Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
NR360 backup, firmware, reanimacja
Autor Wiadomość
Jimix
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 05 Maj 2014
Posty: 5
Wysłany: 2014-05-06, 12:48   Problem ze sformatowaniem karty microSD

Witam.
Chcę wgrać mapy, w moim przypadku to automapa 6.15.1402. Korzystam z tego: http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=32484

Muszę mieć czytnik kart w komputerze żeby zrobić to wszystko? Niestety nie posiadam żadnego. Chyba nie zrobiłem też dobrze formatowania, chciałem to zrobić z poziomu nawigacji (NavRoad NR360). Było tak:

Wszedłem w "Storage Manager", następnie, w "Store Info" formatowałem po kolei -> DSK1: SD Memory Card -> Capacity w moim przypadku to 3.69 GB, potem DSK2: Hynix Flash Driver, na końcu HFTL Hynix Flash Driver, nazwy się różniły od tych w poradniku i jeszcze w ostatnim z dysków nie było tego komunikatu o błędzie, który należałoby zignorować, więc wszystko poszło jakby ok.

Kolejny problem miałem kiedy chciałem zrobić reset mojej navi, wybieram tą opcję i nic się nie dzieje, jakby zastyga w podświetleniu, tak samo jak klikam muzyka czy cokolwiek innego, zniknął też dźwięk z urządzenia.

Pomocy, bo coś namieszałem.. :(
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9535
Wysłany: 2014-05-06, 13:10   

Jimix napisał/a:
formatowałem po kolei -> DSK1: SD Memory Card -> potem DSK2: Hynix Flash Driver, na końcu HFTL Hynix Flash Driver
Gdzie w poradniku wyczytałeś, że trzeba usunąć zawartość całej pamięci wewnętrznej urządzenia? Kolega pisał wyłącznie o karcie SD. Obawiam się, że skończy sie płatną naprawą w serwisie.
A czytnik kart to 10 złotych...

Co sie dzieje po włączeniu urządzenia? Masz fabryczne menu? Komp ja widzi?
Spróbuj wgrać firmware http://www.my-navia.pl/vi...p=346033#346033
http://www.my-navia.pl/vi...p=278952#278952
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
Jimix
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 05 Maj 2014
Posty: 5
Wysłany: 2014-05-06, 14:14   

Po włączeniu wszystko jest normalnie, prócz tego, że zniknął dźwięk, a PC też ją widzi. Po wejściu przez PC tak się to przedstawia:



Natomiast drugi, powiedzmy "folder" o nazwie "network" jest pusty.

Na stronie navroad.com chodzi o pobranie "oprogramowanie wewnętrzne nr360", tak? Jeśli tak, to jak mam to wgrać..? Bo chodzi mi o to, że chyba coś źle sformatowałem tą kartę
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9535
Wysłany: 2014-05-06, 14:37   

Dźwięk zniknął, bo skasowałeś pliki

Ściagnąć musisz " oprogramowanie wewnętrzne". A karta jak podają w instrukcji aktualizacji - max 2GB, czyli nie-SDHC. I dokup czytnik
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
Jimix
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 05 Maj 2014
Posty: 5
Wysłany: 2014-05-06, 14:43   

No dobra, ale chyba zbyt dużo pamięci to nie jest problem, więc karta się nie nadaje, bo jest za duża? Bez żartów :)
Mam taką kartę: http://img.dxcdn.com/prod...ku_141910_1.jpg (tylko numerki się różnią na końcu, ta znaleziona w sieci)
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
NavitelT700+NaviExpe


Pomógł: 524 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18585
Wysłany: 2014-05-06, 14:49   

Jimix napisał/a:
karta się nie nadaje, bo jest za duża
Dlatego, że jest w złym standarcie. FW z karty jest czytane przed wgraniem sterowników do obsługi SDHC
Poczytaj o różnicy między SD i SDHC
_________________

 
 
Jimix
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 05 Maj 2014
Posty: 5
Wysłany: 2014-05-06, 14:56   

Czyli urządzenia (w tym przypadku moja NR360) wyposażone w czytniki SD nie obsługują kart SDHC? To karta z tel. co ciekawe navi ją widzi (widziała) i nawet muzykę z niej odtwarzałem przed tym formatowaniem, więc to tyczy się automapy?

P.S.

http://www.arest.pl/produ...map/wlasciwosci
Tutaj jest napisane: Obsługiwane typy kart pamięci - micro-SD slot (wsparcie do 8GB SDHC). Ciągle więc nie rozumiem w czym rzecz.
Ostatnio zmieniony przez Jimix 2014-05-06, 19:14, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
NavitelT700+NaviExpe


Pomógł: 524 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18585
Wysłany: 2014-05-06, 19:13   

Cytat:
FW z karty jest czytane przed wgraniem sterowników do obsługi SDHC
Innymi słowy zaraz po starcie (a przed uruchomieniem systemu) obsługuje tylko SD, a po wczytaniu wszystkich sterowników i bibliotek czyta SDHC.

O problemie z formatem karty proszę dyskutować w wątku http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=37658
_________________

Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2014-05-06, 19:16, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Jimix
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 05 Maj 2014
Posty: 5
Wysłany: 2014-05-06, 19:16   

Udało mi się w końcu sformatować kartę, ale dopiero programem, malutkim, HP_USB_Disk_Storage_Format_Tool. Wgrałem FW i dźwięk powrócił, pozostałe opcje też działają. Spróbuję teraz od nowa wgrać te mapy.

---------

OK, sory za zły dział dot. formatu.

---------

Wracając do podstawowego tematu: wszystko przebiegło pomyślnie, jednak zaciąłem się w miejscu, tutaj:



Wchodząc na navi w NyFlashDisk nie mam folderu AutoMapaEU, chociaż ten folder jest na karcie pamięci, o co chodzi?

[ Dodano: 2014-05-07, 10:20 ]
Pomoże ktoś?

[ Dodano: 2014-05-07, 15:55 ]
Kurczę, potrzebuję nawigację na piątek, czas goni, a nie wiem nawet czy ta antena złapie mi sygał GPS, bo różnie z nią bywało, a na ogół nie łapała..
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 10