Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaki MODECOM ?
Autor Wiadomość
mrc 
Navi Expert
- VIP -


Pomógł: 8 razy
Dołączył: 26 Wrz 2008
Posty: 313
Skąd: ten mandat ?!
Wysłany: 2015-02-11, 11:48   

atacama napisał/a:

Bo jest tańsze i ma większą jakość wyświetlanego obrazu.


Ciekawe jaką jakość chcesz zobaczyć w programie nawigacyjnym :lol: :lol: To nie jest Wiedźmin 3 czy Forza Horizon 2.

atacama napisał/a:
To ile pikseli ma obsłużyć procesor to jest jego problem.


No tak bardzo mądre podejście, przecież ty tego obliczać nie będziesz :lol:



Kup z HD, twój wybór my z tym jeździć nie będziemy.
_________________
Gość pamiętaj że nie ma problemu bez rozwiązania ;)
 
 
atacama
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 11 Lut 2015
Posty: 5
Wysłany: 2015-02-11, 12:29   

"Ciekawe jaką jakość chcesz zobaczyć w programie nawigacyjnym..."

Taką jak w Street View.

Ilość obrabianych przez procesor danych jest istotna przy zasilaniu bateryjnym lub jeżeli procesor pracuje na granicy swoich możliwości.

Dopytuję ponieważ, kupiłem wiele lat temu tej osobie która będzie jeździć z tym urządzeniem, NAVROAD EVO 470. Też wydawał się urządzeniem wystarczającym. Co jest wart teraz sam wiesz najlepiej.
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 71 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 5841
Wysłany: 2015-02-11, 18:21   

Tak naprawde od dwóch lat w oprogramowaniu nawigacyjnym nie dzieje się nic.
Obawiam się , ze w tym kształcie osiagnieto szczyt mozliwosci, nawet w zakresie tzw. bajerów, a kolejne dodatki sa coraz mniej przydatne.
Ostatnia próba osiagnięcia znaczącego postepu to wszelkie mozliwe odmiany livedrive , jednak jego funkcjonalność jest jaka jest i obawiam się , ze w bliskiej przyszłości nie ma co liczyc by kierowca był na biezaco informowany o realnej , aktualnej sytuacji na drodze.

Jesli wiec któryś z graczy na rynku nie wystrzeli z jakims rewolucyjnym pomysłem , nie sadzę by wymagania sprzętowe tak bardzo miały się zmieniać.
Zreszta - sprzęt androidowy - juz teraz ma wyraźną nadwyzkę sprzętową nad wymaganiami programowymi oprogramowania nawigacyjnego.
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
kilowat 
Waypoint



Wiek: 40
Dołączył: 27 Mar 2010
Posty: 156
Wysłany: 2015-09-29, 10:28   

Panie i Panowie, wczoraj ukradli mi mojego dwuletniego MX3.

Co zrobić? Odkupić sobie MX3 z pełną Automapą czy w tej samej cenie kupić czystego MX4 z gratisowym etui i folią ochronną?
_________________
> primo2.4+decent_skin6.51+ux
> modecom mx4
 
 
kilowat 
Waypoint



Wiek: 40
Dołączył: 27 Mar 2010
Posty: 156
Wysłany: 2015-09-29, 12:28   

Nawet nie wiedziałem, że MX3 ma DUN, nie używam netu w GPSie :)
Jeżdżę głównie na IGO Primo 2.4, z MX3 współpracował idealnie, Automapa tylko jako dodatek, więc skuszę się jednak na MX4.
_________________
> primo2.4+decent_skin6.51+ux
> modecom mx4
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 71 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 5841
Wysłany: 2015-09-29, 20:08   

Powiem tak... jesli rzeczywiście Nextgen jest rozwojowym produktem NNG i jelsi chcesz być wierny iGO - to bierz MX4. Na MX3 ledwo ta wersja chodzi.
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
kilowat 
Waypoint



Wiek: 40
Dołączył: 27 Mar 2010
Posty: 156
Wysłany: 2015-09-29, 20:37   

Kupiony MX4, jak przyleci, to opiszę jak się sprawuje z Primo 2.4 i nowym Nextgenem
_________________
> primo2.4+decent_skin6.51+ux
> modecom mx4
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 71 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 5841
Wysłany: 2015-09-29, 21:46   

Też zaszalałem i kupiłem MX4 :mrgreen:
MX3 dostanie syn, bo jego wysluzony Golclever już ledwo dyszy , a kazddy pretekst jest przeciez dobry, by kupic nowa zabawkę :mrgreen:
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
kilowat 
Waypoint



Wiek: 40
Dołączył: 27 Mar 2010
Posty: 156
Wysłany: 2015-10-05, 09:06   

moja opinia o modecom MX4 >
http://www.my-navia.pl/vi...p=454941#454941
http://www.my-navia.pl/vi...p=454986#454986
_________________
> primo2.4+decent_skin6.51+ux
> modecom mx4
 
 
delosk8 
Waypoint


Wiek: 32
Dołączył: 09 Cze 2013
Posty: 21
Skąd: Wyspy
Wysłany: 2015-10-06, 23:57   

kol kilowat
Czy nextgen też ledwo chodzi na MX4 jak na MX3 (zgodnie ze słowa kol no_taki)? Jestem fanem iGo i staję przed wyborem własnego GPS. Miał ktoś z Was w ręku MX4 i jakąś Algę AN5050HD z tmc lub tą z gorszym ekranem, ale większą ilością flash i ram ? Może ta alga mimo gorszego ekranu byłaby lepszą alternatywą dla MX4 pod Nextgen'a? Można te 3 navi wrzucić do jednego wora? Ceny podobne
mx4 349zł
an5050hd bt tmc 349zł
an5050hd (26S-0010) 800MHz,256MB,8 GB bez tmc z gorzym ekranem 290zł
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 525 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18680
Wysłany: 2015-10-07, 06:39   

NextGen na MX3 (bez HD) działa przyzwoicie. Ładuje się dłużej niż Primo 9.6.5, ale potem nie widzę różnic.
_________________

 
 
kilowat 
Waypoint



Wiek: 40
Dołączył: 27 Mar 2010
Posty: 156
Wysłany: 2015-10-09, 20:30   

Nigdy nie miałem w rękach ALGI, więc nie mogę nic o niej powiedzieć, jedynie mogę porównać trzy nawigacje jakie w miałem stary Lark, Modecom MX3 i MX4. Pomiędzy MX3 i MX4 (obie bez HD) praktycznie jedyną różnicę jaką widzę, to szybsze przeliczanie trasy na korzyść MX4. Co do Nextgena... nie używałem w trasie, ale podczas testów na sucho działa normalnie z szybkością Primo2.4. Wnerwiające jest tylko długie uruchamianie się Nextgena, na MX3 uruchamiał sie szybciej, aczkolwiek może to być też wina nowej wersji skina od Pongo, podobno straszliwie zwalnia Nextgena, a na gołym Nextgenie nie testowałem.
_________________
> primo2.4+decent_skin6.51+ux
> modecom mx4
 
 
maylo92pl 
azymut


Dołączył: 12 Mar 2016
Posty: 1
Wysłany: 2016-03-12, 17:34   MX4 czy MX4HD

Chcę kupić urządzenie do nawigacji jak w tytule, zastanawiam się, czy lepiej wziąć zwykłą wersję czy HD. Urządzenia zamierzam używać wraz z iGO, z którym mój obecny Lark 50.3 kompletnie sobie nie radzi. Do sedna - czy ekran o wyższej rozdzielczości, mocno zmniejszy płynność działania programu, czy też nie robi to zauważalnej różnicy? Wiadomo, większa rozdzielczość to większa szczegółowość obrazu, ale priorytetem jest dla mnie stabilność i płynność działania. Jeśli jednak nie ma większej różnicy to warto zainteresować się wersją HD, tym bardziej, że różnica w cenie jest nieduża.

[ Komentarz dodany przez: ___Olivia_: 2016-03-12, 17:57 ]
Scaliłam z odpowiednim tematem.
Regulamin punkt 3.
 
 
___Olivia_ 
Maestro GPS


Pomogła: 182 razy
Wiek: 27
Dołączyła: 19 Gru 2009
Posty: 4540
Skąd: Wawa
Wysłany: 2016-03-12, 17:56   

maylo92pl napisał/a:
czy ekran o wyższej rozdzielczości, mocno zmniejszy płynność działania programu, czy też nie robi to zauważalnej różnicy?
no_taki napisał/a:
Napisze raz jeszce, bo jak widzę parametr rozdzielczości stał się w nawigacjach identycznym guru jak wielkośc matrycy w aparatach fotograficznych.

Mapa w urządzeniach nawigacyjnych generowana jest wektorowo, co w najwiekszym uproszczeniu oznacza, ze tak naprawde to zestaw wielokątów wypełnionych kolorami. I tyle.
Do tego dochodzi trochę tekstów i ewentualnie tekstury, ale to tez w rezultacie tylko wzorki wypełniające wielokąty, plus ewetualne realistyczne widoki budynków.
Jaka więc jest różnica jakości odbieranego obrazu jesli ekran o przekatnej 12.5 cm oglądamy z odległości ponad pół metra, a często i metra ?. Ano tak naprawdę żadna, bowiem ilość drobnych szczegółów na mapie jest znikoma, a nawet jesli one są, to i tak z takiej odległości, na tej wielkości ekranie ich nie dostrzeżemy.
Przy tej wielkości ekranu jedyną naprawde istotną różnicą jest trzykrotnie większa ( dla 800_480 )ilość pikseli jaka urządzenie musi obsłużyć
Co innego ekrany siedmiocalowe, a nawet śześciocalowe Dla takiej wielkości ekranu rozdzielczość 480_272 to już paskudna pikseloza i takieprzekątne wymuszają większe rozdzielczości, jesli nie chcemy widzieć każdego piksela oddzielnie
_________________
Nawigacja, to sztuka jedyna, niepowtarzalna bez kopi, backupów, ale codziennie aktualizowana.
 
 
 
leszel
Waypoint


Dołączył: 13 Kwi 2016
Posty: 15
Wysłany: 2016-04-27, 11:05   

Ostatecznie kupiłem modecom MX3 i raczej ten zakup mogę plecić. Nawigacja chodzi wystarczajaco szybko. Automapa działa dobrze. Ekran jest wg mnie zauważalnie lepszy niż w MX4 (MX4 oglądałem w sklepie).
Ale żeby było śmieszniej, ekran w MX3 i tak jest w zasadzie na poziomie mojej starej manty. :)
Wygląda więc na to, że najnowsze modele nawigacji są robione po największej oszczędności...
Jednym słowem sam nie wiedziałem co dotąd miałem. :)
Ale MX3 mogę polecić!
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,14 sekundy. Zapytań do SQL: 9