Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hukkle
2010-07-17, 19:45
Kalibrowanie ekranu w Lark FreeBird 35.1
Autor Wiadomość
jerzboro
azymut


Dołączył: 01 Mar 2008
Posty: 2
Wysłany: 2008-08-21, 21:21   Kalibrowanie ekranu w Lark FreeBird 35.1

Sprzęt : Lark FreeBird 35.1 odblokowany zgodnie z wskazówkami z forum.
Coś się pokopało w ustawieniach ekranu i nie mogę go skalibrować.
Aby uruchomić aplikację należy nacisnąć na ekran około 1 cm wyżej co nie pozwala na uruchomienie aplikacji umieszczonych przy górnej krawędzi ekranu.
Kalibrowanie programowe nie daje rezultatu - krzyżyk lata w koło bez opamiętania oczywiście po naciśnięciu na niego.
Wpisy w "CalibrationData" są następujące : "513,500 898,853 892,127 115,125 119,864"

Proszę o pomoc.

31.05.2009
Sprzęt wrócił z serwisu jako "NIENAPRAWIALNY"
Po próbie kalibrowania wszystko (na razie) wróciło do normy tj. jest OK
Na wszelki wypadek podaję wpis w "CalibrationData"
501,511 897,820 880,157 109,157 129,866
Może się komuś kiedyś przyda
 
 
Wolf
azymut


Dołączył: 10 Sie 2008
Posty: 2
Wysłany: 2008-08-29, 22:43   Help! Rozkalibrowuje mi się ekran w 35.1

Mam następujący problem z Larkiem 35.1. Co któreś uruchomienie mam rozkalibrowany ekran. Przytrzymuję MENU, kalibruję ekran i wszystko śmiga. Po paru włączeniach znowu to samo. Jak temu zapobiec? Inne ustawienia się nie resetują, tylko ekran jest rozkalibrowany.
 
 
telet
azymut


Dołączył: 10 Wrz 2008
Posty: 1
Wysłany: 2008-09-10, 09:20   

Witam,
mam dokładnie ten sam problem tylko że z Larkiem 35.0
ma ktoś jakieś rozwiązanie problemu? Będę wdzięczny
 
 
RubinX
Waypoint


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 28 Lip 2008
Posty: 52
Wysłany: 2008-09-10, 14:19   

Być może to problem z ekranem dotykowym, a może po prostu kwestia tracenia informacji przechowywanych w rejestrze? Ciekawe :shock:

Informacje o parametrach kalibracji są przechowywane są w rejestrze. U mnie (na Larku 35.3) jest to wartość:
CalibrationData
w kluczu:
[HKEY_LOCAL_MACHINE\HARDWARE\DEVICEMAP\TOUCH]

Spróbujcie w pierwszym rzędzie sprawdzić czy nie jest to wina utraty (zmiany) tych parametrów z rejestru:

Po kalibracji zapiszcie sobie gdzieś wartość CalibrationData. Po stwierdzeniu "rozkalibrowania" - sprawdźcie ponownie i porównajcie z wcześniej zapamiętaną, czy wartość jest taka sama czy inna.
 
 
=Desmond= 
młodszy inspektor GPS


Wiek: 34
Dołączył: 06 Mar 2010
Posty: 8
Wysłany: 2010-03-06, 12:18   Lark 35.1 - problem z ekranem dotykowym

Witam,
poczytałem co nieco o kalibracji itp. ale nie rozwiało to moich wątpliwości i problemów.

Otóż jakiś czas temu postanowiłem podrasować nieco mojego Larka 35.1, odblokowałem WinCE i wgrałem kilka programów, w tym AutoMapę 6.1. Wszystko pięknie do pewnego momentu, gdy coś schrzaniło się z ekranem dotykowym (rozkalibrował się?). Jedynie prawy dolny i górny lewy róg dobrze przenosi wskazania rysika, na pozostałym obszarze wskazania zupełnie się nie pokrywają. Nie można kliknąć w ogóle lewego dolnego i prawego górnego rogu.


http://desmond.layersshow...Lark-Screen.gif

Jak poziomo przejadę rysikiem, to kwadrat jest zakreślany wg żółtej linii. Próbowałem kalibrować, ale nie można zakończyć procesu (klikam w kółko 5 krzyżyków, doszedłem do około 30 powtórzeń).

To jest problem z systemem (rozkalibrowanie) czy raczej uszkodzenie wyświetlacza? Jak to kwestia programowa, to jak to naprawić?
_________________
...
 
 
 
gustawox_1 
Maestro GPS
Nv33 i NaviaII



Pomógł: 381 razy
Wiek: 107
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3667
Skąd: Poland
Wysłany: 2010-03-06, 14:27   

Przeczytaj ten temat jeśli nie czytałeś może to on właśnie rozwiąże Twój problem :arrow: http://www.my-navia.pl/vi...ight=kalibracja
_________________

< ------------------------------------------------------------>
Wiktor Hugo
; Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości;
 
 
 
=Desmond= 
młodszy inspektor GPS


Wiek: 34
Dołączył: 06 Mar 2010
Posty: 8
Wysłany: 2010-03-06, 16:57   

Czytałem ten temat, u mnie nie ma katalogu $MSD$. Nie mam także katalogu NANDflash (mam włączone pokazywanie plików ukrytych i systemowych).

Myślę, że bardzo użyteczne byłoby, gdyby ktoś zapodał mi wpis z klucza HKM/Hardware/Devicemap/Touch/CalibrationData dla larka 35.1 ...
_________________
...
 
 
 
@GUTEK@ 
Waypoint



Pomógł: 19 razy
Dołączył: 29 Kwi 2009
Posty: 151
Wysłany: 2010-03-06, 17:14   

=Desmond= napisał/a:
Myślę, że bardzo użyteczne byłoby, gdyby ktoś zapodał mi wpis z klucza HKM/Hardware/Devicemap/Touch/CalibrationData dla larka 35.1 ...
Kopia rejestru, w miarę czysta. UŻYWASZ NA WŁASNE RYZYKO.

Rejestr_lark351.zip
Pobierz Plik ściągnięto 244 raz(y) 43,53 KB

_________________
www.gutek.xt.pl
 
 
=Desmond= 
młodszy inspektor GPS


Wiek: 34
Dołączył: 06 Mar 2010
Posty: 8
Wysłany: 2010-03-06, 17:29   

Dzięki @GUTEK@, skorzystałem z tego wpisu i jest troszkę lepiej - można już kliknąć w prawy górny róg, ale nadal środek i lewy dolny są zupełnie rozkalibrowane :(

Wygląda na to, że będę skazany na korzystanie z MyMobilera za każdym razem :\
A, jeżeli to jest ważne - to jest wersja z nazwą katalogu karty pamięci SDMMC.

[ Dodano: 2010-03-20, 10:11 ]
Pokombinowałem z tolerancją na błędy przy kalibracji tak że akceptował krzyżyki już po pierwszym cyklu - teraz jest lepiej, ale nadal nie idzie kliknąć na górny lewy i dolny środek ekranu. Zapewne jednak ekran mam schrzaniony ...
_________________
...
 
 
 
Alexi
Waypoint


Dołączył: 19 Paź 2008
Posty: 17
Wysłany: 2010-04-16, 08:05   Rozkalibrowany Ekran w Lark35.1

Żeby skalibrować ekran używam MyMobiler'a. Następnie zapisuję rejestr Automatem znalezionym tu na forum SaveREG. Po wyłączeniu i włączeniu Larka ekran jest znów rozkalibrowany. Moze miał ktoś taki przypadek?
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 525 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18661
Wysłany: 2010-04-16, 08:54   

Wszyscy. Czytaj:
http://www.my-navia.pl/vi...p=128043#128043
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?p=48933#48933
http://www.my-navia.pl/vi...p=121236#121236
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?p=45476#45476
http://www.my-navia.pl/vi...p=104479#104479
http://www.my-navia.pl/vi...p=115194#115194 i kilka następnych
http://www.my-navia.pl/vi...p=122996#122996
http://www.my-navia.pl/vi...p=143584#143584

Czasem, niestety, http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?p=56376#56376
_________________

 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 12