My Navia Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2016-01-02, 14:43
Navroad VIVO S6
Autor Wiadomość
piertn 
młodszy inspektor GPS


Wiek: 33
Dołączył: 30 Lis 2008
Posty: 5
Wysłany: 2015-02-09, 13:37   

Co wy gadacie że glonasów nie łapie każdy łapie tylko to nr jest inna po bodajże ponad 80nr są glonasy i jest ich bardzo mało więc jak złapie to max 2
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 53 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 5259
Wysłany: 2015-02-10, 18:52   

Pytanie zasadnicze
Na czorta Wam te "glonassy" ?
Jesli urządzenia oparte o wyższe wersje sirf są w stanie "widzieć" 20 satelitów GPS rownoczesnie ( naprawdę wwidocznych jest zwykle 7-9 ) to po co więcej ?
Przeciez to nic nie da, jako, ze dokladność algorytmu obliczającego pozycję w urządzeniu jest jaka jest i nawet sygnał równocześnie z 50 satelitów wszelkich mozliwych systemów nie spowoduje zwiększenia precyzji pomiaru ?. Zresztą ... mamy nawigacje a nie urzadzenia geodezyjne i większa dokłądnośc jest zbędna.
A szybkość tzw łapania fixa zalezy zdecydowanie bardziej od algorytmów m.in. przewidujących połozenie satelitów , niz od ich ilośc ( oczywiście powyżej minimum pozwalajacego na obliczenie pozycji ).

Na moim modecomie nie zdarza mi się bym nie miał pozycji zamin odpale panel i uruchomi się program.
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
ckrzys
Waypoint


Dołączył: 25 Cze 2014
Posty: 18
Wysłany: 2015-02-14, 17:37   

A ja uważam, że skoro kupiłem urządzenie obsługujące sygnał z glonasów to chciałbym żeby faktycznie je obsługiwało, a nie ślepo zawierzać w zapewnienia producenta, że tak jest. Niestety wiele urządzeń ma różne problemy, a najmniejszym z nich jest brak odbioru sygnału z glonass.
Moje notorycznie się zawiesza i noszę się z zamiarem ponownej reklamacji. Z szybkością łapania fixa jest też różnie i prawdę mówiąc nie obchodzą mnie jakieś tam algorytmy wg. których wyszukiwany jest sygnał i zapamiętywane położenie satelitów, bo nie po to kupiłem to urządzenie. Ma ono zgodnie z zapewnieniami producenta szybko łapać sygnał i bezproblemowo prowadzić do celu. A co zrobić jeśli żadna z tych obietnic nie jest spełniona?
_________________
ckrzys
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 53 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 5259
Wysłany: 2015-02-14, 19:47   

no cóz... co kupiłes to masz.
Navroady od jakiegoś czasu mają fatalną opinię, i tylko nalezy dziwić się , iz ludzie dalej łapią się na puste slogany reklamowe, nie czytając tego, co piszą o sprzęcie uzytkownicy, którzy mieli z nim juz przyjemnośc ( a raczej nieprzyjemność ).

A Tobie zyczę szczęscia przy wymianie sprzętu, bo w tym dziale pisali juz ludzie, którzy tych wymian zaliczyli kilka.
Z różnym skutkiem finalnym
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
biperek
Waypoint


Dołączył: 08 Cze 2014
Posty: 54
Wysłany: 2015-02-18, 09:29   

No ja wymieniałem już 2 razy i na razie jest OK. Kilka razy mi się wyłączyła navi na trasie, co może mieć związek z połączeniem z aktywnym uchwytem i drganiami. Czekam na ocieplenie, bo teraz moje AURO S6 pracuje stabilnie nie grzejąc się tak jak poprzednie sztuki.
 
 
mr_szugi
azymut


Dołączył: 28 Cze 2015
Posty: 1
Wysłany: 2015-07-12, 22:25   

Witam
Od dłuższego czasu bawię się NavRoad vivoS6 i Wolfem. Wszystko mam gotowe wolf zainstalowany skórka przerobiona według mojego projektu wszystko dział odpalane spod windowsa. Mam tylko problem z tym żeby się uruchamiał jako główny pulpit. Prosiłbym o łopatologiczne wyjaśnienie co gdzie jak pozmieniać ewentualnie dograć żeby to działało jako główny pulpit nawigacji.
 
 
VJanusz
azymut


Dołączył: 03 Wrz 2014
Posty: 2
Wysłany: 2015-12-03, 11:23   Jesteś poza trasą, wyznaczam nową!

Posiadam VIVO S6 półtora roku i generalnie jest jest ok. Satelity wykrywa bardzo szybko, poprzedni NavRoad NR560BF robił to zdecydowanie dłużej. Niemniej jednak podczas jazdy wcześniej wyznaczoną trasą VIVO S6 ni z gruszki ni z pietruszki podaje komunikat "Jesteś poza trasą, wyznaczam nową" i co ciekawe trasa się nie zmienia bo nawet nie było żadnego skrzyżowania, cały czas podświetlana jest na niebiesko i komunikat nie jest już powtórnie powtarzany przez lektora. Zdarza się to zupełnie przypadkowo: na prostej drodze, na łukach dróg a najczęściej na pętlach przy wjazdach i zjazdach na autostrady czy też drogi szybkiego ruchu. Zaznaczam, że posiadam oryginalną i aktualną AM EU. Dzieje się to od samego początku i na wszystkich wersjach AM jakie w tym czasie były wydane. Atakowałem już suport AutoMapy i Navroada /ten ostatni wymienił płytę główną/ i dalej to samo.
W związku z tym mam pytanie: czy u Was dzieje się podobnie?
 
 
andreas1 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 23 Gru 2010
Posty: 10
Skąd: Kraków
Wysłany: 2016-05-27, 19:32   

Witam
Jest aktualizacja oprogramowania VIVO S6 tu: http://navroad.com/files/do-pobrania/
Pozdrawiam
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 10