Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2012-06-14, 18:27
Sony NV-U92T nie uruchamia się
Autor Wiadomość
Markiz 
Waypoint
Amator



Dołączył: 03 Lip 2010
Posty: 38
Skąd: Kanzas k/Łodzi
Wysłany: 2010-08-20, 22:59   

Walki ciąg dalszy :)
Próbowałem skopiować zainstalowaną mapę z tej navi przez ActiveSync - błąd pliku. To samo przy próbie skopiowania przez TC. Wobec czego ściągnąłem ze strony Sony update programu nav-u i zainstalowałem. Przez moment navi się uruchomiło pokazując napis "Brak mapy". Wobec czego skasowałem mapę i postanowiłem ją wgrać od nowa z dołączonej płyty. Wszystko się zaczęło ładnie instalować tyle, że postęp kopiowania posuwał się straszliwie długo..... Wobec czego zostawiłem kompa włączonego i poszedłem spać :) Rano patrzę, a przy 92% i po upływie prawie 6 godzin wita mnie komunikat "Błąd kopiowania" :( Teraz przy próbie uruchomienia znów napis "Loading..." i paseczek pod spodem. I dalej nic. Przyciskiem On/Off navi nie chce się wyłączyć - wyłącza się przez Reset. Wszedłem więc przez ActiveSync do navi i mapa w nazwie ma słowo "incomplete". Skasowałem więc ją i będę wgrywał jutro raz jeszcze.
CDN :)
W międzyczasie wgrałem jakieś menu znalezione w sieci i działało - więc wnoszę z tego, że Windows jest ok. Uparłem się zainstalować oryginalne oprogramowanie nav-u i oryginalną mapę :)
Jak się uda to pokombinuje z zewnętrzną kartą i np. z IGO :)
_________________
Lark 35.7
Lark 50.3
 
 
dasior591 
Maestro GPS
GoClever 5065FMBT



Pomógł: 279 razy
Wiek: 28
Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 8301
Skąd: Poznań
Wysłany: 2010-08-21, 10:41   

Ja bym pod navi podstawił skrypt i odpalał inna mapę.
Ta navi nie ma kart pamięci??
_________________
Jeśli chcesz się odwdzięczyć zapraszam TUTAJ
Jak nie odpisuje w temacie lub na PW to się przypomnij :-)
 
 
 
Markiz 
Waypoint
Amator



Dołączył: 03 Lip 2010
Posty: 38
Skąd: Kanzas k/Łodzi
Wysłany: 2010-08-21, 23:36   

Jak mi się nie uda zainstalować i odpalić oryginalnego programu to pewnie spróbuję zrobić jak w moim Larku - wgrać TC i przez niego odpalić po zainstalowaniu coś innego - zastanawiam się tylko co wybrać do tego Soniaka - IGO, Automapę czy może TomTom'a.
Ma gniazdo Pro Duo ale puste - kuzyn nie kupił karty a ja nie będę inwestował w jego navi :mrgreen:

[ Dodano: 2010-08-24, 21:04 ]
Epilog - chyba się jednak poddam...
Owszem - z twardziela program kopiował się szybciej ale cóż z tego - znów dokładnie przy 92% wyskoczył błąd i kopiowanie zostało przerwane :-(
Po wejściu przez komputer na navi plik mapy jest "incompleted". Tak więc jestem zmuszony wgrać TC i zacznę od AutoMapy :-)
Jeden z Kolegów z Forum miał mi podesłać paczkę programików na Soniaka właśnie, ale jak na razie cisza - pewnie mu coś wypadło.

[ Dodano: 2010-08-25, 00:55 ]
No i się poddaję - jutro idę do serwisu i ciekaw jestem co powiedzą.
AutoMapa się uruchamia ale nie znajduje w ogóle GPS.
Sygic Drive tak samo.
IGO8 wywala błąd i się nie uruchamia.
Navigo9 tak samo.
Autopilot również.
VisualGPS nie łapie fixa - tak jakby w tej navi w ogóle nie było modułu GPS.
Mam dość...

Szkoda, ze nikt na Forum się specjalnie nie zainteresował moim problemem - no cóż... widocznie był zbyt trudny...

[ Dodano: 2010-08-26, 21:33 ]
No to teraz namieszałem....
Ściągnąłem jakąś paczkę z czyjegoś chomika i wgrałem.
Teraz navi się uruchamia i od razu ładuje Automapę która nie znajduje GPS-a.
Po wyłączeniu AutoMapy navi też się wyłącza...
A wejść na nią przez MicrosoftSync nie można... :( :( :(
Pomoże ktoś tym razem czy jednak czeka mnie wizyta w serwisie? :(

[ Dodano: 2010-08-28, 21:34 ]
Pomógł Reset ale navi dalej nie działa.
Dzięki wszystkim za pomoc - czyli nikomu....
Fajne to Forum - użytkownik gada sam ze sobą tylko.

[ Dodano: 2010-08-30, 20:46 ]
No cóż - widzę, że nikt się tu nie zainteresował moim problemem więc navi poszła do serwisu.
_________________
Lark 35.7
Lark 50.3
 
 
DjKwaku 
azymut


Dołączył: 27 Sie 2010
Posty: 2
Skąd: Piekary
Wysłany: 2010-09-28, 12:11   Sony U92TW Nie odpala sie winda

Witam.

mam nawigacje Sony od znajomego, robil w niej formata czy cos takiego .... teraz nawi nie odpala windowsa i jak podlacza sie ja do PC to komputer wykrywa urzadzenie interfejsu HID

activesync nic nie wykrywa :/

czy jest jakas szansa na postawienie nawi ??? czy jest jakis Hard reset ? ( trzymanie guzka reset nic nie daje )

Otwieralem nawi i nie widze tam karty pamieci micro SD jak w przypadku U51 jest chyba wszystko na kosci samsunga wlutowanej do plyty.

Z gory dzieki za pomoc
 
 
MnicH54 
azymut


Dołączył: 30 Gru 2011
Posty: 1
Wysłany: 2011-12-30, 13:56   Sony NV-U92T nie uruchamia się

Witam,
szukałem, nie znalazłem.
Dostałem ostatnio Sony NV-U92T, postanowiłem ją odblokować i wgrać AM. Niestety podmieniłem folder Monted Volume reset i już nie chce się włączyć.
Po wduszeniu Power On pokazuje się logo NV-U za chwile pojawiają się dziwne paski i się resetuje. Jest tak ciągle. Gdy podłączam ją kablem do kompa jest to samo, a komputer nie wykrywa nawigacji.

Macie jakiś sposób na to? Próbowałem wgrać zawartość MV na kartę, ale nic nie dało.
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2011-12-30, 20:28, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18864
Wysłany: 2011-12-30, 20:24   

Spróbuj wg http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=26956

Pliki: http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=12220

I jeszcze
bodzio250 napisał/a:
Jak ci się resetuje daj jej się resetować i jednocześnie miej podłączone do kompa. Powinna się połączyć za którymś tam resetem pod warunkiem, że nie usunołęś żadnego dysku.
_________________

 
 
NV-U92TC
azymut


Dołączył: 21 Lut 2013
Posty: 3
Wysłany: 2013-02-21, 19:20   Sony NAV-U NV-92TC

Witam wszystkich. Przepraszam, że od razu po rejestracji zgłaszam problem, ale mam nadzieję, że mi pomożecie:
Czy urządzenie ma status odblokowanego? Tak, jedyne co wgrane to ShowTaskbar.
1. Nazwa nawigacji i dokladny model Sony NAV-U NV-U92TC
2. Czy nawigacja może łączyć się za pośrednictwem kabelka i USB z PC-tem? Nie. Nawigacja nie łączy się z komputerem z Windows XP,Vista,8.
3. Jakiego programu nawigacyjnego używa Twoja nawigacja ? Brak
5. Dla każdego problemu dobrze dorzucić swoje uwagi, które wg Was są ważne.
Navigacja nie chcę się włączyć po 4 krotnym resecie(automatycznym) nawigacja wystawia System Error. Możliwe, że to ważne: W prawym dolnym rogu ekranu widnieją cyfry: 1044-18 (może to kod błędu?).
Co zrobiłem? Dodałem pliki do folderu Mounted Volume->Sony->NAV-U pliki użytkownika januszek2245 z odblokuj porty. Po zmodyfikowaniu pliku nav-u.mscr, który spowodował problem który rozwiązałem. Później nie miałem paska zadań. Wgrałem plik ShowTaskbar na MemoryStick'a i uruchomiłem go. Przez przypadek uruchomiłem oryginalne menu Sony. Nawigację wyłączyłem resetem. Później chciałem wgrać już ShowTaskBar lecz nawigacja zaczęła uruchamiać się ponownie, aż do wyświetlenia komunikatu System Error (numer: 1044-18). Próbowałem podłączyć do komputera, ale nadal nic. Nawigację otrzymałem odblokowaną (co mnie zdziwiło).

Pozdrawiam

Z góry dziękuję za pomoc
 
 
tikotka
Maestro GPS


Pomógł: 148 razy
Dołączył: 05 Paź 2007
Posty: 2408
Skąd: Kraków
Wysłany: 2013-02-21, 20:22   

Możesz próbować kilkukrotnie resetować i podłączać nawi do PC. Podobno czasem załapuje. Jak załapie to podmienisz jak było. Jeśli nie, to zostaje opcja ratowania przez wbudowanego Linux'a i serwisowy kabelek (dość pokręcona metoda).
 
 
 
NV-U92TC
azymut


Dołączył: 21 Lut 2013
Posty: 3
Wysłany: 2013-02-21, 22:24   

Niestety ta nawigacja po sprawdzeniu folderu nav-u nie ma aplikacji do łączenia przez USB. Mógłbyś coś odpowiedzieć na temat tej metody z Linuxem?
 
 
tikotka
Maestro GPS


Pomógł: 148 razy
Dołączył: 05 Paź 2007
Posty: 2408
Skąd: Kraków
Wysłany: 2013-02-22, 09:39   

Sprawa jest dość pokręcona, bo po pierwsze potrzebujesz tzw "serwisowego" kabelka (na szczęście łatwo go zrobić) i znajomości linuxa (przynajmniej podstawowej). Jak zerkniesz na schemat ideowy nawi (dostępny w sieci) to się przekonasz, że 4 pin miniUSB jest podpięty do "przełącznika" trybu transmisji (dwa scalaczki). Wystarczy podać na niego masę, by sonówka włączyła tryb komunikacji portu szeregowego (poziom TTL). Potrzebujesz zatem wtyk miniUSB ze wszystkimi dostępnymi pinami (pięcioma), kawałek przewodu i max232 (jeśli chcesz zrobić pełnego RS232), lub np pl2303 (jeśli chcesz się podpiąć pod USB do PC'ta). Podłączasz kabelek, odpalasz na PC jakiś terminal, ustawiasz odpowiedni port i baudrate 115200. Wpinasz kabel do nawi i ją włączasz. Od razu zobaczysz na PC pojawiające się komunikaty linux'a (w przypadku całkiem padniętej NV linux odpala sam, w przypadku częsciowo działającej być może trzeba będzie przytrzymać prawy róg ekranu przy odpalaniu).
Jak się załaduje linux, zapyta o login - dajesz root i masz dostęp do kilku poleceń busybox'a i kilku innych.
Co dalej? Zależy jak się zachowuje nawi - mnie udało się dostać do NV93 całkiem "martwej" (czarny ekran), jednak z jakiegoś powodu nie dało się "zamontować" karty MS (nie widziało plików na niej umieszczonych). Mogłem więc tylko usuwać, przenosić i podglądać pliki jakie na nawigacji już były (po zamontowaniu "napędu" mmc1 bodajże). A że jakiś "artysta" usunął prawie wszystko (zostały tylko pliki AutoMapy na Mounted Volume), nie udało mi się nawigacji postawić. Jeśli był by dostęp do karty, dało by się z niej przegrać pliki (poleceniem kopiowania), co powinno załatwić sprawę.
 
 
 
NV-U92TC
azymut


Dołączył: 21 Lut 2013
Posty: 3
Wysłany: 2013-02-22, 18:05   

A takie podobne pytanie: Można by ją rozkręcić i "wyjąć" pamięć? Próbowałem z Linuxem lecz nie chce się uruchomić?
 
 
tikotka
Maestro GPS


Pomógł: 148 razy
Dołączył: 05 Paź 2007
Posty: 2408
Skąd: Kraków
Wysłany: 2013-02-23, 09:16   

Podłączyłeś kabelek dokładnie taki jak opisywałem i nic się nie dzieje? Wszystko co opisywałem widoczne jest tylko w terminalu na PC - na ekranie nawigacji nie zobaczysz ani jednego znaczka (być może spodziewałeś się zobaczyć coś na ekranie).
Pamięć można było wyciągnąć w starych modelach Sony (5X bodajże), w nowszych są już kostki lutowane do płyty).
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 12