My Navia Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload
 Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum
Regulamin oraz opis zmian w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2011-07-01, 09:37
TMC na urządzeniach Mio
Autor Wiadomość
egmc 
azymut


Dołączył: 09 Wrz 2013
Posty: 4
Skąd: Wawa
Wysłany: 2014-06-05, 11:58   

Ja swego czasu byłem zainteresowany TMC w moim MIO MOOV 360. Kupiłem moduł TMC do mojego Mio, na opakowaniu do modułu TMC pisało ze pasuje do MIO MOOV 360. Podłączyłem, probowalem ale mi sie nie udało aby to działało. Poniewaz moduł TMC był na gwarancji, zadzowniłem do serwisu MIO który miesci sie w Krośnie i zapytałem czy to moze działac. Powiedzieli aby przeslac im moduł TMC i Mio MOOV 360.  Przesłałem, oni niby probowali to jakos podłaczyc ale nie dali rady i odeslali mowiac ze moduł TMC nie moze dzialac na Mio Moov 360. Ale jak rozmawialem z nimi przez telefon to mialem wrazenie, ze oni az tak dobrze na softwarze sie nie znaja a bardziej znaja sie na hardwarze, ale moze to było tylko takie moje wrażenie :-)

Dlatego kolego wlałeś we mnie iskierkę nadziei że się może jednak da to podłączyć aby działało :-)  
Napisz jak tam postęp z uruchamianiem TMC na Twoim MIO Moove 360.



emes125 napisał/a:
Odkopuję temat, ponieważ chciałem uruchomić TMC u siebie.

Poprzednio miałem MIO MOOV M360 i kupiłem uchwyt do MIO MOOV 360. Teraz wymieniłem nawigację. Na pewno mam Mio Moov 360.

Moduł TMC jest do niej dedykowany i na pewno dobrze działa - MioMAP poprawnie pokazuje częstotliwości i odbiera sygnał RDS.

Moduł TMC mam na porcie COM1 - wiem to z GNS Tester. Żaden jednak program nie może się z nim połączyć bez względu na szybkość transmisji

Oczywiście iGo nie widzi sygnału. Proszę o pomoc

[ Dodano: 2014-05-28, 15:35 ]
Dodam jeszcze, że nie widzę klucza « HKLM","Drivers\BuiltIn\SW_TMC","Protocol" ».

Zamiast SW_TMC mam TMC_HWCOM
 
 
longhtorn
Waypoint


Dołączył: 23 Gru 2008
Posty: 15
Skąd: Wawa
Wysłany: 2014-09-16, 10:52   

Można dopisać do listy Mio Moov 580 TMC działa ,dwa dni walki ale warto było :mrgreen:

Igo 9.6.2.209584

[TMC]
tmc port=COM1
tmc baud rate=14400
tmc duplex mode=true
tmc gns module=false
tmc command timeout=100
tmc command retry=3

Podczas wyszukiwania musi być wpięta ładowarka samochodowa, usb i sieciowa nie działa


Duży obrazek bo mały cos nie teges
Ostatnio zmieniony przez longhtorn 2014-09-16, 13:16, w całości zmieniany 6 razy  
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 258 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9403
Wysłany: 2014-09-16, 11:05   

Podaj szczegóły - killowane procesy, porty, jaki program
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
destin6
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 06 Lip 2012
Posty: 9
Wysłany: 2014-10-03, 12:14   

Witam, od ponad 2 lat posiadam Mio Spirit 695 LM, lecz dopiero teraz zainteresowałem się tematem TMC i mam kilka pytań. Co muszę zrobić aby pobierać prawidłowo te informacje? Kiedy kliknę w menu Mio kafel "ruch drogowy" to pojawia się komunikat: "Informacje o ruchu drogowym nie są dostępne. Proszę upewnić się, że usługa działa na danym obszarze." Czy ten moduł TMC można wykorzystać jakoś w AutoMapie?
 
 
xpac
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 04 Mar 2011
Posty: 10
Wysłany: 2016-11-09, 10:21   

Witam, Odświeżę trochę temat. Posiadam MIO Spirit 7570LM ( podobna do 7200, 7500 ) uruchomiłem na niej Primo, chciałbym korzystać z TMC ale po wielu próbach jest jedna wielka kicha. Przeczytałem temat od deski do deski ( TMC na urządzeniach Mio również ). Odblokowałem port skryptem działa na com 1 szybkość 14400, kopiowałem różne konfiguracje TMC do pliku sys w priomo, testowałem różne wersje aplikacji, różne skiny, włączałem urządzenie z ładowarką i bez ( tam jest antena TMC), kopiowałem listę providerów do save, licencje mam wszystkie jakie są tylko dostępne. Stanęło na tym że Priomo szuka stacji ( zatrzymuje się dłużej na 85,7, 102.7, czasami się zawiesza), ale i tak nie znajduje sygnały TMC, nie wiem co jeszcze mógłbym przetestować, może jakieś rozsądne pomysły ?? dzięki za odpowiedź
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
MX3+Primo+MM legal


Pomógł: 514 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 17945
Wysłany: 2016-11-09, 12:46   

xpac napisał/a:
Odblokowałem port skryptem działa na com 1 szybkość 14400
To sa dane portu GPS. A na jakich parametrach działa Ci port TMC? Sprawdzałeś wg http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=15573 punkt 38 ?

P.S. Przeniosłem z wątku "Igo Primo a TMC"
_________________

 
 
xpac
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 04 Mar 2011
Posty: 10
Wysłany: 2016-11-13, 15:16   

jacekp1313 napisał/a:
xpac napisał/a:
Odblokowałem port skryptem działa na com 1 szybkość 14400
To sa dane portu GPS. A na jakich parametrach działa Ci port TMC? Sprawdzałeś wg http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=15573 punkt 38 ?

P.S. Przeniosłem z wątku "Igo Primo a TMC"


[gps]
port=2
baud=4800
source = "nmea"

[tmc]
source="GNSPORT"
port="COM,1"
baud=14400
saved_config_available="1"
saved_config_classname="NMEA_GPSTMC_GNSPORT"
saved_config_port="1"
saved_config_portname="COM"

to są dane mojego urządzenia. Niestety po "zabawie" z odblokowaniem portu TMC, nie znajduje mi sygnału GPS mimo zmiany wartości w pliku system. Druga sprawa, po resecie urządzenia rejestr nie wraca do stanu pierwotnego, rozszerzenie mscr rozpoznawane jest teraz jako nieznany plik ( wcześniej było ok ). Jakieś pomysły ?? może rozładować urządzenie do końca ??
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
MX3+Primo+MM legal


Pomógł: 514 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 17945
Wysłany: 2016-11-13, 20:03   

Nie pytałem o wpisy w sys.txt
Napisz, którymi programami testowałes porty i jakie były wyniki/komunikaty
_________________

 
 
xpac
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 04 Mar 2011
Posty: 10
Wysłany: 2016-11-13, 22:14   

jacekp1313 napisał/a:
Nie pytałem o wpisy w sys.txt
Napisz, którymi programami testowałes porty i jakie były wyniki/komunikaty


Podałem prawidłowe ustawienie portów GPS i TMC które powinny być w moim urządzeniu - na pewno są OK. Testowałem 3 programami które są w tym wątku
http://www.my-navia.pl/vi...p=320965#320965

ale tak naprawdę na żadnym nie znalazłem sygnału - wydawało mi się że żaden nie jest odpowiedni do tej wersji nawigacji/odbiornika tmc... tak jak pisałem wcześniej, odblokowałem port skryptem i testowałem programem. Ten trzeci TMC RoyalTek TMC Demo otwiera por ale i tak nie widzę żadnych rezultatów.
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
MX3+Primo+MM legal


Pomógł: 514 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 17945
Wysłany: 2016-11-13, 22:22   

xpac napisał/a:
Testowałem 3 programami które są w tym wątku http://www.my-navia.pl/vi...p=320965#320965 ale tak naprawdę na żadnym nie znalazłem sygnału
Wygląda na zablokowany port. Lub nie podłączona antena - używasz oryginalnego zasilacza samochodowego?
Jak uruchamiasz iGO (a raczej - jak zwalniasz port GPS)? Jakie procesy killujesz?
_________________

 
 
xpac
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 04 Mar 2011
Posty: 10
Wysłany: 2016-11-13, 23:38   

jacekp1313 napisał/a:
xpac napisał/a:
Testowałem 3 programami które są w tym wątku http://www.my-navia.pl/vi...p=320965#320965 ale tak naprawdę na żadnym nie znalazłem sygnału
Wygląda na zablokowany port. Lub nie podłączona antena - używasz oryginalnego zasilacza samochodowego?
Jak uruchamiasz iGO (a raczej - jak zwalniasz port GPS)? Jakie procesy killujesz?


ładowarka oryginalna, testowałem na tym i igo coś tam pokazuje, fale typu 87.5, 102.7 ale cały czas zatrzymuje się na tych samych parametrach pokazując komunikat "brak sygnału TMC
Kill("AppStartupSec.exe")
sleep 1000
Notify = RegRead("HKLM", "Drivers\BuiltIn\SW_TMC", "Protocol" )
If ( Notify = 1)
EndIf
If ( Notify = 0)
RegWriteDWord HKLM, Drivers\BuiltIn\SW_TMC, Protocol, 1
Reset
EndIf

przy tej opcji

Kill("AppStartupSec.exe")
Kill("AppStartupPri.exe")
Kill("SmartST_CE.exe")
Run "\Storage Card\MioAutoRun\Programs\TroNik\PowerButton.exe"
sleep 1000
Notify = RegRead("HKLM", "Drivers\BuiltIn\SW_TMC", "Protocol" )
If ( Notify = 1)
Run "\Windows\Desktop\MioPocket.lnk"
EndIf
If ( Notify = 0)
RegWriteDWord HKLM, Drivers\BuiltIn\SW_TMC, Protocol, 1
Reset
EndIf

nawigacja cały czas się restartuje, igo nie pokazuje zakresu skanowania - "brak sygnału TMC". W chwili obecnej nawigacja wykrywa pliki mscr jako nieznane, przywrócę backup i zobaczę czy da radę zmienić rejestr.
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
MX3+Primo+MM legal


Pomógł: 514 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 17945
Wysłany: 2016-11-14, 07:08   

Na razie zapomnij o iGO i ćwicz wyłącznie na programach testujących porty. Inaczej nie będzie wiadomo, czy problem tkwi w iGO, czy zablokowanych portach.
Sprawdź jeszcze listę uruchomionych procesów - w niektórych Mio samo killowanie Appstartupsec nie wystarczało.
_________________

 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
 
 

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,32 sekundy. Zapytań do SQL: 12