Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: dasior591
2011-03-10, 09:48
GC5065BT a warstwa sieciowa
Autor Wiadomość
dasior591 
Maestro GPS
GoClever 5065FMBT



Pomógł: 279 razy
Wiek: 27
Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 8306
Skąd: Poznań
Wysłany: 2009-10-04, 18:54   

Wpierw wgrałem xip.nb0 z softu 5066 (myśląc ze to 65), jak wgral i nie chcia przejsc do kopiowania plików zacząłem się zastanawiać czemu i zauważyłem ze wgrałem od 66. Wziąłem xip.nb0 od 5065 i system wstał. Kilka chwil później (trosze grzebałem :-) ) jak uruchomiłem pokazała i się procedura od 66 i tu sie przygoda skończyła z GC.
_________________
Jeśli chcesz się odwdzięczyć zapraszam TUTAJ
Jak nie odpisuje w temacie lub na PW to się przypomnij :-)
 
 
 
mnjacentymn
Navi Expert


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 08 Sie 2009
Posty: 283
Wysłany: 2009-10-04, 20:29   

dasior591 napisał/a:
Wpierw wgrałem xip.nb0 z softu 5066 (myśląc ze to 65), jak wgral i nie chcia przejsc do kopiowania plików zacząłem się zastanawiać czemu i zauważyłem ze wgrałem od 66. Wziąłem xip.nb0 od 5065 i system wstał. Kilka chwil później (trosze grzebałem :-) ) jak uruchomiłem pokazała i się procedura od 66 i tu sie przygoda skończyła z GC.

To mam z tego rozumieć, że nawigacja "leży" i nic się z tym nie da zrobić ? Kurde jakim cudem ? Czyli sama zamiana xip'ów nie jest niszcząca tylko GC5065 nie "lubi" nowego xip'a i można to odkręcić wgrywając starego natomiast nawigację jak podejrzewam rozłożyło nadpisanie loadera na skutek tej pomyłki, o której wspomniałeś tzn. miałeś na karcie SD również plik eboot.nb0 . Dziwne, myślałem, że loader to jedyna pewna rzecz w takich urządzeniach a tutaj się okazuje , że jego tez można "załatwić". Pewnie gdybyś miał eboot.nb0 dla 5065 ( a niestety nic takiego nie mamy ) to mógłbys wrócić do starego loadera i byłoby ok.
 
 
dasior591 
Maestro GPS
GoClever 5065FMBT



Pomógł: 279 razy
Wiek: 27
Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 8306
Skąd: Poznań
Wysłany: 2009-10-04, 20:36   

Liczę ze serwis sobie poradzi :-) . Tez myślałem ze to navi jest nie do uwalenia ale jak widać idzie, choć zwykłemu użytkownikowi się nie uda.
_________________
Jeśli chcesz się odwdzięczyć zapraszam TUTAJ
Jak nie odpisuje w temacie lub na PW to się przypomnij :-)
 
 
 
mnjacentymn
Navi Expert


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 08 Sie 2009
Posty: 283
Wysłany: 2009-10-04, 20:40   

Hmm, trochę mnie zasmuciłeś. Liczyłem, że xip od 5066 się wgra i system wstanie no i co najwyżej gdzieś tam po drodze będzie "stop" a tu nawet się pliki nie kopiują. Ciekawe dlaczego.
 
 
dasior591 
Maestro GPS
GoClever 5065FMBT



Pomógł: 279 razy
Wiek: 27
Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 8306
Skąd: Poznań
Wysłany: 2009-10-04, 21:32   

Myślę ze brakuje mu partycji.
_________________
Jeśli chcesz się odwdzięczyć zapraszam TUTAJ
Jak nie odpisuje w temacie lub na PW to się przypomnij :-)
 
 
 
mnjacentymn
Navi Expert


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 08 Sie 2009
Posty: 283
Wysłany: 2009-10-05, 09:01   

dasior591 napisał/a:
Myślę ze brakuje mu partycji.

Niekoniecznie. Próbowałeś tylko ( i słusznie ) update'ąć sam system poprzez przegranie xip'a z 5066. Zauważ , że jest on mniejszy niż xip z 5065. Po rozpakowaniu system z 5066 to około 19MB a z 5065 około 22MB. Nie mam akurat przed sobą 5065 ale tutaj po rozpakowaniu xip'a ponad 6MB zajmuje jakiś simsun.ac3 . Nie wiem czy faktycznie trafia on do naszej nawigacji do katalogu \windows podczas update'u czy może raczej na ukryty "flash disk" gdzie jest cały dodatkowy software. Jeżeli nie do \windows to możesz mieć rację, że brakuje tych paru MB. Problem generalnie pewnie polega na tym, że trzeba by skroić inaczej partycje. Na "flash disk" jest wolne co najmniej kilkanaście MB i gdyby to nieco przykroić a dać więcej root'owi gdzie jest też \windows to byłoby ok. Tylko kto tworzy partycje przy update ? Jeżeli loader na sztywno no to leżymy. Jeżeli bierze informację z jakiegoś pliku(ów) z firmware'u albo może sam wylicza na podstawie objętości plików to może dałoby się coś z tym zrobić.
 
 
dasior591 
Maestro GPS
GoClever 5065FMBT



Pomógł: 279 razy
Wiek: 27
Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 8306
Skąd: Poznań
Wysłany: 2009-10-05, 19:42   

Ogólnie trzeba by umieć pisać Windowsy od podstaw (lub umieć edytować) jak chcesz się nauczyć to robi się to prawie tak samo jak Windowsy mobile. Co do flash disk to nie możne być plik simsun.ac3 bo tam sie kopiuje to co jest w katalogu flash (ja tak robię własne aktualizacje)
_________________
Jeśli chcesz się odwdzięczyć zapraszam TUTAJ
Jak nie odpisuje w temacie lub na PW to się przypomnij :-)
 
 
 
mnjacentymn
Navi Expert


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 08 Sie 2009
Posty: 283
Wysłany: 2009-10-05, 20:01   

dasior591 napisał/a:
Co do flash disk to nie możne być plik simsun.ac3 bo tam sie kopiuje to co jest w katalogu flash (ja tak robię własne aktualizacje)

No sprawdziłem na nawigacji. Ten simsun.ac3 jest w \windows. Mój player nie chce go odtwarzać. Na PC też coś mi nie chodzi. Nie wiem po co jest to coś bo zajmuje ponad 6MB i jak stwierdziłem w poprzednim wpisie, cały katalog \windows z 5066 mógłby wejść do naszej nawigacji do \windows.

dasior591 napisał/a:
Ogólnie trzeba by umieć pisać Windowsy od podstaw (lub umieć edytować) jak chcesz się nauczyć to robi się to prawie tak samo jak Windowsy mobile

No jeżeli mnie to przybliży do zmuszenia aby xip'a z 5066 wgrał do naszej nawigacji to poproszę o jakieś namiary
 
 
mirko1 
guru
Becker 7928



Pomógł: 21 razy
Dołączył: 18 Gru 2007
Posty: 1939
Wysłany: 2009-10-05, 20:20   

Windows\Public\Common\OAK\Files
To chyba tam powinno sie najdowac.
Simsun to rodzaj czcionki.
Simsun.ttc,to czcionka a ac3 to rodzaj odtwarzacza,ale moge sie mylic.

Jesli te pliki moga sie przydac,to moge je wrzucic gdzies na serwer.
Simsun.ac3=6.26 MB
Simsun.ttc =10.0 MB
 
 
mnjacentymn
Navi Expert


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 08 Sie 2009
Posty: 283
Wysłany: 2009-10-06, 08:22   

Wczoraj doszedłem co to za zwierz ten simsun.ac3. Tak jak napisał mirko1 to plik z fontami a nie jak mi się wydawało jakiś plik muzyczny dolby digital ( .ac3 ). Skąd pliki dolby digital miałyby się wziąć na nawigacji. :-) . Pewnie więc, usunięcie go z \windows doprowadziłoby do braku liter.
 
 
dasior591 
Maestro GPS
GoClever 5065FMBT



Pomógł: 279 razy
Wiek: 27
Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 8306
Skąd: Poznań
Wysłany: 2009-10-06, 08:25   

Ja bym usunął, jak się wysypie się wgra od nowa, a może się nie wysypie (nie powinno).
_________________
Jeśli chcesz się odwdzięczyć zapraszam TUTAJ
Jak nie odpisuje w temacie lub na PW to się przypomnij :-)
 
 
 
mnjacentymn
Navi Expert


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 08 Sie 2009
Posty: 283
Wysłany: 2009-10-06, 09:45   

dasior591 napisał/a:
Ja bym usunął, jak się wysypie się wgra od nowa, a może się nie wysypie (nie powinno).

No niestety . Właśnie bez zabawy z xip'em się nie da bo ten plik też jest chroniony i nie da się go usunąć. Wierzyć się nie chce , że przejście z nb0 do bin jest niemozliwe. Być może potrzebne są jakieś dodatkowe dane aby taka konwersja była możliwa.
Przy okazji. Nie znalazł się żaden śmiałek , który potestowałby wrzucone parę dni temu przez mnie pakiety do "zabawy" z siecią ? Wszyscy tylko czekają na mannę z nieba a robić nie ma komu. :-( . Jedyna nadzieja , że jak dasior591 odbierze nawigację z serwisu to porobi parę testów.
 
 
dasior591 
Maestro GPS
GoClever 5065FMBT



Pomógł: 279 razy
Wiek: 27
Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 8306
Skąd: Poznań
Wysłany: 2009-10-06, 09:48   

W sumie to dopiero muszę do nich podjechać, a czasu brak :-( . Co do nb0 i bin to trzeba by się dowiedzieć co potrafią dumprom.exe binmod.exe itd., ona mają więcej opcji bo inaczej nie byłoby tak długich poleceń.
_________________
Jeśli chcesz się odwdzięczyć zapraszam TUTAJ
Jak nie odpisuje w temacie lub na PW to się przypomnij :-)
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,16 sekundy. Zapytań do SQL: 12