My Navia Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

 Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum
Regulamin oraz opis zmian w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
4301 i automapa
Autor Wiadomość
zuberto 
młodszy inspektor GPS
brak


Dołączył: 24 Wrz 2008
Posty: 7
Skąd: Białystok
Wysłany: 2008-09-24, 20:47   Nowoe Akiry 4301-A3 z mapamap 5.1.0.0 prowadza w pole?

Na poczatek chcialem powitac wszystkich bywalcow, a nastepnie zadac lamerskie pytanie jako, ze to moj poczatek z nawigacjami.

Dokladnie to sprawa ma sie tak, ze posiadam 2szt. nowozakupionych w EuroRtvAgd Akir MM 4301-A3, ktore uparcie prowadza uzytkownikow w pole.

Z tego co zauwazylem to:
Jedna z nich po wpisaniu adresu docelowego w Bialymstoku prowadzi uparcie do miejscowosci oddalonej 20km od Bialegostoku. Zawsze do tej samej miejscowosci. Przy wpisywaniu miasta podpowiada jak nalezy Bialystok, natomiast ulicy juz nie, komunikuje, ze nie znaleziono takiej ulicy i centrum miasta niby wybiera, ale prowadzi juz do w/w miejscowosci. Trase do innych znanych mi miast pokazuje OK za kazda proba, problemy sa tylko z Bialymstokiem.
Czasem jednak, po nieodkrytych jeszcze przeze mnie okolicznosciach (resety, wylaczenia) zachowuje sie poprawnie.

Druga z nich ma to samo, tylko upodobala sobie jako cel Warszawe zamiast Bialegostoku - ot swiatowa machina poprostu.

Spotkal sie ktos z tym? Jakas porada? Mam przeinstalowac mape czy jak?

Z gory dzieki za wszelkie rady.
 
 
qnick 
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Wiek: 40
Dołączył: 03 Maj 2008
Posty: 21
Wysłany: 2008-09-24, 21:34   

Zobacz z jakiej mapy korzystasz bo są zainstalowane 2 mapy w tej navii.
Jedna to szczegółowa mapa Polski a druga to Mapa głównych dróg Europy zobacz w Ustawienia->Aktywne mapy->Szczegółowa Mapa Polski :!:
Jak masz ustawione Główne Drogi Europy to nie masz dokładnych map Polski.
A najlepsze wyjście to pożegnać MapaMap poczytać to forum, odblokować Akire i zainstalować coś innego bo wg. mnie ten program to porażka. Pozdrawiam :mrgreen:
_________________
Akira 4301-A3 + SD Kingston 2GB

U520XL + President Oregon :)
 
 
zuberto 
młodszy inspektor GPS
brak


Dołączył: 24 Wrz 2008
Posty: 7
Skąd: Białystok
Wysłany: 2008-09-24, 22:00   

Oczywiscie, ze szczegolowa mape Polski.
Odblokowac mam zamiar ale moja dociekliwosc zmusza mnie do roztrzasania tego problemu.
 
 
dzac
Waypoint


Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 112
Wysłany: 2008-09-24, 22:20   

zuberto napisał/a:
Oczywiscie, ze szczegolowa mape Polski.
Odblokowac mam zamiar ale moja dociekliwosc zmusza mnie do roztrzasania tego problemu.

to jak odblokujesz to daj znać czy masz pasek zadań start w wince , w tym temacie:
http://www.my-navia.pl/vi...t=1100&start=30
_________________
"pobieranie pliku 99%" cieszy tylko pierwsze pół godziny
 
 
puszka
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 06 Lis 2008
Posty: 9
Wysłany: 2010-06-12, 00:02   4301 i automapa

Czy na tej nawigacji uruchomie najnowszą Automape 6.5??

Pozdrawiam

Puszka
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2013-01-07, 09:30, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 258 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9442
Wysłany: 2010-06-12, 00:11   

Tak
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
skunRace 
azymut


Wiek: 32
Dołączył: 10 Sie 2011
Posty: 4
Wysłany: 2011-08-10, 15:17   Akira MM 4301-A3

Witam serdecznie wszystkich jestem tutaj nowy i trafiłem na to extra forum z moim problemem.

Posiadam wyżej wymienioną Akirę i chciałem wgrać AutoMape w wersji 6.8.1 gdyż obecna bardzo stara.

Od razu zaznaczę że jestem kompletnym laikiem i robiłem to po raz pierwszy , siedzę nad tym już 10 godzinę i szlag mnie już trafia :cry:
Zainstalowałem na karcie SD AutoMape według tego pradnika http://hotfile.com/dl/126...radnik.rar.html
Odblokowałem Akirę dzięki temu forum i jestem w systemie Windows CE zrobiłem to poprzez Windows Mobile ponieważ mam Windows7 i wymieniany program nie działał.

I teraz problem w folderze flash_storage mam 2 foldery akira i MapaMap30, zmieniłem nazwę akira na akira1. I rozumiem że chodzi o plik menu w folderze akira ? wklejam tam plik ze zmienioną nazwa na menu z karty SD gdzie zainstalowana jest mapa. Próbowałem wceAm i AutoMapa EU i nic przy jednym wyskakuję błąd a przy drugim komunikat z rozdzielczością.

Bardzo prosze o pomoc strasznie mi na tym zależy w dodatku za kilka dni będę wyjeżdzał i zostanę z niczym, będę tu co chwile zaglądał. Z góry dziekuje za pomoc i pozdrawiam.
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 258 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9442
Wysłany: 2011-08-10, 18:50   

Przywróć wszystko do stanu pierwotnego.
Zainstaluj AM na SD według poradnika w dziale o AM, a w pliku menu.ini zmien wpis
btn_exe = "\flash_storage\MapaMap30\mapamap3.exe
tak, aby wskazywał plik wceAm.exe na karcie pamięci
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
skunRace 
azymut


Wiek: 32
Dołączył: 10 Sie 2011
Posty: 4
Wysłany: 2011-08-10, 22:04   

Czyli ścieżka ma wyglądać tak :

btn_exe = "\flash_storage\MapaMap30\wceAM.exe ???

bo nic to nie daje, w ogóle teraz wygląda to tak że moge z poziomy windowsa CE wejsc na kart SD i stamtąd uruchomić plik wceAM.exe i uruchamia się tylko z tej drugiej karty na której jest stara mapa.

Kupiłem inna kartę Toshibe 4G i ta zainstalowałem nową mapę 6.8.1 tylko problem w tym że nie widzi tej karty. Tak to wszystko było by ok , gdyby po prostu widział ta kartę.
W czym może być problem, sformatowałem ją do jako FAT bo była FAT32 zauważyłem że stara karta jest FAT nie FAT32 myślałem że to o to chodzi ale nic to nie dało, zaczynam się powoli załamywać.

@edit

Boję się instalować na starej karcie bo jak coś zle zrobie zostanę bez żadnej mapy, po prustu wkładam ją pojawia się zaraz, wyjmuję znika. A z tą nową nic zero reakcji.
W którym miejscu jest ten poradnik do AM w dziale FAQ, bo albo jestem ślepy są różne rzeczy ale poradnik jak zainstalować mapę nie widzę. I z góry przepraszam za pewnie banalne pytania, ale jestem w tej dziedzinie całkowicie zielony. Mówię o nawigacjach.

@edit

teraz zauważyłem za stara karta 2G jest SD a ta którą kupiłem jest SD ale jeszcze dopisane HC. Wyczytałem że SD są do 2G a powyżej dwóch są SD HC, czy możliwe że ta Akira po prostu nie czyta tych większych kart.
Bo teraz się zastanawiam czy po prostu nie zainstalować tego , bez kilku zbędnych państw żeby zmieściło się na tych 2G.

@edit

Zainstalowałem i działa uruchamiam ja ręcznie z folderu AutoMapy. Wybrałem fragmenty mapy które mnie interesują tak żeby zmieściły sie na karcie. Tylko kolejny problem już trzeci raz wyskoczył mi komunikat memory out tak jak by było za mało pamięci.

Zauważyłem że na dysku nawigacji robi się folder AutoMapa EU a w nim plik _wceAm który zajmuję 9mb. Gdy go usunę wszystko działa, tylko gdy sprawdzam później dalej się tworzy. I przez niego na dysku nawigacji jest 308Kb wolnej pamięci zamiast ponad 6mb to pewnie przez to. Jak temu zapobiec bo bez tego wszystko działa, a komunika pojawia się nie zawsze ale tylko prze obliczaniu trasy.
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 258 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9442
Wysłany: 2011-08-11, 07:30   

Pisałem: zainstaluj AM na SD
I wówczas
\Storage Card (lub SDMMC - zależy, jak urządzenie widzi kartę) \ AutoMapa EU \ WceAm.exe
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
skunRace 
azymut


Wiek: 32
Dołączył: 10 Sie 2011
Posty: 4
Wysłany: 2011-08-11, 12:03   

Zrobiłem tak mimo to tworzy ten folder po uruchomieniu z SD/ AutoMapa/WceAm.exe ten folder na dysku nawigacji.

To jest pikuś w tym momencie włączam dzisiaj nawigację wczoraj wszystko śmigało a dzisiaj połowa ekranu równa jest szara. To jest jakiś koszmar, czy to coś poważnego. Jak tylko wrócę do domu postaram się zrobić zdjęcie tego i wrzucić tutaj.

Teraz po jakis dwóch godzinach jest biała, zaczynam się bać przecież nie mogłem nic zepsuć wszystko było ok :cry:
 
 
risk
[Usunięty]

Wysłany: 2011-08-11, 18:48   

Z tą połową ekranu gdzie widać mapę i połowa szara kiedyś też tak miałem, to wina grafiki. Zrób kilka resetów jak nie pomoże to wysyłka do serwisu.
 
 
skunRace 
azymut


Wiek: 32
Dołączył: 10 Sie 2011
Posty: 4
Wysłany: 2011-08-13, 16:12   

Dzięki pomogło po kilkunastu resetach.
A z tą ilością wolnego miejsca taj ma być ?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
 
 

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 11