Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Maxcom 351 nie łapie fix'a
Autor Wiadomość
Norinho
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 16 Cze 2011
Posty: 5
Wysłany: 2011-06-16, 12:36   Maxcom 351 nie łapie fix'a

Witam, maxcom 351 cały czas działał jak należy i parę dni temu na zainstalowanej automapie nie wykrył ani jednej satelity, wyłączyłem automape, sprawdziłem w GpsViewer, też nic. Tylko przełączył parę satelit i nic, w VisualGPSce to samo.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc
Ostatnio zmieniony przez Norinho 2011-06-16, 14:12, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9622
Wysłany: 2011-06-16, 13:54   

1. Zdecyduj się - masz 351, czy 352?
Cytat:
Maxcom 352 nie łapie fix'a
Norinho napisał/a:
maxcom 351 cały czas

2. Sprawdzasz w jakimś programie nawigacyjnym, czy w opcjach?
3. Ile czasu czekałeś?
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
Norinho
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 16 Cze 2011
Posty: 5
Wysłany: 2011-06-16, 14:15   

1. 351, źle nacisnąłem po prostu.
2. Sprawdzałem tylko w GPSViewer i VisualGPSce(programy z neta, skopiowane do navi)
3. Około 30 min
Szukałem w panelu sterowania coś związanego z gps'em, ale niestety nic nie znalazłem.
 
 
tikotka
Maestro GPS


Pomógł: 148 razy
Dołączył: 05 Paź 2007
Posty: 2408
Skąd: Kraków
Wysłany: 2011-06-16, 15:12   

Może to podobny problem, jaki kiedyś miało część urządzeń z chipem Mstar? Spróbuj zmienić datę systemową na 2010 rok i wtedy złapać fix'a.
 
 
 
Norinho
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 16 Cze 2011
Posty: 5
Wysłany: 2011-06-16, 15:27   

Datę mam cały czas tą samą przy włączaniu navi tj. 1.01.2003 12:00, także to odpada. Myśle że to bedzie wina anteny gps(zepsuta). Drogie są takie anteny? mówie tutaj o tych podłączanych do navi.
 
 
tikotka
Maestro GPS


Pomógł: 148 razy
Dołączył: 05 Paź 2007
Posty: 2408
Skąd: Kraków
Wysłany: 2011-06-16, 15:32   

A to podłączasz zewnętrzną antenę zawsze? Anteny czasem się odlutowują od płyty głównej, ale nie są to częste przypadki.
 
 
 
Norinho
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 16 Cze 2011
Posty: 5
Wysłany: 2011-06-16, 15:58   

Nie, nigdy jeszcze, używam ją jako navi na motor. Ale widze że w tej sytuacji będę musiał tak ową antenę zakupić, dlatego pytam jaka jest cena takiej imprezy. Chyba że jeszcze bym ją rozkręcił, gdzie tak z grubsza znajduje się ta antena?
Edit:
Jeżeli to ta kostka z napisem Wavefar to wszystko jest z nią ok.
 
 
tikotka
Maestro GPS


Pomógł: 148 razy
Dołączył: 05 Paź 2007
Posty: 2408
Skąd: Kraków
Wysłany: 2011-06-16, 17:08   

Czy to "ta kostka" to nie wiem, bo nie widzę. Zazwyczaj jest to ceramiczna płytka + kawałek laminatu z blaszaną osłonką od spodu + krótki kabelek, przylutowany do płyty. I to ten kabelek właśnie lubi się uszkodzić. Zwłaszcza że jak piszesz używasz jej na 2 kółkach, gdzie są spore wibracje i przeciążenia. Mnie kiedyś rozlutowało się złącze od baterii na płycie w nawigacji po kilkuset kilometrach jazdy na skuterze.
Zewnętrzne anteny kosztują ok 30 zł (czasem mniej). Zwróć tylko uwagę, że są dwa dominujące standardy - MCX i MMCX i musisz wybrać właściwy.
 
 
 
Norinho
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 16 Cze 2011
Posty: 5
Wysłany: 2011-06-16, 19:25   

Najwyraźniej będę musiał taką antenkę kupić, może to coś pomoże ;P. Dam znać jak rozwiązałem ten problem.
Dzięki za wszystko na razie, pozdrawiam.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 10