My Navia Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

 Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum
Regulamin oraz opis zmian w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: dasior591
2011-03-18, 15:10
Padł akumulator w 4330A
Autor Wiadomość
Bahama 
Waypoint


Dołączył: 28 Mar 2008
Posty: 64
Skąd: WLKP.
Wysłany: 2010-08-01, 10:56   Padł akumulator w 4330A

3 lata zpowodzeniem używałem 4330A, świetna nawigacja, aż pewnego dnia tego lata, nagle się rozładowała przez 2 minuty po naładowaniu... Myślę sobie, padł akumulator, zazwonię do serwisu. A oni na to: i tak nie mamy aku do tego modelu... Teraz mogę używać navi tylko na zasilaczu albo wyrzucić na śmietnik...

Co to za serwis co części zamiennych nie ma... tego aku pewnie niegdzie nie dostanę...
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 106
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9757
Wysłany: 2010-08-01, 11:58   

Bahama, rozbierz nawie, pod parametry z aku, poszukamy zamiennika.

PS. Zamienniki przeważnie są lepsze.
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
dasior591 
Maestro GPS
GoClever 5065FMBT



Pomógł: 279 razy
Wiek: 26
Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 8317
Skąd: Poznań
Wysłany: 2010-08-01, 15:08   

Wiem ze nowy to około 40zł ale nie pamiętam gdzie to czytałem.
Ja tydzień temu wymieniałem. Jako ze się śpieszyłem to wpakowałem baterie od c35 bo taką miałem pod ręką. W sumie jest ciut za duża bo obudowa jest delikatnie wypukła (nie widać ale nie leży prosto na stole tylko lekko się przechyla).
Ja ogólnie dobierając baterie kierowałem się (poza tym ze wybierałem w tym co mam na półce) tylko wartością napięcia, 3.6v.
Rozkładaj powoli bo urwiesz przewody od głośnika albo podświetlenie ekranu.
_________________
Jeśli chcesz się odwdzięczyć zapraszam TUTAJ
Jak nie odpisuje w temacie lub na PW to się przypomnij :-)
 
 
 
miqas
azymut


Dołączył: 12 Maj 2010
Posty: 1
Wysłany: 2010-08-02, 11:55   

Witam koledzy!

Również mam problem z akumulatorem do GoClever 4330A przez 3 lata działa wyśmienicie ale ostatnio tylko na ładowarce stacjonarnej można na niej popracować. Prosiłbym o jakieś namiary gdzie można kupić taką baterię, ewentualnie jakie inne baterie udało wam się przerobić :-)

Pozdrawiam
miqas
 
 
Bahama 
Waypoint


Dołączył: 28 Mar 2008
Posty: 64
Skąd: WLKP.
Wysłany: 2010-08-02, 14:17   

Dzakus napisał/a:
Bahama, rozbierz nawie, pod parametry z aku, poszukamy zamiennika.

PS. Zamienniki przeważnie są lepsze.


No więc rozebrałem jakaś taka ogromna i płaska 1950mA, 3,7 V
Jak wyście tam cokolwiek innego zmieścili ?

No i chyba nie ma wtedy kontroli ładowania ?
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 106
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9757
Wysłany: 2010-08-02, 15:23   

Bahama, poszukaj na batimex. Ja jestem "na wczasach" i jestem zajęty.

Można spróbować wylutować
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
Bahama 
Waypoint


Dołączył: 28 Mar 2008
Posty: 64
Skąd: WLKP.
Wysłany: 2010-08-02, 15:41   

Dzakus napisał/a:
Bahama, poszukaj na batimex. Ja jestem "na wczasach" i jestem zajęty.

Można spróbować wylutować



Dzięki bardzo, będę szukał, miłego wypoczynku !

Jak ktoś znajdzie wcześniej albo już wymieniał na jakiś sensowny zamiennik niech tu wrzuci jaki typ.
 
 
mallano 
Waypoint



Wiek: 39
Dołączył: 09 Lip 2009
Posty: 23
Skąd: Pyrzyce
Wysłany: 2010-08-02, 15:59   

Prawdopodobnie wielkością będzie identyczna jak baterie Nokia z serii BL...
Jest ich kilka rodzajów, różnią się nieznacznie rozmiarami i pojemnością. Bez problemu wejdą do NaVi bez żadnych przeróbek. Będą działać na 100%
W sumie zamienników, które można stosować w navigacjach są setki. Wstarczy poszukać wśród akumulatorów do komórek. Do tego za dedykowane sprzedawcy każą sobie słono płacić, a to taki sam badziew.
Ja w 5066 miałem oryginalnie aku 1000mAh wielkościa podobne do baterii Nokii.
Po drobnych przeróbkach w obudowie udało mi się wcisnąć akumulator od iPaqa 2200mAh!! który jest przeszło dwa razy większy.
Teraz navi trzyma 6h. bez ładowania :) Niestety rysik już nie mieści.
 
 
 
Bahama 
Waypoint


Dołączył: 28 Mar 2008
Posty: 64
Skąd: WLKP.
Wysłany: 2010-08-02, 20:16   

BL są mniejsze , ale i grubsze wydaje mi się.
 
 
mallano 
Waypoint



Wiek: 39
Dołączył: 09 Lip 2009
Posty: 23
Skąd: Pyrzyce
Wysłany: 2010-08-03, 16:08   

Ściągniesz z niej folie i będzie taka sama :) Nie patrz na wielkość tylko na pojemność akumulatora. Często te nowsze i bardziej zaawansowane technologicznie są mniejsze, a mają większą pojemność. Nie sugeruj się tylko pojemnościami na "podróbach" bo tam potrafią cuda wypisywać.
 
 
 
magadan1
azymut



Dołączył: 04 Lip 2012
Posty: 4
Wysłany: 2012-07-05, 07:52   

czy przy wymianie akumulatora trzeba lutować kabelki do nowego akumulatora?
 
 
dasior591 
Maestro GPS
GoClever 5065FMBT



Pomógł: 279 razy
Wiek: 26
Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 8317
Skąd: Poznań
Wysłany: 2012-07-05, 08:18   

W 4330 jest złączka wiec trzeba się kabelkami do kabelków dolutować.
_________________
Jeśli chcesz się odwdzięczyć zapraszam TUTAJ
Jak nie odpisuje w temacie lub na PW to się przypomnij :-)
 
 
 
olo21
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 02 Wrz 2008
Posty: 8
Wysłany: 2012-07-22, 22:50   

Jaki można kupić niedrogi akumulatorek do 4330 żeby pasował do obudowy i długo trzymał?
Byłbym wdzięczny za konkretne linki (np. z allegro).
 
 
dasior591 
Maestro GPS
GoClever 5065FMBT



Pomógł: 279 razy
Wiek: 26
Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 8317
Skąd: Poznań
Wysłany: 2012-07-22, 22:52   

Za 40zł załatwię Ci oryginalny jak jeszcze mają tam gdzie były rok temu.
_________________
Jeśli chcesz się odwdzięczyć zapraszam TUTAJ
Jak nie odpisuje w temacie lub na PW to się przypomnij :-)
 
 
 
olo21
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 02 Wrz 2008
Posty: 8
Wysłany: 2012-07-24, 18:24   

dasior591 napisał/a:
Za 40zł załatwię Ci oryginalny jak jeszcze mają tam gdzie były rok temu.

Dzięki za ofertę :)
Na razie kupiłem zamiennik za trochę mniejszą kwotę na allegro. Oby był w miarę dobry.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 11