My Navia Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2016-01-02, 14:40
Navroad VIVO vs VIVO +
Autor Wiadomość
behru 
Waypoint


Wiek: 32
Dołączył: 15 Kwi 2009
Posty: 26
Skąd: Kraków
Wysłany: 2011-06-18, 23:26   Navroad VIVO vs VIVO +

Witam!

Właśnie idzie do mnie nawigacja Navroad vivo.

Zastanawiam się ile ma wspólnego z wersją VIVO +
Procesor jest ten sam tylko różne taktowania 500/600Mhz
Dodatkowo wersja PLUS ma BT i transmiter FM
Innych różnic przynajmniej z zewnątrz - nie stwierdzono.

O ile wiem że procesor w "podstawowej" wersji VIVO da się podkręcić do 600Mhz (taktowanie jak VIVO plus) o tyle zastanawia mnie czy moduł BT i transmiter FM są zablokowane czy może istnieją różnice konstrukcyjne wewnątrz tych nawigacji.

Czy ktoś miał do czynienia z VIVO PLUS i mógłby wrzucić kopię zapasową plików oraz rejestru? Chętnie porównałbym oba ;-)
_________________
-----------------------------------------------
Behru
 
 
dasior591 
Maestro GPS
GoClever 5065FMBT



Pomógł: 279 razy
Wiek: 26
Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 8317
Skąd: Poznań
Wysłany: 2011-06-19, 19:20   

Na logikę, nie montują BT i FM bo po co za nie płacić jak użytkownik nie korzysta?
_________________
Jeśli chcesz się odwdzięczyć zapraszam TUTAJ
Jak nie odpisuje w temacie lub na PW to się przypomnij :-)
 
 
 
marcinb
azymut


Dołączył: 06 Maj 2011
Posty: 3
Wysłany: 2011-06-20, 08:52   Re: Navroad VIVO vs VIVO +

behru napisał/a:

O ile wiem że procesor w "podstawowej" wersji VIVO da się podkręcić do 600Mhz (taktowanie jak VIVO plus)


Oświećcie mnie, laika, jak wykręcić zwykłe VIVO na 600 MHz. BT i transmiter FM nie są mi potrzebne do szczęścia, więc może podkręcenie procka będzie rozwiązaniem na zaoszczędzenie paru złotych :-)
 
 
behru 
Waypoint


Wiek: 32
Dołączył: 15 Kwi 2009
Posty: 26
Skąd: Kraków
Wysłany: 2011-06-20, 11:00   

Tu opisana cała procedura podkręcania procesorów atlas:
http://forum.gps-club.ru/...pic=17587&st=80

potrzebne pliki:

Atlas V overclock
http://www.mediafire.com/?6aqyho6qotrlrwl

Atlas IV overclock
http://www.mediafire.com/?dibrrtm9zu1edbz

wersja "przetłumaczona":
http://translate.google.p...17587%26st%3D80

W dalszych postach jest opisany skrypt który pozwoli podkręcić procesor automatycznie po wybudzeniu urządzenia

Jak dostanę VIVO w swoje łapki to postaram się opisać to w prosty sposób po polsku ;-)


Na WM5 WM6 był jeszcze taki programik nazywał się pocket hack master. Czy z procesorami atlas współpracuje nie wiem, ale przy tych z którymi współpracował udawało się osiągnąć spore zwiększenie wydajności (można nim podkręcać nie tylko procesor ale szynę i pamięć). Mnie na dellu AXIM'ie X51V procka spokojnie udawało się podkręcić o około 100Mhz przyśpieszając także szynę w testach wzrost wydajności rzędu 15-20%. W dodatku bez zwisów ;-)

Co do montowania BT i FM to pytam dlatego że wiele sprzętów produkuje się na jednej linii produkcyjnej. Często (choć oczywiście nie zawsze) różnica występuje w oprogramowaniu urządzenia. Dlatego pytam.

Podobnie chyba jest z chipsetem SIRF Atlas 5 AT550
Sprzedawany jest w nawigacjach w których pracuje z prędkościami 500Mhz, 530Mhz, 600Mhz (wystarczy poszperać w necie) Prawdopodobnie jedno i drugie VIVO posiada tą samą wersję procesora tylko taktowanie jest różne. Te procesory jak w większości urządzeń mobilnych posiadają możliwość skalowania swojej prędkości. Gdy pełna prędkość nie jest potrzebna procesor pracuje wolniej jeśli oprogramowanie mu na to pozwala ;-)
_________________
-----------------------------------------------
Behru
 
 
tikotka
Maestro GPS


Pomógł: 148 razy
Dołączył: 05 Paź 2007
Posty: 2408
Skąd: Kraków
Wysłany: 2011-06-20, 13:29   

Z procesorami to prawda, ale też nie do końca. Jak pewnie wiesz, procki produkuje się z krzemowych wafli, których różne części mają różne maksymalne parametry pracy. Po wyprodukowaniu procki zapewne testują i wybierają te najlepsze do pracy na 600 MHz, gorsze do niższych taktowań. Niemniej rezerwy są na tyle duże, a różnica między 500 a 600 MHz na tyle niewielka, że wszystkie powinny pracować prawidłowo z pełną prędkością.
Co do Pocket Hack Master - ani on, ani Xcpuscaler nie chciały dobrze pracować na urządzeniach PNA. Przynajmniej na tych starszych - na Atlasach IV nie próbowałem.
Raczej nie masz co liczyć na "zablokowany" moduł BT w Vivo (bez plusa). Koszt modułu jest wprawdzie niewielki, jednak na tyle znaczący, że opłaca się wypuszczać osobno wersje bez i z wbudowanym modułem.
 
 
 
marcinb
azymut


Dołączył: 06 Maj 2011
Posty: 3
Wysłany: 2011-06-20, 17:03   

behru napisał/a:

Jak dostanę VIVO w swoje łapki to postaram się opisać to w prosty sposób po polsku ;-)



To czekam cierpliwie... :-)
 
 
behru 
Waypoint


Wiek: 32
Dołączył: 15 Kwi 2009
Posty: 26
Skąd: Kraków
Wysłany: 2012-08-18, 12:56   firmware Vivo a Vivo Plus

Kupiłem ostatnio drugie Vivo tym razem dla swój użytek. W sklepie miłe zaskoczenie procesor 600Mhz i 2GB nand flash zupełnie jak w vivo + tyle żę bez BT i FM :) Poprzednie Vivo do którego mam dostęp pochodzi chyba z początku produkcji bo miało procesor 500Mhz i brak dostępu do pamięci nand (instalka map możliwa tylko na karcie). Już wtedy zastanawiałem się czy można to stare 500Mhz Vivo przerobić na wersję plus ale niezgodności były za duże. Natomiast nowe...

Nove Vivo ma inne menu, więcej (?) opcji w menu, dotyk działa żwawiej

Wersja firmware w starym Vivo (500Mhz) 1.0 - dostępna na stronie navroada również 1.0
Wersja firmware w nowym Vivo (600Mhz i 2GB nand) 4.0 - na stronie jw teoretycznie 1.0 czyli starsza (?)
Wersja firmware do Vivo + (600Mhz, 2GB nand, fm, BT) - na stronie 4.5 czyli nowsza

Stąd też moje pytanie czy ktokolwiek próbował wgrać firmware z wersji + do nowej wersji VIVO (bez plusa)
_________________
-----------------------------------------------
Behru
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 10