Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
kalibracja bez końca
Autor Wiadomość
krislegionowski 
Waypoint



Wiek: 39
Dołączył: 30 Sty 2012
Posty: 28
Skąd: legionowo
Wysłany: 2012-09-15, 15:35   kalibracja bez końca

witam.
mam problem z kalibracją ekranu w mio moov 500, mianowicie często mogę kalibrować ekran bez końca tzn. klikam po 5 krzyżykach nieraz przez 5 minut i końca nie widać a bardzo rzadko udaje się skalibrować po kilku próbach. o co kaman???
rozbierałem mio na części, wydaje się być wszystko w porządku.
i jeszcze jedno pytanie...oto info o moim systemie:
windows version:WinCE 5.0(0)
procesor:ARM version 4
OEM:COBIAT510R2

kalibracja v.1.0.1.47

czy da się tu coś zaktualizować???
THX za odp.
pozdro.
 
 
dasior591 
Maestro GPS
GoClever 5065FMBT



Pomógł: 279 razy
Wiek: 27
Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 8311
Skąd: Poznań
Wysłany: 2012-09-15, 16:59   

Jak na moje to dotyk do wymiany.
_________________
Jeśli chcesz się odwdzięczyć zapraszam TUTAJ
Jak nie odpisuje w temacie lub na PW to się przypomnij :-)
 
 
 
Tom a4 
guru



Pomógł: 38 razy
Dołączył: 21 Gru 2009
Posty: 1490
Skąd: Pomorskie
Wysłany: 2012-09-15, 17:36   

Aktualizować można jedynie rom. Czasami aktualizacja romu pomaga na kalibracje. Na początek proponuje sprawdzić czy na ekranie nie ma głębokich rys , wgnieceń, dziurek i czy między panelem dotykowym, a obudową nie ma czegoś np: piasek lub co kolwiek innego co mogło by uciskać ekran i powodować błędną kalibracje. Jeśli ekran był zawilgocony kalibracja też się nie uda i wtedy tylko wymiana.
_________________
Kliknij jesli pomogłem

Moj Oficjalny Poradnik jak naprawic zawieszone mio 500


Byl 35.4 Byl 43.0 Byl 43.1 Byl 50.1 Jest Mio Moov 500V2
 
 
 
krislegionowski 
Waypoint



Wiek: 39
Dołączył: 30 Sty 2012
Posty: 28
Skąd: legionowo
Wysłany: 2012-09-15, 19:30   

zawilgocony nie był, rys i wgnieceń też brak, między panelem a obudową czysto...
czy mógłby ktoś wytłumaczyć co i jak z romem???jaki wgrać, jak wgrać itd.
thx z góry.
 
 
___Olivia_ 
Maestro GPS


Pomogła: 182 razy
Wiek: 27
Dołączyła: 19 Gru 2009
Posty: 4523
Skąd: Wawa
Wysłany: 2012-09-15, 19:58   

krislegionowski napisał/a:
i jak z romem???jaki wgrać

Wgrać oryginalny. Inne uwalą całkiem urządzenie .
_________________
Nawigacja, to sztuka jedyna, niepowtarzalna bez kopi, backupów, ale codziennie aktualizowana.
Ostatnio zmieniony przez ___Olivia_ 2012-09-15, 20:36, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
mirko1 
guru
Becker 7928



Pomógł: 21 razy
Dołączył: 18 Gru 2007
Posty: 1939
Wysłany: 2012-09-15, 20:17   

Byl tez trik,ze trzeba bylo cos w registry zmienic,by ekran byl mniej czuly na niedokladna kalibracje.Ekran dawal sie latwiej kalibrowac.
_________________
- Moje odblokowanie dla Beckera 7928 jest przeniesione tu:
http://www.my-navia.pl/vi...er=asc&start=15
 
 
___Olivia_ 
Maestro GPS


Pomogła: 182 razy
Wiek: 27
Dołączyła: 19 Gru 2009
Posty: 4523
Skąd: Wawa
Wysłany: 2012-09-15, 20:20   

krislegionowski,
Spróbuj tego :arrow: http://www.my-navia.pl/vi...p=374714#374714
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=34510

[ Dodano: 2012-09-15, 21:24 ]
A tak trochę dla relaksu :arrow: http://chomikuj.pl/jajace...,1284716653.avi
_________________
Nawigacja, to sztuka jedyna, niepowtarzalna bez kopi, backupów, ale codziennie aktualizowana.
 
 
 
marek216 
GPS instruktor
serwis elektroniki



Pomógł: 18 razy
Wiek: 38
Dołączył: 11 Sie 2007
Posty: 755
Wysłany: 2012-09-16, 05:43   

Dotyk do wymiany KROPKA !
_________________

Serwis elektroniki: www.soft-serwis.eu
Części i narzędzia: www.sklep.soft-serwis.eu
Projektowanie urządzeń: www.fenikstech.pl
Ogłoszenia dla elektroników: www.elektronika.sprzedawaj.eu

Nie pomagam na PW/GG/e-mail !
 
 
 
hsurim 
Waypoint



Pomógł: 3 razy
Dołączył: 15 Lip 2011
Posty: 125
Wysłany: 2012-09-16, 07:58   

Miałem kiedyś podobny objaw w BLOW 60rbt.
Pozwoliłem rozładować się akumulatorkowi do końca - aż do wyłączenia się urządzenia.
Dla wszystkiego, przytrzymałem po tym jeszcze (jednocześnie) przyciski 'start' i 'reset' przez ok. 1 min.
Po naładowaniu, kalibracja zaczęła działać poprawnie.

Zanim rozładowałem baterię, dotykowe sterowanie nawigacją działało jednak poprawnie - i to pomimo tej ... ' kalibracji w kółko '.
Tym samym, wcale nie musi zachodzić potrzeba wymiany czegokolwiek - przynajmniej do czasu ewidentnego 'rozsypania' się tego elementu.
_________________
BLOW 500 Traffic - AutoMapa PL - BLOW 70iBT
 
 
krislegionowski 
Waypoint



Wiek: 39
Dołączył: 30 Sty 2012
Posty: 28
Skąd: legionowo
Wysłany: 2012-09-23, 16:57   

a czy znajdę gdzieś linka najlepiej z filmem jak wymienić dotyk.
rozbierałem już co prawda swoje mio ale obawiam się że z samym dotykiem mogę mieć problem.
thx z góry.
 
 
Tom a4 
guru



Pomógł: 38 razy
Dołączył: 21 Gru 2009
Posty: 1490
Skąd: Pomorskie
Wysłany: 2012-09-23, 17:04   

Niestety filmu nie ma ani żadnego tutoriala. Masz doświadczenie w lutowaniu ?
_________________
Kliknij jesli pomogłem

Moj Oficjalny Poradnik jak naprawic zawieszone mio 500


Byl 35.4 Byl 43.0 Byl 43.1 Byl 50.1 Jest Mio Moov 500V2
 
 
 
krislegionowski 
Waypoint



Wiek: 39
Dołączył: 30 Sty 2012
Posty: 28
Skąd: legionowo
Wysłany: 2012-09-23, 17:17   

...aha mam
 
 
Tom a4 
guru



Pomógł: 38 razy
Dołączył: 21 Gru 2009
Posty: 1490
Skąd: Pomorskie
Wysłany: 2012-09-23, 18:04   

jeśli masz to spokojnie sobie poradzisz.

1 Rozkręcamy mio
2 Odpinamy baterie i głośniczek
3 Demontujemy plyte główną uprzednio wypinając taśme od lcd i uważając aby nie zgubić gumki która jest miedzy plytą a obudową
4 Odkręcamy mocowania ekranu lcd po lewej i prawej stronie
5 Następnie wyciągamy ekran zaczynając od dołu przy miejscu gdzie jest mocowanie płyty głównej ( Odginamy delikatnie i wyciągamy ekran do góry )
6 Po wyjeciu lcd odrywamy aluminiową folie od ekranu ( Delikatnie )
7 Pod folią jest czarna taśma ją też odklejamy i mamy złącze ekranu dotykowego
8 Odlutowujemy je za pomocą lutownicy i topnika
9 Jeśli mamy nowy ekran dotykowy z ramką to demontujemy stary z ramką jeśli natomiast nie to odklejamy stary od ramki
10 Przyklejamy nowy ekran za pomocą taśmy dwustronnej która jest przy ekranie jeśli takiej nie ma to musimy kupić
11 Składamy wszystko w odwrotnej kolejności wykonujemy kalibracje i cieszymy sie sprawną navi :-P

tu fotki ekranu od mio 500 i tasmy lcd na zdjęciach już bez foli alu ale widać gdzie była





_________________
Kliknij jesli pomogłem

Moj Oficjalny Poradnik jak naprawic zawieszone mio 500


Byl 35.4 Byl 43.0 Byl 43.1 Byl 50.1 Jest Mio Moov 500V2
 
 
 
krislegionowski 
Waypoint



Wiek: 39
Dołączył: 30 Sty 2012
Posty: 28
Skąd: legionowo
Wysłany: 2012-09-23, 18:31   

Tom a4

wielkie dzięki powinienem rzeczywiście dać radę... :mrgreen:

[ Dodano: 2012-10-01, 14:45 ]
no i po zawodach...
dotyk z allegro-wymieniony.
kalibruje się za pierwszym razem :mrgreen: a po kalibracji cały ekran działa jak należy.
z lutowaniem musiałem tylko podskoczyć do magika co naprawia kompy (zapłaciłem 10 zł), bo moją lutownicą to mogę przęsła na moście lutować :-P
wielkie dzięki dla Tom a4.
pozdro.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,34 sekundy. Zapytań do SQL: 10