My Navia Strona Główna My Navia

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2011-07-01, 21:59
Test Mio S760

Czy test wraz z opisem odblokowania spodobał Ci się?
Tak
73%
 73%  [ 11 ]
Nie
6%
 6%  [ 1 ]
Nie mam zdania
20%
 20%  [ 3 ]
Głosowań: 15
Wszystkich Głosów: 15

Autor Wiadomość
koala106 
Waypoint

Wysłany: 2009-11-22, 10:35   Test Mio S760

Ostatnimi czasy dzięki uprzejmości firmy współpracującej z producentem nawigacji Mio, w moje ręce dostała się najnowsza nawigacja z serii Mio Moov S; 7-calowy model Mio S760.
Wygląd zewnętrzny
Testowane Mio to nawigacja z ekranem o imponujących rozmiarach utrzymana kolorystycznie w tonacji matowo srebrnej (tył i boki), z przodem wykonanym w fortepianowej czerni na której niestety po dotyku pozostają odciski palców. Nawigacja pomimo dużego wyświetlacza jest stosunkowo lekka i cienka (16mm). Na górnej krawędzi produktu znalazł się dobrze znany z urządzeń Mio Moov trzypozycyjny wyłącznik ON/OFF/RESET, na dolnej krawędzi swoje miejsce znalazły złącze USB mini oraz złącze ładowarki. W urządzeniu przewidziano możliwość rozbudowania pamięci za pomocą kart pamięci, w tym celu na górze po środku urządzenia zamontowano slot kart micro SD, działające również z kartami microSDHC. Na prawej krawędzi urządzenia obok ekranu umiejscowiono również przycisk powrotu do głównego menu, kontrolkę naładowania baterii oraz mały otworek mikrofonu. W opakowaniu producent dostarczył również ładowarkę samochodową, uchwyt samochodowy, kabelek USB, płytę z oprogramowaniem i dokumentacją.
W testowanym Mio S760 producent zastosował całkowicie odmienny interfejs od poprzednich produktów, z jednej strony jest on bardzo przejrzysty, z dużymi, czytelnymi ikonami, z drugiej jest on dość powolny. Producent postawił na multimedialność i program nawigacyjny działa w tle, równocześnie możemy korzystać z dodatków takich jak Bluetooth, Transmiter FM, przeglądarka internetowa, przewodnik.
Odbiornik GPS
Zastosowany układ GPS (Sirf Star III z instant Fix II) w przypadku Mio S760 sprawdza się znakomicie, sygnał z satelit jest dostępny praktycznie od razu po włączeniu urządzenia, dużą niespodziankę zaobserwowałem w mieszkaniu, w miejscu, w którym do tej pory żaden testowany GPS nie łapał sygnału Mio S760 złapało sygnał praktycznie od razu po włączeniu. Dla porównania położony w tym samym miejscu Lark 50.1, Goclever 5066, Tomtom 630 nie widziały ani jednej satelity, a Mio trzymało stabilny sygnał. W codziennej normalnej jeździe S760 sprawował się znakomicie, do pokrycia map nie miałem żadnego zarzutu, widoczne były nawet leśne dróżki. Przez przeszło tysiąc kilometrów testowej jazdy urządzenie zawsze doprowadzało do celu, proponując przeważnie optymalne trasy przejazdu. Dzięki dużemu ekranowi nawigacja jest czytelna i wygodna. Szkoda tylko, że producent zrezygnował z podawania na ekranie nawigacyjnym aktualnej prędkości, pozostałego czasu jazdy i innych przydatnych rzeczy. Na ekranie prezentowana jest trasa, na dole ekranu na pasku odległość do manewru oraz podgląd 2D manewru. Mio posiada wbudowaną dużą bazę punktów POI z aktualnymi numerami telefonów, więc po połączeniu z telefonem możemy od razu dzwonić z poziomu nawigacji – bardzo ciekawa i przydatna funkcja, zwłaszcza przy poszukiwaniu najbliższego warsztatu, szpitala, pomocy drogowej, których Mio ma bardzo dużo w swojej bazie.
Odblokowanie
Producent nie przewidział możliwości używania innego oprogramowania nawigacyjnego ani odblokowywania urządzenia, ale jak błyskawicznie ustaliłem odblokowanie urządzenia jest banalnie proste i nie wymaga żadnych skomplikowanych zabiegów z naszej strony. Aby uruchomić Automapę na urządzeniu wystarczy zainstalować program na karcie microSD, następnie zmienić nazwę folderu Automapa EU zmienić na navigation, a nazwę pliku Automapa EU.exe na navigation.exe. Tak „przerobioną” kartę wkładamy do urządzenia, przestawiamy wyłącznik na pozycję reset, następnie włączamy i po chwili pokaże się Automapa. Odblokowanie urządzenia z wykorzystaniem MioPocket również jest banalnie proste, ściągamy najnowszą wersję Miopocket spod adresu: http://netfresco.com/MioPocket , następnie po rozpakowaniu na kartę SD kopiujemy katalogi MioAutoRun oraz Media, tworzymy dodatkowo na karcie katalog SEEKER_725 do którego kopiujemy pliki MioAutoRun.exe, MioAutoRun.mscr oraz Mortscript.exe, po skopiowaniu plików zmieniamy nazwy plików MioAutoRun.exe na Auto.exe i MioAutoRun.mscr na Auto.mscr i mamy gotową kartę odblokowującą Mio S760. Wkładamy kartę do urządzenia, włączamy je i rozpocznie się proces instalacji MioPocket.
Dzięki odblokowaniu uzyskamy możliwość uruchamiania innych programów nawigacyjnych, odtwarzaczy, gier, przeglądarek i innych programów, jedyną rzeczą którą utracimy po odblokowaniu jest zestaw głośnomówiący, który jest wbudowany w oprogramowanie Spirit i po odblokowaniu tracimy możliwość korzystania z zestawu.
Podsumowanie
S760 to ciekawe, warte uwagi urządzenie, dobrze wykonane, z bardzo czułym odbiornikiem GPS, przydatnymi dodatkami jak Bluetooth i Transmiter FM, dysponujące mapami całej Europy o bardzo dobrym pokryciu. Z drugiej strony sprzęt nie jest wolny od wad, wydaje mi się, że producent powinien bardziej dopracować urządzenie zwłaszcza pod kątem szybkości działania i reakcji na dotyk w oprogramowaniu Spirit, gdzie trzeba nieraz coś kilkukrotnie nacisnąć żeby urządzenie załapało. Mam nadzieję, że w kolejnych wersjach oprogramowania znikną błędy i S760 pokaże pełnię swoich możliwości.

CIMG0833_zmień rozmiar.JPG
Mio S760 z tyłu
Plik ściągnięto 492 raz(y) 64,55 KB

CIMG0828_zmień rozmiar.JPG
Ekran Mio Spirit
Plik ściągnięto 485 raz(y) 83,49 KB

CIMG0827_zmień rozmiar.JPG
Mio S760 z przodu
Plik ściągnięto 500 raz(y) 61,45 KB

Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2014-01-12, 13:52, w całości zmieniany 1 raz  

damnie88 
Guru

Wysłany: 2009-11-22, 16:29   

Zamówiłem to cudo dzisiaj. Z tym uruchomieniem AM to prosta sprawa widze. Tylko czy jak wsadzę taką kartę z AM to po włączeniu urządzenia od razu startuje AutoMapa czy jest możliwość wejścia w jakieś menu tego "Mio" ?A jak wyciągnę kartę to wszystko wraca do oryginału ? I jak ma się sprawa z uchwytem ? Dobrze trzyma i czy da się łatwo zamocować bo czytałem, że trochę krótki.

koala106 
Waypoint

Wysłany: 2009-11-22, 16:33   

Od razu startuje Automapa, po wyłączeniu Automapy - jak klepsydra się skończy obracać dajesz na Reset, wyjmujesz kartę włączasz i masz z powrotem Mio Spirit. Do do uchwytu, to trzyma dobrze, jedynie w autach z mocno pochyloną przednią szybą są problemy wynikające z tego, że jest za krótki.

damnie88 
Guru

Wysłany: 2009-11-22, 17:19   

A jak z jakością obrazu na navi/filmy ? I czy podczas np. odtwarzania filmu można dźwięk przez ten transmiter FM przekazać na system audio w samochodzie ?

koala106 
Waypoint

Wysłany: 2009-11-22, 17:55   

Jakość obrazu super - po odblokowaniu odpaliłem TCPMP Playera i nawet z napisami idzie oglądać. Transmiter FM to integralna część Mio Spirit i po odblokowaniu nie działa, natomiast podczas jazdy sprawuje się przyzwoicie, wszystko słychać wyraźnie

damnie88 
Guru

Wysłany: 2009-11-22, 18:28   

A pod aux da się jakoś to cudo podłączyć ? : :lol:

koala106 
Waypoint

Wysłany: 2009-11-22, 18:41   

Niestety nie...

damnie88 
Guru

Wysłany: 2009-11-23, 14:51   

To może lepiej zmienić zamówienie na c725 ? Ale tam mało pamięci jest .. i już zgłupiałem.

koala106 
Waypoint

Wysłany: 2009-11-23, 15:56   

C725 to starsza konstrukcja, o mniejszej ilości pamięci, ze starszym oprogramowaniem - ale bogaciej wyposażona. Co do wyboru, to kwestia gustu, mi osobiście bardziej wizualnie podoba się S760, 128 MB RAM robi swoje i płynność nawigowania np na Automapie to jest zauważalna różnica

damnie88 
Guru

Wysłany: 2009-11-23, 16:09   

Aa zostane przy tym .. w końcu nie będę filmów podczas jazdy oglądał, ale mam nadzieje, że MIO rozwiąże kilka przydatnych funkcji np. uaktualnieniami oprogramowania o ile takowe wypuszczą ..

koala106 
Waypoint

Wysłany: 2009-11-23, 18:38   

Ja też mam taką nadzieję, bo sprzęt ma spore możliwości, więc grzechem byłoby ich nie wykorzystać

Mikael
Młodszy Inspektor GPS

Wysłany: 2009-11-25, 22:03   

Jak ogólnie pokrycie map w serii S?

koala106 
Waypoint

Wysłany: 2009-11-25, 22:22   

Pokrycie - póki co wszędzie gdzie chciałem dojechać trafiłem bez kłopotów, są wszystkie dziury, Mio Spirit daje radę

damnie88 
Guru

Wysłany: 2009-11-25, 22:38   

Urządzonko jest wypas :) Od wczoraj się bawie i wyjść z podziwu nie mogę. Tylko ten Spirit trochę wolno chodzi i chyba przez to niektóre filmy przycina. MMD2 dołączony na płycie wygląda jak jakaś beta .. nie jest spolszczony do końca, jednak po aktualizacji go do MMD2 v.1.0 jest wszystko w porządku. Transmiter działa bardzo dobrze, uchwyt mógłby być troszeczkę dłuższy, chociaż w Mondeo MKIII daje rady. Kolory bardzo ładne, szczególnie w AM z ikonkami do POI 32x32 :) Ekran bardzo ładnie reaguje na dotyk, urządzenie nie zacina się, czasem reaguje z małym opóźnieniem w Mio Spirit, ale jest znośnie. Oprogramowanie Spirit to według mnie jest przyszłość oprogramowania do nawigacji nawigacji tylko trzeba poczekać na aktualizacje np. przewodnika turystycznego. Firma MIO napisała, że oprogramowanie będzie aktualizowane, więc pozostaje tylko czekać. Zrobiłem sobie nakładkę która uruchamia się po starcie MIO i mamy do wyboru AM lub Mio Spirit, bo instalowanie MIO Pocket nie ma dla mnie sens, gdyż nie używam tych wszystkich programów tam dołączonych i wolę wyjąć kartę i mieć wszystko jak w oryginale. MIO czyta karty 16GB i wszystko mi się podoba :)) Ogólnie to mogę polecić to urządzenie z czystym sumieniem.

W piątek długa trasa mnie czeka i mam nadzieje, że MIO mnie nie zawiedzie.

koala106 
Waypoint

Wysłany: 2009-11-25, 22:47   

Ja już do S760 zrobiłem nakładkę graficzną, cały pakiet office, mapy, video, mp3, zdjęcia działają i chodzi to wszystko dużo szybciej niż na spiricie - brakuje mi tylko bluetootha, dlatego jeżdzę więcej na spirit i się powoli przyzwyczajam. Co do Mio More Desktop w przeciągu tygodnia dwa razy aktualizację wypuścili, więc się chłopaki ostro do roboty zabrali:), czekam teraz na aktualizacje samego programu, żeby trochę "odmuliła" urządzenie.

Odpowiedz do tematu