My Navia Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload
 Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum
Regulamin oraz opis zmian w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
ALGA Prima AN5050 HD BT TMC
Autor Wiadomość
wifi20 
Waypoint


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 08 Sty 2010
Posty: 60
Wysłany: 2016-04-01, 22:02   

Problem TMC w Primo dobrze rozwiązuje spliter antenowy. Dostałem go wraz z urządzeniem gdy kupowałem nawigację i jestem w pełni zadowolony. Sprawa się komplikuje gdy chcę zabrać nawigację do innego samochodu, bo musiałbym ingerować w instalację antenową radia samochodowego.

A więc dokupiłem ładowarkę od Beckera z anteną TMC. Tam antena wychodzi z wtyczki mini USB jako oddzielny przewód i można ją rozłożyć pod szybą. Odbiór TMC jest bardzo dobry.

Szczegóły testu:

Ładowarka Beckera ma co prawda przewód antenowy na zewnątrz, ale jest on sklejony z przewodem zasilającym i należy go oddzielić w zależności od potrzeb.

Test 1. Przewód antenowy na całej długości sklejony z przewodem zasilającym, ładowarka wetknięta do zapalniczki.
Wynik: odbiór tylko jednej stacji lokalnej, siła 70%

Test 2. Przewód antenowy sklejony z przewodem zasilającym tylko na odcinku 10 cm. Wolny odcinek rozłożony za szybą. ładowarka wetknięta do zapalniczki.
Wynik: odbiór 2 stacji. Jedna na 100%, druga 70%

Test 3. Przewód antenowy bezpośrednio za wtyczką mini USB idzie oddzielnie i rozłożony jest za szybą. Ładowarka wetknięta do zapalniczki.
Wynik: odbiór 5 stacji z siłą 100%

Test 4. Przewód antenowy bezpośrednio za wtyczką mini USB idzie oddzielnie i rozłożony jest za szybą. Ładowarka nie zasilana napięciem.
Wynik: odbiór 7 stacji z siłą 100%

Tu notowałem tylko te stacje, które posiadają sygnał TMC (testowano na terenie Niemiec). Test 4 oczywiście się nie liczy. Ale porównanie testów 2 i 3 mówi samo za siebie.
Jednak dawniejsze rozwiązania, z anteną TMC na wyjściu audio, były lepsze. Często wystarczała tylko krótka gumowa antenka.
 
 
sliski4 
GPS instruktor
Alga 5'' BT HD TMC



Pomógł: 18 razy
Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 857
Skąd: zabrze
Wysłany: 2016-04-01, 23:26   

akurat do każdego urządzenia an 5050 z tmc jest w komplecie antenka (taki biały kawałek drucika) i bez problemu w Niemczech łapie się na tym sygnał i odbiera komunikaty .Co prawda spliter łapie o wiele większy sygnał ale czasem jest to też jego wada bo go zbyt długo trzyma. Ilość dostawców komunikatów jest za miedzą o wiele większa niż u nas i sama przydatność tych komunikatów jest o wiele bardziej zaawansowana i realna
Kiedyś to testowałem i na bieżąco z tego korzystałem , na dzień dzisiejszy mam iGo Nextgen na androidzie i komunikaty on line które na Europę zachodnią są wiarygodne i coraz bardziej przydatne. Mimo wszystko jednak w tym upatruję przyszłość a i Alga Shop wprowadza coraz lepszy sprzęt na androidzie właśnie pod kątem nawigowania z programem iGo Nextgen . Mi osobiście ciężko jest obecnie wracać na 5'' an 5050 Z 7'' testowej Algi która w niedługim czasie pokaże się w sprzedaży
_________________
iGo primo2.4 , skin DiMka , skin Decent
iGo primo2.4 android
 
 
wifi20 
Waypoint


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 08 Sty 2010
Posty: 60
Wysłany: 2016-04-02, 07:50   

Android – tak, jak najbardziej. Wczoraj testowałem taki (producent – nie ważne). Po południu było 1047 komunikatów TMC na całe Niemcy. Wieczorem już tylko 700.
Jest tylko jedno zastrzeżenie. Nawet dwa. Po pierwsze trzeba mieć SIM-kartę w urządzeniu i ją opłacać. Jeżeli ktoś i tak już korzysta z internetu, nie ma problemu. Po drugie – te wszystkie APPs. Tu należy być wstrzemięźliwym i się tego trzymać. Jak wiadomo, wszystkie zainstalowane w Androidzie programy siedzą cały czas w pamięci operacyjnej systemu. A tak. Nie tylko w pamięci flash, ale też zajmują przez cały czas pamięć operacyjną. Gdy się nie ma tych APPs zbyt dużo, jest wszystko w porządku. Ale nawet zainstalowanie programów na krótko w celu testowania i natychmiastowe deinstalowanie pozostawia w systemie ślady (powiedziałbym – głębokie bruzdy), których nie sposób usunąć. Nawet powrót do ustawień fabrycznych nic nie daje. Te programy po prostu pozostają zainstalowane, a przy deinstalacji znika tylko skin. Bo może użytkownik znów zechce z powrotem to zainstalować – tak myśli twórca Androida. Nie chcę tu być gołosłowny. Mój kolega, kierowca ciężarówki używał tabletu 8 cali do nawigacji. Ale także do telefonowania, do szperania w internecine, wymiany zdjęć, whatsapp i co tylko. Do nawigacji używał iGO Primo i był w pełni zadowolony. Przez ponad pół roku. Potem – po przejechaniu 250 do 300 km aparat się blokował. Należało wyresetować aby dalej jechać. Usterki tej nie dało się usunąć ani poprzez ustawienia fabryczne, ani przez update Androida. Kupił on w końcu nową nawigację, też Android ale urządzenie wyprodukowane jako nawigacja. Teraz używa nawigację jako nawigację i tablet jako tablet.
A ta historia z pamięcią operacyjną to dla mnie też był szok. Jak można wyprodukować urządzenie, w którym wszystkie zainstalowane programy siedzą cały czas w PAMIĘCI OPERACYJNEJ bo muszą być szybko do dyspozycji. Przekonałem się o tym gdy kupiłem tablet 8 cali dla siebie. Pamięć operacyjna 1GB. Dobrze. Zainstalowałem po kolei 6 programów nawigacyjnych (nie odinstalowując ich) bo chciałem przetestować. Siódmego nie dało się zainstalować i o dziwo – brakło pamięci operacyjnej. Flash (16GB) jeszcze w ¾ pusty, ale pamięć operacyjna – zajęta w ponad 90%. (Android 4.4.2). Dopiero gdy jeden z tych programów odinstalowałem, dało się zainstalować następny.
A więc Android tak, ale z umiarem.

[ Dodano: 2016-04-02, 14:00 ]
Pisałem poniżej jeszcze o jednej nieprawidłowości Androida, która po ponownej analizie okazała się nieprawdą. Prawda była taka, że program nawigacyjny miałem zamknięty, ale nie wyrzucony z kolejki. Dlatego ciągle jeszcze się odzywał mimo wygaszonego ekranu. Nie wiedziałem o tym, że program wypchnięty do kolejki ciągle jeszcze jest aktywny. Teraz wiem. (oryginalną treść dodatku wyrzuciłem, żeby nie wprowadzać nikogo w błąd).
Ostatnio zmieniony przez wifi20 2016-07-15, 14:00, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
mateusz-tomczak
azymut


Dołączył: 11 Kwi 2016
Posty: 1
Wysłany: 2016-04-14, 09:58   

Witam.
Czy można jakoś przywrócić ustawienia fabryczne ALGA Prima AN5050 HD BT TMC bo namieszałem coś w pliku SirfTech.exe i nawigacja nie widzi satelit. Proszę o pomoc.
 
 
sliski4 
GPS instruktor
Alga 5'' BT HD TMC



Pomógł: 18 razy
Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 857
Skąd: zabrze
Wysłany: 2016-04-20, 19:24   

Dział pomocy technicznej Alga
Kod:
http://www.alga-gps.pl/wsparcie/
_________________
iGo primo2.4 , skin DiMka , skin Decent
iGo primo2.4 android
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 48 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 4617
Wysłany: 2016-04-21, 19:52   

wifi20 napisał/a:
Jak wiadomo, wszystkie zainstalowane w Androidzie programy siedzą cały czas w pamięci operacyjnej systemu


Szanowny kolego...
pamięc operacyjna jest pamięia ulotną co oznacza, ze podtrzymywana jest napieciem zasilania, a po wylaczeniu i wlączeniu urządzenia jest ładowana od nowa.
Jesli program jest odinstalowany i usuniety fizycznie z nośnika, to niby skąd ma się w tej pamięci pojawic po restarcie urządzeenia ?

czekam na odpowiedź :-)
z zapartym stolcem :-)
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
wifi20 
Waypoint


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 08 Sty 2010
Posty: 60
Wysłany: 2016-05-01, 23:14   

@no_taki
Nie robiłem restartu urządzenia. Tablet z Androidem nie ma przycisku „gorący start“ jak nawigacja z WinCE. Tu mogę tylko przełączyć na standby albo tym samym przyciskiem urządzenie wyłączyć. Jak napisałem, miałem tablet przełączony na standby a programy usunięte z kolejki otwartych programów, nie skasowane.
Oczywiście, jeżeli urządzenie wyłączę, to po następnym załączeniu system zostaje załadowany do RAMu na nowo. Ale pisząc to chciałem podkreślić różnicę w podejściu systemów. W WinCE zostaje załadowany tylko sam system. Program użytkowy (tu program nawigacyjny) pozostaje przez cały czas w pamięci flash. Dopiero gdy ja któryś z programów uruchomię, jest ładowany do RAM.
Android, mimo że ma to wszystko we flash (program nawigacyjny i pozostałe apps), podczas startu ładuje jeszcze to wszystko do pamięci RAM. I to mnie denerwuje. Bo zapycha RAM wszystkimi śmieciami, których na bieżąco nie potrzebuję.
 
 
delosk8 
Waypoint


Wiek: 30
Dołączył: 09 Cze 2013
Posty: 21
Skąd: Wyspy
Wysłany: 2016-09-20, 20:23   

wifi20 napisał/a:
Problem TMC w Primo dobrze rozwiązuje spliter antenowy. Dostałem go wraz z urządzeniem gdy kupowałem nawigację i jestem w pełni zadowolony. Sprawa się komplikuje gdy chcę zabrać nawigację do innego samochodu, bo musiałbym ingerować w instalację antenową radia samochodowego.

A więc dokupiłem ładowarkę od Beckera z anteną TMC. Tam antena wychodzi z wtyczki mini USB jako oddzielny przewód i można ją rozłożyć pod szybą. Odbiór TMC jest bardzo dobry.

Szczegóły testu:

Ładowarka Beckera ma co prawda przewód antenowy na zewnątrz, ale jest on sklejony z przewodem zasilającym i należy go oddzielić w zależności od potrzeb.

Test 1. Przewód antenowy na całej długości sklejony z przewodem zasilającym, ładowarka wetknięta do zapalniczki.
Wynik: odbiór tylko jednej stacji lokalnej, siła 70%

Test 2. Przewód antenowy sklejony z przewodem zasilającym tylko na odcinku 10 cm. Wolny odcinek rozłożony za szybą. ładowarka wetknięta do zapalniczki.
Wynik: odbiór 2 stacji. Jedna na 100%, druga 70%

Test 3. Przewód antenowy bezpośrednio za wtyczką mini USB idzie oddzielnie i rozłożony jest za szybą. Ładowarka wetknięta do zapalniczki.
Wynik: odbiór 5 stacji z siłą 100%

Test 4. Przewód antenowy bezpośrednio za wtyczką mini USB idzie oddzielnie i rozłożony jest za szybą. Ładowarka nie zasilana napięciem.
Wynik: odbiór 7 stacji z siłą 100%

Tu notowałem tylko te stacje, które posiadają sygnał TMC (testowano na terenie Niemiec). Test 4 oczywiście się nie liczy. Ale porównanie testów 2 i 3 mówi samo za siebie.
Jednak dawniejsze rozwiązania, z anteną TMC na wyjściu audio, były lepsze. Często wystarczała tylko krótka gumowa antenka.


Jakiej ladowarki od beckera traffic assist kolega uzywa ? Zamiennik smiga czy musi byc oryginal ? Moze konkretna firma ?


A tak poza konkursem uzywal ktos z iGo primo tmc po http ? Dziala to ? Jakis config gotowy moge gdzies znalezc?

Pozdrawiam :)
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 258 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9398
Wysłany: 2016-09-22, 06:02   

delosk8 napisał/a:
uzywal ktos z iGo primo tmc po http ? Dziala to ? Jakis config gotowy moge gdzies znalezc?
Cały długaśny wątek w dziale o iGO
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
delosk8 
Waypoint


Wiek: 30
Dołączył: 09 Cze 2013
Posty: 21
Skąd: Wyspy
Wysłany: 2016-09-22, 07:11   

jestem_ktoś napisał/a:
delosk8 napisał/a:
uzywal ktos z iGo primo tmc po http ? Dziala to ? Jakis config gotowy moge gdzies znalezc?
Cały długaśny wątek w dziale o iGO


No wlasnie.. Caly dlugasny watek, dlatego zadalem konkretne pytanie w dziale Alga jako uzytkownik Algi i pytam konkretnie o ten sprzet. Jak bede kolego mial chwile to checia przewertuje te dziesiatki stron, ale obecnie bardzo dlugo pracuje i nie mam czasu na gps hobby, a chcialbym miec fajnie dzialajaca navi. Dlatego chcialbym tez po prostu zeby mi ktos komu dziala odpowiedzial.
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
MX3+Primo+MM legal


Pomógł: 514 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 17936
Wysłany: 2016-09-22, 09:30   

TMC-HTTP działa tak samo na każdym sprzęcie, wpisy w sys.txt również są wspólne (całego wątku nie musisz czytać - wystarczą dwie ostatnie strony)
Różnica może być jedynie w sposobie sparowania nawigacji z jakimś urządzeniem z dostępem do internetu (np telefonem przez DUN).
_________________

 
 
delosk8 
Waypoint


Wiek: 30
Dołączył: 09 Cze 2013
Posty: 21
Skąd: Wyspy
Wysłany: 2016-09-22, 10:24   

ok odpalilem TMC po antenie na Primo 2.4. 9.6.13.267029

jedynie wpisy w sys.txt ( skupilem sie tylk na tmc):

[gps]
port=1
baud=4800 choc chyba na 57600 lepiej dzialalo - do przetestowania przez Was
background_navigation=1
set_messages=0

[tmc]
internal_tmc_name="gnsport"
source="gnsport"
port="COM,4"
baud = 38400

do tego masa starych licencji i pelny katalog content\tmc
w katalogu glownym dwa pliki dll: gpstmc.dll i tmcgps.dll choc to czyba ten sam plik ;) ale narazie nie dochodzilem z ktorego korzysta

NO I NAJWAZNIEJSZE TMC WYSZUKUJE KOMUNIKATY TYLKO NA SKORKACH DIMKA! NA INNYCH SKANUJE I SKANUJE ALE NIC NIE ZNAJDUJE. W MOIM PRZYPADKU OBECNIE diMkaWA_P171 GpsForum.W.800.C oraz diMkaWA_P170

na oryginalnym pliku data dzialalo swietnie, ale klikajac na komunikat utrudnien w ruchu zeby wyswietlic jego szczegoly program robil restart... Podmienilem wiec plik Data.zip z iGO ZNS NaviCar 2.4 International WinCE [18.08.2016]. Poza nowym logo startowym zyskalem mozliwosc podgladu komunikatow drogowych TMC.

w ogole cale to iGo ZNS Navicar 2.4 , ktore tylko po wpisaniu danych GPS i TMC do sys.txt na pozor dziala z TMC (nie wiem czy nie bedzie gubic ikonki itd, bo "moje" tego nie robi):

http://www.mynavi-expert....e-18082016.html

ma sporo funkcji i jak dla mnie troche przepakowane, dlatego chodzi dosc wolno, ale bez crashow i TMC na trasach ok 100km nie znika. Sprawdze wkrotce na trasie ciaglej 1600km.

Haslo do mojego chomika to: delosk8
w katalogu gps\ALGA AN5050HD BT TMC znajduje sie powyzsza kompilacja iGo ZNS NAvicar z najnowsza mapa Europy Here 2016Q3 w 7 czesciach zaszyfrowanego archiwum o nazwie : komplet.rar

jest tez wersja mniejsza jedynie z Polska pod nazwa:
krajowe.rar

haslo: delosk8
 
 
sliski4 
GPS instruktor
Alga 5'' BT HD TMC



Pomógł: 18 razy
Dołączył: 30 Mar 2008
Posty: 857
Skąd: zabrze
Wysłany: 2017-02-10, 07:42   

Dzięki jednemu z naszych kolegów mamy do testowania wersję Primo specjalnie dla naszych urządzeń ALGA AN 5050 HD BT TMC testowaną przez niego i nie sprawiającą problemów . W paczce jest też instrukcja instalacji oraz dla tych którzy mają kłopoty z ładowarkami instrukcja postępowania użytkowania i parametry ładowarki jaką można kupić na stronie Algi
Kod:
http://turbabit.net/hq2evoeql78a.html

Wersja nie była testowana na innych urządzeniach więc nie jest polecana dla nich
_________________
iGo primo2.4 , skin DiMka , skin Decent
iGo primo2.4 android
 
 
Alga-shop.pl 
Navi Expert
ALGA-GPS



Pomógł: 2 razy
Dołączył: 28 Maj 2011
Posty: 442
Skąd: ALGA-GPS.PL
Wysłany: 2017-02-13, 10:42   

Dla wszystkich posiadaczy naszych urządzeń oferujemy 10% zniżki na zakup mocnej ładowarki z filtrem (micro lub mini USB).
W związku z tym, że bardzo zależy nam na ciągłym poprawianiu jakości - w razie jakichkolwiek uwag, pomysłów bądź zastrzeżeń, prosimy o bezpośredni kontakt z nami.
_________________
Ten się nie myli, kto nic nie robi.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
 
 

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,26 sekundy. Zapytań do SQL: 10