My Navia Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

 Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum
Regulamin oraz opis zmian w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2013-07-19, 14:56
Dziwne ładowanie w samochodzie?
Autor Wiadomość
vonKlauS
azymut


Dołączył: 24 Sie 2011
Posty: 3
Wysłany: 2011-08-24, 18:10   

Witam na wstępie.Wczoraj kupiłem navi400, taki sam problem zaobserwowałem i od razu w najwyżej położonym temacie jest odpowiedź :-) Chciałem na początku uformować baterię,więc po wyjęciu z pudełka włączyłem navi bez podpiętej ładowarki.Po wyczerpaniu baterii podłączam ładowarkę no i dioda świeci i gaśnie i tak w kółko.Po krótkim czasie odpiąłem zasilanie a navi nie naładowana.No to ją zacząłem ładować wyłączoną. Po ok.godzinie musiałem włączyć navi.Naładowało do dwóch kresek(z czterech).Dalej jechałem już z podpiętą ładowarką i włączoną navi.Po dwóch godzinach dwie kreski jak były tak pozostały.Ani mniej,ani więcej.A lampka mrygała w sobie tylko znanym rytmie.Dziś rozładowaną navi podpiąłem pod usb w kompie i naładowała się do pełna(niebieska lampka,choć czerwona też się świeciła) w 6godzin.Ale WYŁĄCZONA.Bo przy włączonym urządzeniu to nie chciała lampka na czerwono zaświecić. Wnioski: albo Navi bierze prąd ~2A(wg ładowarki kolegi JDN),albo ładowarka dołączana do zestawu nie daje 1,5A.
edit: Na stronie goclever czytamy: "Urządzenia nawigacyjne Goclever do pełnego naładowania należy ładować około 12 godzin.". Dziś podłączyłem navi pod ładowarkę z telefonu dającą 550mA i w 3godz naładowało.Wyłączoną oczywiście. Więc wychodzi na to chyba,że włączona navi żre tyle prądu,że naładuje się nam pod ładowarką 1,5A dopiero po 12 godzinach:)
edit: To że urządzenie podczas ładowania się grzeje,to jest normalne.Ale dziś podłączyłem też ładowarkę przy naładowanej do full baterii(przy wyłączonej navi).Lampka niebieska,więc nie ładuje,ale navi i ładowarka się grzeją.Na co więc idzie prąd? Ps. Bateria po drugim naładowaniu trzyma mi 2h na AMapie:)

edit. Dziś, 15lutego2012 podłączyłem ładowanie przez miernik uniwersalny.Taki tani i stary,kable skręcane,więc pomiary są tylko przybliżone.
Navi rozładowana
ładowanie w stanie wyłączonym(na ekranie zapełnia się symbol baterii) - 0,5A
w stanie uśpienia - 0,3A
włączona(jasność min) - 0,45A
włączona(jasność max) - 0,65A
uruchamianie AMapy(jasność max) - 0,7A
AMapa włączona(ale bez gps,bo w pomieszczeniu) - 0,6A
demo trasy - 0,67 -- 0,7A
Nawi naładowana
wyłączona(niebieska dioda,symbol bat zapełniony) 0,23A
uśpienie - 0,01A (bo przy wył to jednak ekran świeci,a tu jest całkiem ciemny)
włączona(jasność min) 0,15--0,20A
włączona(jasność max) 0,33A
uruchamianie AMapy - 0,4A
AMapa włączona - 0,3A
demo trasy - 0,4A
 
 
pawell
Waypoint
Akira512+iGO, AM


Dołączył: 13 Paź 2007
Posty: 61
Wysłany: 2013-07-18, 20:15   [5066HD] - problem z ładowaniem

Od jakiegoś czasu mam problem z ładowaniem nawigacji.
Ładowanie gdy jest wyłączona działa OK. Ale po włączeniu (nawet bez nawigacji) ładowanie (sygnalizowane czerwoną diodką i ikonką) włącza się tylko na chwilę potem wyłącza i tak w kółko. W czasie jazdy skutkuje to tym, że bateria rozładowuje się do poziomu alarmowego a czasem wręcz wyłącza. Ikonka zmienia się na taką z wtyczką (sygnalizacja naładowania?) co sugeruje rozkalibrowanie czujnika napięcia akumulatora albo problem z akumulatorem. Macie jakiś pomysł?
 
 
dasior591 
Maestro GPS
GoClever 5065FMBT



Pomógł: 279 razy
Wiek: 25
Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 8317
Skąd: Poznań
Wysłany: 2013-07-18, 20:56   

1. Ładowarka, za mało amper
2. masz wersje z kamerą cofania?
3. sprawdź czy jak tak sie dzieje na włączonej i wyłączysz to w ciągu 2min nie będzie chwilowej przerwy w zasilanie tzn, dioda może świecić ale na LCD zniknie na chwile ikona ładowania.
_________________
Jeśli chcesz się odwdzięczyć zapraszam TUTAJ
Jak nie odpisuje w temacie lub na PW to się przypomnij :-)
 
 
 
pawell
Waypoint
Akira512+iGO, AM


Dołączył: 13 Paź 2007
Posty: 61
Wysłany: 2013-07-18, 21:13   

Ad. 1- też o tym myslałem ale zjawisko występuje na wszystkich dostępnych ładowarkach sieciowych i samochodowych (0,5-1,5 A)
Ad. 2 - nie
Ad. 3 - jeszcze raz szczegółowiej poproszę. Co wyłączyć przy włączonej? Zasilanie?

A może problem z temperaturą? Tył dość mocno się nagrzewa.
 
 
dasior591 
Maestro GPS
GoClever 5065FMBT



Pomógł: 279 razy
Wiek: 25
Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 8317
Skąd: Poznań
Wysłany: 2013-07-18, 21:17   

Odpal navi, poczekaj az będzie rzucać komunikatami ze sie rozładowuje, wciśnij wtedy reset (wyłączy się) i obserwuj baterie która sie pokarze. Jak w ciągu 2min zniknie na chwile i pojawi sie ponownie to problem do rozwiązania. (przy prawidłowym działaniu cały czas powinna byc widoczna)
Ale skoro sie grzeje z tyłu to raczej nie jest to ale warto sprawdzić.
_________________
Jeśli chcesz się odwdzięczyć zapraszam TUTAJ
Jak nie odpisuje w temacie lub na PW to się przypomnij :-)
 
 
 
pawell
Waypoint
Akira512+iGO, AM


Dołączył: 13 Paź 2007
Posty: 61
Wysłany: 2013-07-18, 21:39   

Zrobić to przy podłączonej ładowarce? Przy niepodłączonej ikona baterii po resecie raczej się nie pojawi chyba.
A jeśli zniknie to jak to rozwiązać?
 
 
dasior591 
Maestro GPS
GoClever 5065FMBT



Pomógł: 279 razy
Wiek: 25
Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 8317
Skąd: Poznań
Wysłany: 2013-07-18, 21:40   

Na podłączonej oczywiscie.
A będzie trzeba rozkręcić i mieć trochę umiejętności.
_________________
Jeśli chcesz się odwdzięczyć zapraszam TUTAJ
Jak nie odpisuje w temacie lub na PW to się przypomnij :-)
 
 
 
pawell
Waypoint
Akira512+iGO, AM


Dołączył: 13 Paź 2007
Posty: 61
Wysłany: 2013-07-18, 22:23   

Nie widać żeby ta ikonka znikała po restarcie. Ale ładowanie zanika. Co trzeba zrobić? Coś tam potrafię :-)
 
 
dasior591 
Maestro GPS
GoClever 5065FMBT



Pomógł: 279 razy
Wiek: 25
Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 8317
Skąd: Poznań
Wysłany: 2013-07-18, 22:26   

Masz lutownice? bo SMD będzie trzeba polutować :)
_________________
Jeśli chcesz się odwdzięczyć zapraszam TUTAJ
Jak nie odpisuje w temacie lub na PW to się przypomnij :-)
 
 
 
pawell
Waypoint
Akira512+iGO, AM


Dołączył: 13 Paź 2007
Posty: 61
Wysłany: 2013-07-18, 22:28   

A dokładniej? Mam w firmie całą stację lutowniczą :-)
 
 
dasior591 
Maestro GPS
GoClever 5065FMBT



Pomógł: 279 razy
Wiek: 25
Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 8317
Skąd: Poznań
Wysłany: 2013-07-18, 22:29   

Jak masz hota to w ogole jest szansa. Teraz to padam ale jutro postaram sie to ubrać w słowa.
_________________
Jeśli chcesz się odwdzięczyć zapraszam TUTAJ
Jak nie odpisuje w temacie lub na PW to się przypomnij :-)
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
 
 

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 5,82 sekund. Zapytań do SQL: 10