Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2015-08-05, 19:59
Problem z synchronizacją Modecom MX3 z komputerem
Autor Wiadomość
Beezqp
azymut


Dołączył: 10 Wrz 2014
Posty: 1
Wysłany: 2014-09-11, 00:15   Problem z synchronizacją Modecom MX3 z komputerem

Witam. Od dziś stałem się szczęśliwym posiadaczem Modecom MX3 z wgraną od nowości AutoMapą. Euforia po przeczytaniu wszystkich bajerów AutoMapy dość szybko opadła, bo oczywiście rzeczywistość nie jest tak kolorowa jak wyobraźnia by chciała... Toteż mam trochę problemów i mam nadzieję że Państwo pomożecie.

Problem 1. Chciałem zaktualizować swoją AutoMapę do najnowszej wersji. Sęk w tym że nie mam karty pamięci a moje urządzenie ma wgraną mapę na wbudowaną pamięć. Wg strony automapy w takiej sytuacji można mapę zaktualizować poprzez ActiveSync. Tu jednak problem, bo po podłączeniu nawigacji do komputera ten się buntuje i jak na złość nie chce urządzenia zobaczyć, krzywiąc się że aktualizacja sterownika nie powiodła się. Zacząłem wertować sieć w poszukiwaniu sterownika do tego ustrojstwa ale nigdzie nie mogę znaleźć. Czy w ogóle są do tego sterowniki? A jeśli nie - jak inaczej mogę użyć ActiveSync? Dodam że mam Windowsa 7 i korzystam z Centrum Synchronizacji, ale w ogóle nie widać nawigacji.

Problem 2. Funkcja LiveTraffic. Nawigację sparowałem ze swoim telefonem przez BT (telefon to Samsung Galaxy Ace II). Mimo pomyślnego sparowania, funkcja LT nie chce działać (a przynajmniej nie daje objawów żeby działała). Historia komunikatów kończy się na "Błąd połączenia". Próbowałem dogrzebać się gdziekolwiek do ustawień Bluetooth i w nawigacji i w telefonie ale nigdzie nie mogę nic znaleźć o tym tajemniczym połączeniu DUN które iby gwarantuje wymianę transferu danych. Gdzie i jak mogę ustawić oba urządzenia tak żeby swobodnie wymieniały się danymi do LT? Jak w ogóle sprawdzić czy to możliwe?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

[ Dodano: 2014-09-11, 01:47 ]
OK, odrobina grzebania nie zaszkodzi, sam sobie częściowo odpowiem...

Co do mojego problemu nr 1 - zmieniłem w ustawieniach urządzenia by połączenie USB czytało jako "Pamięć masowa" a nie przez Active Sync. Tym samym komputer czyta nawigację jako pamięć zewnętrzną Flash i, jak się domyślam, mogę tu zainstalować nową wersję automapy zgodnie z instrukcją na stronie Automapy dla kart pamięći...

Co do problemu nr 2 to się doedukowałem i widzę, że smartfony Androidowe nie zezwalają na połączenie DUN i i o LiveDrive mogę na razie zapomnieć... Ale ponieważ to dla tej funkcji zdecydowałem się na nawigację z AutoMapą to nie zamierzam tego tak zostawić. Jaka jest najtańsza opcja do skorzystania z tej funkcji? Pewnie będę musiał kupić inny telefon + starter jakiejś sieci. Możecie coś polecić co na pewno działa a nie kosztuje zbyt wiele?
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
T700+NE


Pomógł: 529 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18888
Skąd: 3City
Wysłany: 2014-09-11, 06:08   

W kwestii formalnej - dyskusje o łaczeniu z telefonem proszę prowadzić we właściwych miejscach ("modecom mx2 mx3 - połączenie DUN" oraz "Modecom MX2 i MX3 - problemy ze sparowaniem z telefonem")
Programy nawigacyjne tez mają swój własny topic - ten (jak sam zatytułowałeś) jest o połączeniu z komputerem
_________________

 
 
gooliver
azymut


Dołączył: 12 Lis 2014
Posty: 3
Wysłany: 2014-11-12, 19:46   Brak połączenia MX3 HD z komputerem

Próbuję połączyć nowego MX3 HD z komputerem Windows 7 i niestety wyskakuje błąd:
Nie rozpoznano urządzenia USB

W GPS próbuję opcji USB:
- Pamięć masowa
- MS ActiveSync

Próbuję połączyć GPS do komputera z włożoną kartą pamięci do GPSa i z wyjętą.

Niestety cały czas efektu brak.

Może ktoś pomóc?
 
 
___Olivia_ 
Maestro GPS


Pomogła: 183 razy
Wiek: 29
Dołączyła: 19 Gru 2009
Posty: 4560
Skąd: Wawa
Wysłany: 2014-11-12, 19:56   

gooliver,
Wgraj na nowo Firmware :arrow: http://www.modecom.pl/fre...e_gps/produkty/ Kliknij na wsparcie, a problem zniknie.

Ps. Scaliłam z odpowiednim tematem, regulamin punkt 3.
_________________
Nawigacja, to sztuka jedyna, niepowtarzalna bez kopi, backupów, ale codziennie aktualizowana.
Ostatnio zmieniony przez ___Olivia_ 2014-11-12, 20:10, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
gooliver
azymut


Dołączył: 12 Lis 2014
Posty: 3
Wysłany: 2014-11-12, 20:02   

Tylko jak wgrać Firmware jak nie widać GPSa w kompie?
 
 
___Olivia_ 
Maestro GPS


Pomogła: 183 razy
Wiek: 29
Dołączyła: 19 Gru 2009
Posty: 4560
Skąd: Wawa
Wysłany: 2014-11-12, 20:05   

gooliver,
Do wgrywania Firmware nie trzeba komputera. Na tej stronie co podałam jest instrukcja wgrywania Firmware.
_________________
Nawigacja, to sztuka jedyna, niepowtarzalna bez kopi, backupów, ale codziennie aktualizowana.
 
 
 
gooliver
azymut


Dołączył: 12 Lis 2014
Posty: 3
Wysłany: 2014-11-12, 20:25   

Niestety zmiana Firmware nic nie dała.
Dodam, że Windows 7 jest w wersji 64 bit.

Może tego Modecoma nie da się przyłączyć do tego systemu?
 
 
___Olivia_ 
Maestro GPS


Pomogła: 183 razy
Wiek: 29
Dołączyła: 19 Gru 2009
Posty: 4560
Skąd: Wawa
Wysłany: 2014-11-12, 20:28   

gooliver napisał/a:
Windows 7
Zainstaluj na PC program Mobile Device Center.
_________________
Nawigacja, to sztuka jedyna, niepowtarzalna bez kopi, backupów, ale codziennie aktualizowana.
 
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9634
Wysłany: 2014-11-13, 06:47   

I jeszcze:
- inny kabel
- podepnij do kompa, a nie huba
- inne wejście USB (2.0, nie 3.0)
- wyłącz zaporę Windowsa i firewalla
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
Najemnik 
młodszy inspektor GPS


Wiek: 39
Dołączył: 31 Gru 2010
Posty: 7
Wysłany: 2015-10-25, 19:26   MX3 problem z lacznoscią w Win 8.1

Witam
Mam problem z polaczeniem sie przez USB z MX3. Jakis czas temu udalo sie polaczyc przez USB 2.0 zaraz przed pierwsza instalacja Automapy, lecz teraz wybierajac funkcje jako pamiec masowa lub jako synch.. uzywajac rowniez zainstalowanego programu Centrum sterowania urzedzen z Windows Mobile nie mam polaczenia. Chce zaisntalowac nowa wersje Automapy do pamieci Flash z powodu braku karty pamieci, ktora chyba bede musial nabyc.

[ Komentarz dodany przez: ___Olivia_: 2015-10-25, 19:37 ]
Scaliłam z odpowiednim tematem.
Regulamin punkt 3.
 
 
___Olivia_ 
Maestro GPS


Pomogła: 183 razy
Wiek: 29
Dołączyła: 19 Gru 2009
Posty: 4560
Skąd: Wawa
Wysłany: 2015-10-25, 19:39   

Najemnik,
___Olivia_ napisał/a:
Wgraj na nowo Firmware
jestem_ktoś napisał/a:
- inny kabel
- podepnij do kompa, a nie huba
- inne wejście USB (2.0, nie 3.0)
- wyłącz zaporę Windowsa i firewalla
_________________
Nawigacja, to sztuka jedyna, niepowtarzalna bez kopi, backupów, ale codziennie aktualizowana.
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 10