My Navia Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload
 Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum
Regulamin oraz opis zmian w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z sygnałem GPS w larku 50.5
Autor Wiadomość
bercik77 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 19 Sie 2011
Posty: 9
Wysłany: 2011-08-20, 18:29   Problem z sygnałem GPS w larku 50.5

Witam !

Odpaliłem nawigację i od kilkudziesięciu minut mam komunikat : " szukam sygnału gps" , czy to jest normalne ?
Ktoś miał podobny problem i poradził sobie z nim ?
Pozdrawiam.
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 255 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9389
Wysłany: 2011-08-20, 19:22   

Jaki program nawigacyjny?
Szukasz w domu, czy pod gołym niebem?
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
bercik77 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 19 Sie 2011
Posty: 9
Wysłany: 2011-08-20, 21:38   

Testowałem na oryginalnie wgranyej nawigacji larka jak i na am 6.5 , w domu jak i pod gołym niebem.
Może coś w ustawieniach gps można pozmieniać np com ?
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 255 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9389
Wysłany: 2011-08-20, 21:45   

Wejdź w opcje larka w menu GPS i kliknij RESET
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
bercik77 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 19 Sie 2011
Posty: 9
Wysłany: 2011-08-20, 22:17   

w statusie gps mam taka informację :
SignalState : Invalid
Latitude: N22'40'96.8''
Longitude: E113' itd

Po resecie to samo
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
MX3+Primo+MM legal


Pomógł: 514 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 17914
Wysłany: 2011-08-21, 09:50   

Serwis. Pewnie uszkodzony moduł GPS
_________________

 
 
bercik77 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 19 Sie 2011
Posty: 9
Wysłany: 2011-08-21, 10:34   

A jakie am powinna mieć ustawiony port com i prędkość ? Może z tymi ustawieniami jest jakiś problem ?
 
 
1peyo1 
Waypoint
1peyo1



Wiek: 53
Dołączył: 24 Lip 2011
Posty: 16
Wysłany: 2011-08-21, 11:17   

Zajrzyj do instrukcji obsługi. Bez wątpienia jest napisane :)
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 255 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9389
Wysłany: 2011-08-21, 12:40   

Jeśli w opcjach Larka nie ma sygnału (nawet po zresetowaniu ustawień), to trup.
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
liliputek
azymut


Dołączył: 04 Wrz 2008
Posty: 4
Wysłany: 2013-11-01, 20:47   

kolego bercik77,czy rozwiązałeś problem ze swoim GPS-em , mam to samo i niewiem jak sobie poradzić?
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
MX3+Primo+MM legal


Pomógł: 514 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 17914
Wysłany: 2013-11-01, 21:06   

To samo, czyli brak sygnału w opcjach nawet po resecie GPS?
_________________

 
 
liliputek
azymut


Dołączył: 04 Wrz 2008
Posty: 4
Wysłany: 2013-11-02, 08:42   

jacekp1313 napisał/a:
To samo, czyli brak sygnału w opcjach nawet po resecie GPS?

Witam , no niestety prubowałem kilka razy resetować za kazdym razem jest , SignalState:Invalid
pod spodem jakieś wskazania ale brak położenia i satelit , sygnału niełapie na orginalnej mapie jak również na AM , pokusiłem się również o rozebranie urządzenia , wylutowałem antenę orginalną i wlutowałem z innego uszkodzonego GPS-a ,ale też nic niedało. Niewiem czy moduł GPS to jest ta antena o której napisałem czy to coś innego?
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 255 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9389
Wysłany: 2013-11-02, 14:03   

Antena to kawał drutu zmieniający fale elektromagnetyczne w sygnały elektryczne.
Moduł GPS to urządzenie przetwarzające sygnały w kody zrozumiałe dla procesora w nawigacji

Którą rzecz wymieniałeś?
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
liliputek
azymut


Dołączył: 04 Wrz 2008
Posty: 4
Wysłany: 2013-11-03, 19:26   

jestem_ktoś napisał/a:
Antena to kawał drutu zmieniający fale elektromagnetyczne w sygnały elektryczne.
Moduł GPS to urządzenie przetwarzające sygnały w kody zrozumiałe dla procesora w nawigacji

Którą rzecz wymieniałeś?


To jest kwadrat ok 2x2cm grubości ok 2,5mm przylutowany do płyty jednym pinem.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
 
 

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,37 sekundy. Zapytań do SQL: 10