Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2011-07-01, 10:37
TMC na urządzeniach Mio
Autor Wiadomość
gdziasek
Waypoint


Dołączył: 28 Maj 2009
Posty: 34
Wysłany: 2009-05-28, 17:09   mio moov 310 tmc działa tylko na mio map2008

Witam,odblokowałem mio moov 310 wgrałem tomtoma,automapę,navigona i igo8 niestety w tomtomie po pliknięciu w komunikaty drogowe,pisze ze opcja nie dostępna,w navigonie 7.4 opcje korków nie są wogóle podświetlone,natomiast w igo8 po kliknieciu autowykrywanie sprzetu tmc,pisze nie znaleziono sprzętu,jednak w mio map2008 tmc działa jak nalezy sprawdzałem w tygoniu byłem w niemczech,czy ktoś wie jak uruchomić tmc w innych nawigacjach niz miomap2008 ?moze trzeba parametry modułu tmc wpisac w sys.txt ?tylko jaki to jest moduł?i na jakim porcie chodzi?
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 109
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9736
Wysłany: 2009-05-28, 19:23   

http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?p=72100#72100

[ Dodano: 2009-05-28, 19:24 ]
Cytat:
W najnowszej wersji iGo nie działa autowykrywanie TMC, działa w wersji 8.0.0.49545, wgrałem tą wersję do Navigona 2110 i wykryło mi odbiornik TMC. W katalogu iGO8/Save jest plik system.ini i tam po wykryciu TMC zapisują się dane odnośnie tego wpis zaczyna się [TMC] . Skopiowałem ten wpis do tego samego pliku w wersji 8.3 i TMC jest wykryte.
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
Arturek 
guru



Pomógł: 31 razy
Dołączył: 14 Gru 2008
Posty: 1531
Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-07-06, 12:04   Uaktywnienie TMC w Moov 200PL

Witam
Jeśli już bylo to proszę usunąć.

Może komuś przydadzą się moje eksperymenty

W MIO Moov 200PL postanowilem uaktywnić obsługę TMC

O TMC wiadomo, że:
- nie działa w Moov 200PL
- należy dokupić dodatkową antenę TMC
http://pl.mio-store.com/A...w%20TMC___9.htm
- TMC nie działa w Polsce


Zacząłem od pobrania aktualizacji z dnia 25.06.2009, pod nazwą "Instalacja aktualizacji TMC (MIO2008).
http://service.mio.com/M0...and_Polish.html
Mamy do pobrania 2 pliki ZIP
a) plik instrukcji
http://download.mio-tech....ructions_PL.zip
b) pliki do TMC
http://download.mio-tech....esTMCupdate.zip

Po rozpakowaniu otrzymujemy:
a) plik PDF z instrukcją instalacji
b) plik miomap.ini - NIE wgrywamy go
pliki: GPSTMC.DLL, TMC_IMAGES.CPF, katalog LOCDB

Aby uaktywnić TMC
- podpinamy nawigację do komputera
- wgrywamy, do nawigacji, do katalogu Program Files \ Miomap
oba pliki (GPSTMC.DLL, TMC_IMAGES.CPF) oraz katalog LOCDB
- na końcu pliku MIOMAP.INI dopisujemy:
[TMC]
UseGNS=1

- odpinamy nawigację od komputera, robimy restart i pojawia się menu do TMC

W trybie mapy, na dolnym pasku pojawia się przycisk obsługi TMC.
Po naciśnięciu TMC wchodzimy w menu konfiguracji TMC

Nie mam antenty TMC , tym bardziej w Polsce nie mam możliwości sprawdzić działanie TMC.

pozdrawiam
Arturek











O działaniu TMC możemy przeczytać w angielskiej lub niemieckiej instrukcji obsługi (pliki PDF) :

http://eu.mio.com/support...e-Manual-EN.pdf

http://eu.mio.com/support...e-Manual-DE.pdf
 
 
k33l 
Navi Expert
NaviN00b


Pomógł: 13 razy
Wiek: 35
Dołączył: 19 Maj 2009
Posty: 394
Wysłany: 2009-07-06, 21:22   

Czy TMC nie jest jakoś sprzętowo uwarunkowane? Oraz czy jest w najbardziej okrojonej wersji Mio Moov 200PL?
Najlepiej jak ktoś by to potwierdził :-)
_________________
Mio Moov 500 + 4GB SDHC + WinCE 5.0
Automapa 6.6.0 beta 2 Polska + iGO Primo 8.5.9.153032
Wszyscy mnie pozdrawiają to i Ciebie Gość pozdrowię :-)
 
 
Arturek 
guru



Pomógł: 31 razy
Dołączył: 14 Gru 2008
Posty: 1531
Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-07-07, 16:12   

Witam
Nietety - z serwisu MIO otrzymałem taką odpowiedź:

"Witam, niestety w chwili obecnej urządzenie Moov 200 nie posiada wkompilowanych w oprogramowaniu wtyczek do obsługi komunikatów TMC.
Oprogramowanie takie nie jest również dostarczane wraz z modułami oraz antenami TMC udostępnianymi w E-shop."
 
 
k33l 
Navi Expert
NaviN00b


Pomógł: 13 razy
Wiek: 35
Dołączył: 19 Maj 2009
Posty: 394
Wysłany: 2009-07-07, 16:27   

Ale to chodzi i oprogramowanie i ich wsparcie w MioMap na Mio 200. Jak wyżej widać udało się wkompilować wtyczki w oprogramowanie ale co ze sprzętem, czy TMC na Mio 200 to tylko nie działająca zakładka w ustawieniach czy ukryta funkcja?
_________________
Mio Moov 500 + 4GB SDHC + WinCE 5.0
Automapa 6.6.0 beta 2 Polska + iGO Primo 8.5.9.153032
Wszyscy mnie pozdrawiają to i Ciebie Gość pozdrowię :-)
 
 
Arturek 
guru



Pomógł: 31 razy
Dołączył: 14 Gru 2008
Posty: 1531
Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-07-07, 17:00   

Trochę mnie dziwi odpowiedź MIO bo MIO Moov 200 w europie zachodniej ma funkcję TMC i jest to opisane w anglojęzycznej instrukcji obsługi.
Z drugiej strony, oprogramowanie w europie zachodniej wygląda inaczej niż w polskiej wersji.
Możliwe, że okroili soft i uprościli hardware na Polskę.
 
 
k33l 
Navi Expert
NaviN00b


Pomógł: 13 razy
Wiek: 35
Dołączył: 19 Maj 2009
Posty: 394
Wysłany: 2009-07-07, 17:10   

Pewnie wersja PL jest okrojona z TMC tak jak z Ramu :/
_________________
Mio Moov 500 + 4GB SDHC + WinCE 5.0
Automapa 6.6.0 beta 2 Polska + iGO Primo 8.5.9.153032
Wszyscy mnie pozdrawiają to i Ciebie Gość pozdrowię :-)
 
 
matix84
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 20 Cze 2009
Posty: 12
Wysłany: 2009-08-11, 10:36   Uruchomienie BT i TMC w MioMap 2008 (Mio 370)

Do nawigacji wgrałem mapkę MioMap2008 v 2.4, jednak MioMap nie wykrywa mi bluetooth ani TMC (urządzenie posiada te moduły).
Jak to uruchomić? Co muszę dopisać w miomap.ini?
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2011-05-10, 19:14, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Arturek 
guru



Pomógł: 31 razy
Dołączył: 14 Gru 2008
Posty: 1531
Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-08-11, 11:37   

Witam
1. Jaka wersja nawigacji (np. Moov 210) ?
2. Czy odblokowana?
3. Czy sprawdzałeś nawigację "solo" (trzymając w ręce) czy popietą w samochodzie.
Zależnie od wersji, moduł TMC znajduje się w uchwycie (3xx) lub na kablu zasilającym (np. 2xx). Do moduu TMC trzeba podpiąć dodatkową antenę.
4. TMC podpinasz w Polsce czy gdzieś za granicą?
pozdrawiam
Arturek
 
 
matix84
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 20 Cze 2009
Posty: 12
Wysłany: 2009-08-11, 11:49   

Mam Mio Moov 370
jest odblokowana, oryginalnie była mapa Navman wyglądająca jak MioMap ale wgrałem zwykłą MioMap 2008 ponieważ do tamtej nie mogłem znaleźć map.
Z boku w nawigacji mam złącze na TMC, bądź na antenę do niego.
Wiem, że w Polsce to nie zadziała, za granicą ostatnio nie byłem ale w oryginalnym programie nawigacyjnym chociażby była ikona TMC i BT, w tej wersji MioMap tego nie widzę, próbowałem dopisać do miomap.ini:

[Mio]
NavPix=1
MioConnect=1
UseLCID=1
BTSupport=1
TMC=1

i też lipa. BTSupport znalazłem w jakimś innym miomap.ini natomiast TMC sam strzeliłem ale ani jedno ani drugie nie daje oczekiwanych rezultatów btw. nic nie daje.
 
 
hass123
młodszy inspektor GPS


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 14 Kwi 2009
Posty: 10
Wysłany: 2009-08-11, 16:48   

Ja w swoim mio 580 mam tak:
[Mio]

NavPix=1

UseLCID=1

MioConnect=1

BTSupport = DUN HSP HFP

FMTransmitter=1
 
 
matix84
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 20 Cze 2009
Posty: 12
Wysłany: 2009-08-11, 21:16   

dzięki kolego, bluetooth już jest. Jeszcze TMC nie ma. W ogóle MioMap 2008 wersja 2.4 obsługuje ten moduł?
 
 
Arturek 
guru



Pomógł: 31 razy
Dołączył: 14 Gru 2008
Posty: 1531
Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-08-12, 11:40   

Witam
Odnośnie TMC, to robiłem "na sucho" takie eksperymenty (może Ci się przyda)

http://www.my-navia.pl/vi...8&highlight=tmc
 
 
matix84
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 20 Cze 2009
Posty: 12
Wysłany: 2009-08-12, 13:11   

dzięki wielkie :-)
teraz tylko pojechać na wycieczkę za granicę i sprawdzić TMC :-D
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 12