Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Program nie działa po restacie 5065 (WinCE)
Autor Wiadomość
mrmucha
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 20 Sie 2009
Posty: 9
Wysłany: 2009-11-16, 09:36   Program nie działa po restacie 5065 (WinCE)

Raczej pytanie w obszarze samego WinCE.
Zależy mi na przesłaniu sygnału z navi przez blue (narazie udało się przez kabel via Centrum obsługi urządzeń z systemem Windows Mobile [ wirtualne porty ]).

Więc po instalacji GpsGate v2.6 build 347 BETA (2.5 MB) for Windows CE .NET aplikacja działa, przesyła.
A po restarcie - znika, przynajmniej jakieś elementy dll / rejestr, a sama aplikacja w docelowej lokalizacji jest, lecz uruchamia się z błędęm o niepoprawnej instalacji.

Starałem się przenieść cały zapis instalacji na flasha, tak jak w przypadku ikon pulpitu, modyfikując rejestr - bezskutecznie. Jakieś rozwiązanie?
 
 
 
dasior591 
Maestro GPS
GoClever 5065FMBT



Pomógł: 279 razy
Wiek: 27
Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 8306
Skąd: Poznań
Wysłany: 2009-11-16, 10:04   

Rejestr nie znika :-) , za to kopiuje sobie jakieś pliki do katalogu Windowsa pewnie. Musisz dojść jakie i przy każdym uruchomieniu tam je kopiować.
_________________
Jeśli chcesz się odwdzięczyć zapraszam TUTAJ
Jak nie odpisuje w temacie lub na PW to się przypomnij :-)
 
 
 
deluge 
Waypoint


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 04 Cze 2009
Posty: 199
Skąd: Toruń
Wysłany: 2009-11-16, 13:40   

Lepiej sprawdzić jakie pliki kopiuje do katalogu Windows i wrzucić je do katalogu z programem, wtedy już nie będą znikać a program się odpali bo będzie miał je w swoim katalogu
_________________
GoClever 5066FMBT, Navia NV47, Mainnav MG-950D
 
 
dasior591 
Maestro GPS
GoClever 5065FMBT



Pomógł: 279 razy
Wiek: 27
Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 8306
Skąd: Poznań
Wysłany: 2009-11-16, 13:58   

No właśnie niekoniecznie to się może udać, może szukać ich tylko w katalogu Windowsa. Poza tym do czego jest ten program?? bo np. net Framework musi być w katalogu Windowsa bo inne aplikacje się odwołują tam.
_________________
Jeśli chcesz się odwdzięczyć zapraszam TUTAJ
Jak nie odpisuje w temacie lub na PW to się przypomnij :-)
 
 
 
deluge 
Waypoint


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 04 Cze 2009
Posty: 199
Skąd: Toruń
Wysłany: 2009-11-16, 14:01   

Wątpię, od kiedy pamiętam to dllki są zawsze szukane albo w katalogu programu albo w katalogu windowsa
_________________
GoClever 5066FMBT, Navia NV47, Mainnav MG-950D
 
 
dasior591 
Maestro GPS
GoClever 5065FMBT



Pomógł: 279 razy
Wiek: 27
Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 8306
Skąd: Poznań
Wysłany: 2009-11-16, 14:02   

No tak ale skąd wiesz ze to tylko dll??
_________________
Jeśli chcesz się odwdzięczyć zapraszam TUTAJ
Jak nie odpisuje w temacie lub na PW to się przypomnij :-)
 
 
 
deluge 
Waypoint


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 04 Cze 2009
Posty: 199
Skąd: Toruń
Wysłany: 2009-11-16, 14:09   

no ok, w teorii może tak, jak "programista" wstawi w program na sztywno ścieżki wyszukiwania plików. Ale to offtop, niech sprawdzi, powinno chodzić ;)
_________________
GoClever 5066FMBT, Navia NV47, Mainnav MG-950D
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 108
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9741
Wysłany: 2009-11-16, 15:48   

deluge napisał/a:
na sztywno ścieżki wyszukiwania plików.
Hex edytor i jazda...

[ Dodano: 2009-11-16, 15:52 ]
Download:
Cytat:
Thanks for your interest in Franson GpsGate!

Click here to download GpsGate 2.6 for Windows:
http://franson.com/gpsgat...ile=GpsGate.exe

Download GpsGate 2.6 for PocketPC:
http://franson.com/gpsgat...=GpsGatePPC.exe

Download GpsGate 1.10 for Windows CE .NET (Not Pocket PC!):
http://franson.com/gpsgat...psGateWINCE.zip

To get started read the User's Guide:
http://franson.com/gpsgate/guide.asp

Support and other questions:
http://franson.com/gpsgate/support.asp

CAB files Pocket PC (for advanced users only):
http://franson.com/gpsgat...GatePPC.arm.CAB
http://franson.com/gpsgat...GatePPC.x86.CAB

CAB files WinCE .NET (for advanced users only):
http://franson.com/gpsgat...teWINCE.arm.CAB
http://franson.com/gpsgat...INCE.arm920.CAB
http://franson.com/gpsgat...INCE.arm820.CAB
http://franson.com/gpsgat...INCE.arm720.CAB
http://franson.com/gpsgat...teWINCE.x86.CAB


Regards,
Franson

GpsTools - http://franson.com/gpstools
GpsGate - http://franson.com/gpsgate
CoordTrans - http://franson.com/coordtrans
SerialTools - http://franson.com/serialtools


[ Dodano: 2009-11-16, 15:54 ]
Analiza GpsGateWINCE.arm.CAB:
Cytat:
Genéralities

Selected Filename C:\Documents and Settings\Właściciel\Moje dokumenty\Pobieranie\GpsGateWINCE.arm.CAB
Installation filename (.000) GPB45A~1.000
File size (.000) 458 bytes
Processor 2577 (StrongARM)
File Signature MSCE
Minimal WinCE 0.0
Maximal WinCE 0.0
Minimal WinCE Build 0
Maximal WinCE Build -536870912
Strings 7
Directories 3
Files 6
Hives 1
Registry Keys 1
Shortcuts 1
Application Name GpsGate
Provider Franson

**************************************************************************

Strings Value Equivalent

001 %CE1%\GpsGate \Program Files\GpsGate
002 %CE2% \Windows
003 %CE11% \Windows\Start Menu\Programs
004 Software Software
005 Franson Franson
006 GpsGate GpsGate
007 GpsGate.lnk GpsGate.lnk

***************************************************************************

Directories String ID Value

002 2 \Windows
003 1 \Program Files\GpsGate
004 3 \Windows\Start Menu\Programs

***************************************************************************

Files Order Number Flags ID Dir FileName in CAB FileName

001 001 0xB0000000 \Windows GPSTOO~1.001 "GpsToolsCE.dll"
002 002 0xA0000000 \Windows BIZVSE~1.002 "bizVSerialCE.dll"
003 004 0xB0000000 \Windows GATEAP~1.003 "GateApiCE.dll"
004 005 0xA0000000 \Windows mfcce400.004 mfcce400.dll
005 006 0xA0000000 \Windows olece400.005 olece400.dll
006 003 0x40000001 \Program Files\GpsGate GPSGAT~1.006 "GpsGateCE.EXE"

***************************************************************************

Hives Root String

001 HKLM Software\Franson\GpsGate

***************************************************************************

R.K. ID Key Value Type

001 HKLM\Software\Franson\GpsGate\InstallPath \Program Files\GpsGate\ REG_SZ

***************************************************************************

ID S. Shortcut Name Installed at Points to

001 GpsGate.lnk \Windows\Start Menu\Programs "GpsGateCE.EXE"

***************************************************************************


Self Register DLL

"GpsToolsCE.dll"
"GateApiCE.dll"

***************************************************************************
***************************************************************************

INF file rebuilt : "GpsGate.INF"

***************************************************************************

[Version]
Signature = "$Chicago$"
CESignature = "$Windows CE$"
Provider = "Franson"

[CEStrings]
Appname = "GpsGate"
InstallDir = "%CE1%\%AppName%" ; (%CE1%\GpsGate)

[CEDevice]
ProcessorType = 2577
BuildMax = -536870912; Support square screen and screen rotation

[SourceDisksNames]
2 = ,"Dir2",,.\Windows
3 = ,"Dir3",,.\Program Files\GpsGate

[SourceDisksFiles]
"GpsToolsCE.dll" = 2 ; 001
"bizVSerialCE.dll" = 2 ; 002
"GateApiCE.dll" = 2 ; 003
mfcce400.dll = 2 ; 004
olece400.dll = 2 ; 005
"GpsGateCE.EXE" = 3 ; 006

[DefaultInstall]
AddReg = ClesRegistre
CESelfRegister = "GpsToolsCE.dll","GateApiCE.dll"
CEShortcuts = RaccourcisCourts
CopyFiles = CopierVersDir00,CopierVersDir01

[CopierVersDir00] ; (%CE2% : \Windows)
"GpsToolsCE.dll",,,0xA0000000
"bizVSerialCE.dll",,,0xA0000000
"GateApiCE.dll",,,0xA0000000
mfcce400.dll,,,0xA0000000
olece400.dll,,,0xA0000000

[CopierVersDir01] ; (%CE1%\GpsGate : \Program Files\GpsGate)
"GpsGateCE.EXE",,,0x40000001

[DestinationDirs]
CopierVersDir00 = 0, %CE2%
CopierVersDir01 = 0, %InstallDir%
RaccourcisCourts = 0, %InstallDir%

[Strings]
reg_path00 = Software\Franson\GpsGate

[ClesRegistre]
HKLM,%reg_path00%,InstallPath,0x00000000,"%InstallDir%\"

[RaccourcisCourts]
%Appname%, 0, "%AppName%CE.EXE", %CE11% ; (\Windows\Start Menu\Programs)


[ Dodano: 2009-11-16, 16:09 ]
Potrzebne biblioteki:
GPSGATECE.EXE
+WINSOCK.DLL
+MFCCE400.DLL
+COREDLL.DLL
+COMMCTRL.DLL
+OLECE400.DLL
+OLE32.DLL
+OLEAUT32.DLL

+WINSOCK.dll
+mfcce400.dll
+COREDLL.dll
+commctrl.dll
+olece400.dll
+ole32.dll
+OLEAUT32.dll
+GateApiCE.dll
+GateApiCE.Simple
+GpsToolsCE.dll
+bizVSerialCE.dll

[ Dodano: 2009-11-16, 16:11 ]
Biblioteki są ładowane funkcja GetProcAddressW w taki sposób, że mogą być w Windows, katalogu Loader(edycja rejestru), razem z programem.
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
Ostatnio zmieniony przez BladeX 2009-12-04, 20:58, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
mrmucha
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 20 Sie 2009
Posty: 9
Wysłany: 2009-11-16, 21:58   

Pliki pokopiowałem do katalogu loadera, wpisy w rejestrze też pomodyfikowałem, program odpala i mam 2 opcje z komunikatem. Nie mam pojęcia co jescze pokopiować... brak pomysłów.

Kod:

"The virtual port driver needs a soft reset to be installed. Asoft reset will exit all you applications and restart the Pocket PC".

* Soft reset and install dirver - navi wylacza sie, i nie wstaje (tryb ładowania, cisza)
* Start without driver - wysyp, "126 : GpsTools not properly installed, please exit and resintall the application", reinstalka pomaga,ale nie o to chodzi.
* Exit - boje się to wciskać :P


Nie mam pojęcia jak dobrać sie do tego, zrobiłem juz wszystko, kilka godzin robienia w kolko tego samego, alternatywnie...

Biednie rowiąząłem to tak, że plik .CAB po instalacji nie znika
Kod:

Ścieżka : \HCR\cabfile\Shell\Open\Command\
Zmodyfikowany klucz : Default = \Windows\wceload.exe /delete 0 "%1"

I program przy każdym użyciu będę musiał zreinstalować.. chyba, że macie jakieś pomysły.

Przy okazji wyczaiłem świetny program do edycji *.Cab , nie trzeba żadnej dekompilacji / hex'owania - WinCE CAB Manager
 
 
 
Guccikus
azymut


Dołączył: 17 Lis 2009
Posty: 1
Wysłany: 2009-12-04, 17:21   Re: Program nie działa po restacie 5065 (WinCE)

mrmucha napisał/a:
A po restarcie - znika (...)


No właśnie. Mam ten sam problem z tym że dzieje się tak z każdą aplikacją którą staram się zainstalować. Zaraz po installu wszystko gra i buczy, po restarcie wyczyszczone katalogi.
Po programie zostaje jedynie możliwość odinstalowania i pusty katalog.

Jedyna opcja to wersje bezinstalacyjne ale nie wszystko jest.

Mam GC-5066FMBT, FW: YG-901M-V1.1, OS: 0.2.0-090918-OSPO
 
 
tikotka
Maestro GPS


Pomógł: 148 razy
Dołączył: 05 Paź 2007
Posty: 2408
Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-12-04, 20:49   Re: Program nie działa po restacie 5065 (WinCE)

Guccikus napisał/a:
mrmucha napisał/a:
A po restarcie - znika (...)

No właśnie. Mam ten sam problem z tym że dzieje się tak z każdą aplikacją którą staram się zainstalować. Zaraz po installu wszystko gra i buczy, po restarcie wyczyszczone katalogi.
Po programie zostaje jedynie możliwość odinstalowania i pusty katalog.
Jedyna opcja to wersje bezinstalacyjne ale nie wszystko jest.

Luuudzie nauczcie się, że 90% programów nie można instalować przez AS, czy nawet z CAB'ów, bo nawet jeśli podczas instalacji podacie im właściwą ścieżkę do trwałej pamięci (instalacja w RAM'ie to już wogóle artystyczny wyczyn), to instalator i tak zawsze coś wrzuci do Windowsa (RAM'u) i po pierwszym resecie masz program z głowy. Najlepiej "rozpakować" cab'a na PC programikiem WinCE Cab manager i wrzucić na nawigację dopiero.
 
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 108
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9741
Wysłany: 2009-12-04, 20:53   

tikotka napisał/a:
WinCE Cab manager
lub MSCEInf, który jest darmowy.
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
dasior591 
Maestro GPS
GoClever 5065FMBT



Pomógł: 279 razy
Wiek: 27
Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 8306
Skąd: Poznań
Wysłany: 2009-12-04, 20:55   

Ja tam instaluje normalnie tylko ze daje ścieżki na SD i mi wszystko działa :D
_________________
Jeśli chcesz się odwdzięczyć zapraszam TUTAJ
Jak nie odpisuje w temacie lub na PW to się przypomnij :-)
 
 
 
tikotka
Maestro GPS


Pomógł: 148 razy
Dołączył: 05 Paź 2007
Posty: 2408
Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-12-05, 10:11   

dasior591 napisał/a:
Ja tam instaluje normalnie tylko ze daje ścieżki na SD i mi wszystko działa :D

To masz szczęście :) Ja ostatnio bawiłem się z kilkoma "rozdzielaczami" portów i menadżerami BT - żaden nie daje się zainstalować z caba, czy przez AS, bo zawsze przynajmnie 2 czy 3 pliki wrzucają do "windowsa". Dlatego jednak uważam, że ogólna zasada brzmi - instalować ręcznie, bo inaczej PRAWDOPODOBNIE działać nie będzie. Oczywiście zasada nie dotyczy programów przygotowywanych stricte pod PNA z windowsem CE - takie zazwyczaj "wiedzą", że nie mają się instalować do RAM'u.
Dzakus napisał/a:

lub MSCEInf, który jest darmowy.

Dzięki za przypomnienie - wyleciała mi ta nazwa z głowy :)
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,15 sekundy. Zapytań do SQL: 9