotówką wyrzuconą w bloto.

Ciut, ale tylko ciut lepszy test TMC przez net oferowany dla iGO pod androida.
Zeby nie bylo za pieknie - w moim mieście od dwoch tygodni trwa pzrebudowa drogi przelotowej, co powoduje iż przejazd remontowanego odcinka to korek na minimum 10 minut.
Własnie sprawdzilem - iGO nie informuje o robotach na tej drodze :-(
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
seku
Waypoint


Dołączył: 25 Wrz 2011
Posty: 69
Wysłany: 2017-05-31, 11:24   

:-) nie ma problemu :-) wiem o tym :-) ale w DE. działa b.dobrze

każdy wydaje na co chce Ja wole wydawać na sprzęt niż na coś innego :-) wiec dla ciebie wyrzucanie w błoto Ja w tym zawsze widzę interes.

tak czy owak dalej twierdze że zrobiłem dobry interes kupując ta NAVI w lombardzie :-)
 
 
iGO_FAN
azymut


Dołączył: 13 Lut 2017
Posty: 3
Wysłany: 2017-05-31, 11:30   

no_taki napisał/a:
Wrzuce kamyczek do tego ogródka szczęśliwosci.
Radiowe TMC w Polsce jest totalnie nic nie warte. Wysylane komunikaty są nieaktualne i w żadnym wypadku nie obrazują rzeczywistej sytuacji drogowej.

Kazda więc zlotowka wydana na ten system jest zlotówką wyrzuconą w bloto.

Ciut, ale tylko ciut lepszy test TMC przez net oferowany dla iGO pod androida.
Zeby nie bylo za pieknie - w moim mieście od dwoch tygodni trwa pzrebudowa drogi przelotowej, co powoduje iż przejazd remontowanego odcinka to korek na minimum 10 minut.
Własnie sprawdzilem - iGO nie informuje o robotach na tej drodze :-(


Czyżby kolega "no_taki" pozbył sie swojej (swoich) urządzeń nawigacyjnych z powodu niescisłości w komunikatach TMC?

Z tresci kolegi "seku" da się wywnioskować, że podrózuje również poza granicami To po pierwsze... A po drugie - nawigacja to nie tylko TMC ... "Seku" wyraźnie zachwycał się wyświetlaczem, który wyróznia ALGĘ na tle innych. Po trzecie - "seku" nie poruszył w swoich wątkach kwestii warto czy nie ... Czyzby problemik z czytaniem ze zrozumieniem?

Pozdrawiam
_________________
Najlepsza nawigacja to ... SZARE KOMÓRKI
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9505
Wysłany: 2017-05-31, 12:03   

Kolega seku nic nie pisze o problemach z samym urządzeniem czy nawigowaniem - wyłącznie o braku TMC.

Moim zdaniem mój post i poprzedni do kosza.
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
seku
Waypoint


Dołączył: 25 Wrz 2011
Posty: 69
Wysłany: 2017-05-31, 12:51   

podana wersja przeze mnie iGO działał lata temu w 2014 jak maiłem taka sama ALGE kolegi i pamiętam że odbierało TMC

od tego czasu zmieniłem tylko mapy.

TMC jest jakie jest w DE do dziś jest wspierane i działa znakomicie takie opinie słyszałem

co do samej ALGI jak pisałem świetne urządzenie i nowe "badziewia" do 200zł nie ma co porównywać
a przez ostatnie 4lata Ja i moi kierowcy trochę tego zniszczyli wymienię od najmniej trwałych
MANTA, GOCLEVER,LARK,VORDRON,T-GATE,MODECOM

normalny człowiek nie wyobraża sobie co kierowca zrobi z navi.
1. wypadła z auta jak cofał i rozjechał
2. siedział na WC i oglądał mapy i spłukał w kiblu
3. notoryczne zarysowanie ekranu czym tylko możliwe nożem śrubokrętem itp. co jest pod ręką
4. kilka się stopiło z przegrzania

opowieść mógłbym na ten temat napisać
 
 
sliski4 
GPS instruktor
Alga 5'' BT HD TMC



Pomógł: 18 razy
Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 860
Skąd: zabrze
Wysłany: 2017-06-03, 07:29   

seku
Pisz maila albo dzwoń do Alga Shop a na bank Włodek pomoże ci w problemach . Jeśli chodzi o baterię to najprawdopodobniej trzeba będzie podesłać urządzenie do Algi . Wiem że często Włodek lata przez Niemcy gdzieś w okolice Osnabruck więc i można się z nim umówić po drodze
Jeśli będziesz miał problemy z kontaktem to daj znać ... czasem Włodek jest tak zagoniony że nie ma czasu odebrać fona ale na maila zawsze odpisuje . Sam dam mu znać by odpowiedział tu w temacie bo pewnikiem tak samo jak ja nie zagląda tu codziennie
_________________
iGo primo2.4 , skin DiMka , skin Decent
iGo primo2.4 android
 
 
seku
Waypoint


Dołączył: 25 Wrz 2011
Posty: 69
Wysłany: 2017-06-05, 12:06   

sliski4

dzięki już wszystko załatwione :-) części zamówione

mam też iGO od kolegi delosk8

z takich ciekawostek próbowałem kilku ładowarek i na żadnej nic nie odbierało...
aż do wczoraj dostałem do aktualizacji Mante 470 z ładowarka MiTAC pewnie z jakiegoś MIO niestety bez stickera i pewnie 1A zobaczymy czy uciągnie ALGE dodam że kabel jest grubszy niż w mojej ładowarce z Mio 500

efekt jest taki że złapało sygnał tak jak na fotce poniżej mieszkam 10km od Centrum Bielska-Białej łapało sygnał z 89,2 i 93,00 czyli RMF komunikaty odbierało

dziś jadę w nocy do Czechy Austria wiec sprawdzę co u kokota i kasztana :-)

Wznawiając dyskusje zostałem poinformowany że te TMC w PL. słabo działa ale... mimo wszystko będę drążył temat bo mnie interesuje :-)

do sedna żeby odbierać TMC w PL. z RMF trzeba mieć pliki TMC z licencja a mam tylko jeden Polska 1.0 Mediamobile Nordic [110608] 1,21 KB (bajtów: 1240)
w kopiach iGO jakie mam występuje w wielu nazwach często zdublowany pomimo że to ten sam plik.
czy jest jakaś nowsza wersja ? wyczytałem że ZET też nadaj czy też trzeba mieć pliki TMC ?

Czy jest opcja w ALGA robienia screenshot ?

 
 
sliski4 
GPS instruktor
Alga 5'' BT HD TMC



Pomógł: 18 razy
Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 860
Skąd: zabrze
Wysłany: 2017-06-07, 08:32   

Do Algi jest trójnik w miejsce zasilania i on ma wyjście na antenkę . Kup sobie u Włodka ładowarkę
Kod:
http://alga-shop.pl/new/akcesoria-gps/290-ladowarka-mini-usb
ona ma 2.5A i na bank nie zawiedzie a do odbioru TMC w kraju chyba jeszcze działa licencja Poland_CeTraffic.tmc
A i jeszcze jedno ... korzystając ze slangu kokot to sąsiad knedla ;-)
_________________
iGo primo2.4 , skin DiMka , skin Decent
iGo primo2.4 android
 
 
seku
Waypoint


Dołączył: 25 Wrz 2011
Posty: 69
Wysłany: 2017-06-07, 09:49   

Cześć Tak wiem zamówiłem już możliwe ze jest w drodze do mnie ładowarka z filtrem trójnik i nowa bateria.

muszę popracować nad igo pod siebie bo ta wersja od delosk8 działa ale wolno jakoś dziwnie kamera chodzi i wszystko jakoś "duże" jest

co mogę powiedzieć po pierwsze trasie komunikaty odbiera pomimo ze jeszcze nie mam anteny na tej ładowarce jak ze zdjęcia.

w Austrii odbierało mi na stacji OE3 jadąc od Linz koło St.Polten był rozlany olej i taki komunikat był
potem standard na wylocie z Wiednia korek w kierunku na Brno i tez komunikat był. nie było ich za dużo komunikatów ale się pokrywały i były aktualne.

Wracając wczoraj w godz. popołudniowych przez Czechy na odcinku Brno-Cieszyn odbierałem komunikaty z 104,8 nie pisało jaka stacja było ich dość dużo pow. 50. żadne na mojej trasie.

nie było problemu z utrata ikony od TMC podczas przejeżdżania granic nic się nie działo

sliski4 możesz p[podzielić się plikami TMC ?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 9