My Navia Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload
 Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum
Regulamin oraz opis zmian w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przywrócenie systemu
Autor Wiadomość
martel11
Navi Expert


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 24 Cze 2010
Posty: 462
Wysłany: 2012-02-14, 10:41   Przywrócenie systemu

Chciałbym zapytać, czy jest jakaś możliwość - jeśli tak to jaka - zresetowania larka 35.9, z win ce 5.0 tak by wróciły wszystkie ustawienia fabryczne? Chodzi mi o coś w rodzaju przywracania systemu jak to jest w windowsie. Chciałbym mieć go z powrotem w stanie czystym jaki był w momencie zakupu lub choćby w stanie sprzed kilku dni, żeby zlikwidować przypadłość, która mi się pojawiła, a której nie było. Czytałem już o tzw. twardych resetach, jakoby przywracają one system, ale nic na temat larka 35.9 nie znalazłem. Poza tym nie chcę ingerować we wnętrze, więc wszystkie sposoby z "nóżkami" nie wchodzą w grę. Posiadam kopię rejestru wykonaną w czasie gdy wszystko było w porządku i ewentualanie mógłbym go podmienić jeżeli to miałoby pomóc.
Podaję tyle, bo nie wiem co będzie istotne, w razie konieczności podania więcej informacji oczywiście je podam.
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
MX3+Primo+MM legal


Pomógł: 515 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18001
Wysłany: 2012-02-14, 10:44   

Albo przycisk RESET, albo ręczne ręczne odinstalowanie wszystkiego.
Kopia rejestru przywróci rejestr, ale nie skasuje dogranych plików
_________________

 
 
martel11
Navi Expert


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 24 Cze 2010
Posty: 462
Wysłany: 2012-02-14, 11:26   

Możesz uściślić "odinstalowanie wszystkiego"? Do pamięci wewnętrznej nic nie istalowałem Używam paru programów, ale mam je na kartach zewnętrznych. Do niedzieli wszystkie one działały malinowo, każdy znajdował gps, czas pokazywały zgodnie z rzeczywistością (wszystko ustawione na auto), czas w systemie też był ok. Natomiast stało się coś i nie wiem co, że teraz niektóre z nich przestawiają mi czas i datę w systemie. Nie wiem, czy coś zmieniło się w ustawieniach fabrycznych gps, bo np. czas UTC pokazuje dzisiaj jako 30.06.92., godz minus 1 (a chyba powinna być bieżąca data).
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
MX3+Primo+MM legal


Pomógł: 515 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18001
Wysłany: 2012-02-14, 11:55   

Wybierz "przywracanie ustawień fabrycznych" w opcjach Larka
Potem ustaw datę i godzinę oraz strefę czasową

[ Dodano: 2012-02-14, 11:59 ]
martel11 napisał/a:
niektóre z nich przestawiają mi czas i datę
A które? Ustaw w nich właściwą strefę i czas (nie AUTO), może nie będa mieszać.
_________________

 
 
martel11
Navi Expert


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 24 Cze 2010
Posty: 462
Wysłany: 2012-02-14, 13:12   

Ustawień fabrycznych już użyłem. Być może jakiś efekt to przyniosło. Jeszcze nie wiem, bo na razie wyczyściłem całą kartę i instaluję od nowa programy. Ale jestem pewien, że to nie wina programów i ich ustawień, bo miałem je przedtem na dwóch kartach i nic nigdy kompletnie się nie działo. Przeciwnie było wszystko cacy. Nawet garmin, z którym miałem problem z przestawianiem daty na larku 35.0 nie przestawiał mi daty, a miałem go z różnymi mapami na dwóch kartach. Także igo primo 1.2 na jednej karcie i primo 2 na drugiej było w porządku, a miały automatyczną synchronizację strefy czasowej. Musiało mi się coś przestawić, ale nie wiem co. Pamiętam, że ostatnią czynnością przedtem było to, że próbowałem uruchomić primo po przestawieniu celowym przeze mnie daty w systemie na dzień kilka godzin wcześniej (chciałem, żeby "myślał", że jest noc zamiast dnia). Robiłem to dwukrotnie i primo nie chciało ruszyć. Musiałem resetować przyciskiem. Po tym się uruchomiło, ale już nie zwróciłem uwagi czy było coś nie tak. Następnego dnia włączyłem garmina i zobaczyłem, że po wyłączeniu przestawiona była data (co ciekawe była to ta sama data 28.12.2013 co na starym larku 35.0, bo z ciekawości sprawdziłem), ale godzna nie. Dodatkowo primo przy ustawieniach auto ustawiało już +1 godz, a po kilku uruchomieniach przestawiało datę na ten 28.12.2013 i godzinę też. Na drugiej karcie było to samo. I jeszcze jedna ciekawostka: kamap wcześniej nie łapał w ogóle satelit, a przy ustawieniu "bez wątku" od razu był komunikat, że nie można włączyć gps. A po tych przestawieniach o dziwo kamap wykrył satelity przy obsłudze bez wątku (!) i ustalił pozycję. Dlatego myślę, że cos przestwiło się w dotychczasowych ustawieniach gps i właśnie chcę powrotu do ustawień wcześniejszych. Na razie jeszcze nie zainstalowałem ponownie igo i garmina więc nie wiem, czy będzie znowu dobrze. A w statusie gps w ustawiniach larka czas UTC nie powinien być dzisiejszy? Jak pisałem u mnie jest 30.06.1992 i godz -1 i ta data zmienia się (wczoraj był 29.06.1992). Nie wiem, czy wszystko jest jasne z mojego opisu. Generalnie chodzi mi o wszelkie wskazówki jak przywrócić stan sprzed paru dni. Czy wybranie ustawień fabrycznych (ustawienia - informacje o systemioe) może tu rzeczywiście pomóc? Dzięki za wszelkie sugestie.
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
MX3+Primo+MM legal


Pomógł: 515 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18001
Wysłany: 2012-02-14, 13:21   

Po przywróceniu ustawień wejdź w datę. godzinę, ustaw aktualną i wyłącz Larka.
Zobacz, czy zapamięta po wyłączeniu
_________________

 
 
martel11
Navi Expert


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 24 Cze 2010
Posty: 462
Wysłany: 2012-02-14, 14:34   

Tak, zapamiętuje te ustawienia. Ale robił to także zanim resetowałem do ustawień fabrycznych. Wyjmowałem nawet baterię i wtedy wrócił do daty 01.01.2008 (tak było i przedtem). Na razie zainstalowałem tylko te programy, które nigdy nic nie mieszały (AM i Oziexplorer). Ale wciąż nie daje mi spokoju ten czas UTC (30.06.92 !). Dlaczego pokazuje taką datę, a nie dzisiejszą? Przyznam, że nie wiem jak było przedtem.
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 258 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9426
Wysłany: 2012-02-14, 14:43   

Zapamiętuje to OK - pamiec w porzadku
Może przestawiając datę w Primo ręka Ci drgnęła i stąd 1992zamiast 2012
Zresetuj jeszcze ustawienia GPS
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
martel11
Navi Expert


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 24 Cze 2010
Posty: 462
Wysłany: 2012-02-14, 20:28   

Na pewno nie przestawiłem, zresztą przecież to jest czas z satelity, więc nie mógłbym go przestawić. Doszedłem do tego, że z całą pewnością coś namieszało mi primo, chyba wtedy, gdy próbowałem uruchomić go z przestawioną datą w systemie. Nie wiem co się stało, ale nastąpiła jakaś zmiana w ustawieniach gps. Przez to zaczął mi działać Kamap, ale Garmin przestawia mi datę (a przedtem tego nie robił), no i w primo musze ustawiać teraz ręcznie strefę na 0 GMT. W sumie może być. Ale moje pytanie czy i jak można przywracać system w tym larku jest aktualne. No i dlaczego wg czasu UTC jest on w 1992 roku? Czy w serwisie są w stanie wgrać mi stan fabrycznie nowy? Co oni konkretnie tam w tym celu robią? Czy zwykły użytkownik mógłby zrobić to sam? Jak? Co do tego potrzebuje?
Dzięki za odpowiedzi.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
 
 

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,36 sekundy. Zapytań do SQL: 9