To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
My Navia
Windows CE - forum użytkowników nawigacji GPS

Lark 50.3 - Przestał łapać sygnał GPS

adijos93 - 2014-03-02, 19:03

przywróć soft do ustawień fabrycznych.
log000 - 2014-03-02, 21:18

robiłem tak i nic :((

[ Dodano: 2014-03-08, 17:49 ]
nikt nic nie wie, jak naprawić nawigacje, która nie łapie sygnału a żadna z metod nie działa ?

pomarancz - 2014-03-27, 07:12

Witam,
ponawiam zapytanie kolegi z posta wyzej.

Właśnie lark odmówił współpracy. W czasie nawigowania po prostu się zatrzymał w określonym punkcie, satelity na czerwono (na igo) brak określania współrzędnych.

Wyszedłem do larka, na ori nawigacji podobnie. Widzi satelity ale się z nimi nie łączy.
W systemie na gps pokazuje ilość satelit (rożna w zależności kiedy sprawdzam) ale kompletnie nie ma z nimi łączności.
Nie odbiera danych na temat długości, szerokości czy sile odbioru.

GPS status invalid czyli na cos choruje.
Pytanie jest na co i co mogę z tym sam zrobić (hard reset tez nie pomaga)


Dokopałem się do tematu z elektrody ale niestety bez happy endu.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1269753.html


Może ktoś potwierdzić lub zanegować (na podstawie naturalnie faktow) wyżej opisane zjawisko;)

pzdr

jestem_ktoś - 2014-03-27, 09:36

Wątek z elektrody dotyczy amatorszczyzny programistów larka - urządzenie odbierało sygnały prawidłowo, ale nie umiało przeliczyć pozycji. Zobacz posty http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?p=97497#97497 oraz http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?p=97624#97624

Natomiast u Ciebie brak sygnału to na 99% awaria modułu GPS, szczególnie jeśli nie pomaga reset ustawień GPS,

pomarancz - 2014-03-27, 15:31

Jest możliwość chałupniczo wyłapać na 100% czy to faktycznie modol gps? Nie ma pośpiechu żeby zrobić ale lubię grzebać spontanicznie w czymś takim. Potrzebuje tylko wytycznych.Na własne ryzyko sie wie :)
Pzdr

dyziol3k - 2014-06-18, 10:04

Witam. Mam problem z nawigacja, a konkretniej z łapaniem fixa. Z tego co mi wiadomo to, nawigacja podczas podróży zgubiła sygnał i już nie potrafiła znaleźć. Status GPS wyświetla następujące dane:

signal state: invalid
latitude: N 50'48'51.4''
longitude: E 018'50'78.4''
altitude: brak
UTC: 12/12/02 (po każdym włączeniu nawigacji timer jest zerowany)
totalstatellites: 0
statellitesinuse: 0
speed:0

Reset gps nie pomaga.

AM również nie wykrywa sygnału, na portach 1,2,4,6,8 i na bitracie 4800. To samo visualgps, i godspeed(oba szukają na portach 1 i 6, ale znaleźć nie potrafią).

Wczoraj nawigacja leżała pod chmurką 2,5-3h(naładowana na full i do puki się nie wyłączy) i fixa nie złapało...

Nawigacja kupiona była w 2011 roku(tak zaznaczone było na plombie gwarancyjnej), więc serwis odpada.

Jakieś pomysły? ktoś miał podobne zachowania nawigacji?

Aha, zapomniałem dodać, że nawigacja pracuje na win5.0ce, procesorze mstar, pamięci wewnętrznej residentflash i karta sd jest widziana jako sdmmc.

jestem_ktoś - 2014-06-18, 10:09

RESET urządzenia.
Jak nie pomoże, to znaczy, że padł moduł GPS i trzeba kupic nowa nawię

dyziol3k - 2014-06-18, 13:11

jestem_ktoś napisał/a:
RESET urządzenia.
Jak nie pomoże, to znaczy, że padł moduł GPS i trzeba kupic nowa nawię


Po zrestartowaniu urządzenia z przycisku dalej to samo, więc pozostaje będzie nowa podkładka pod kubek lub kufel ; )

likwid - 2015-08-04, 19:30

Mam Lark'a 53.0, który nie łapie fix'a. W menu urządzenia w GPSInfo widoczne są współrzędne, czas dwie godziny wstecz oraz TotalSatellites (tutaj wartość się zmienia, raz 11 innym 13 itd.). W LarkMap domyślny port to COM1: EDOG COM port i prędkość 4800. Próbowałem na innych parametrach, ale bez sukcesu. Przy ustawieniu portów COM2 i COM4 w LM jak również w AM pokazuje się komunikat z błędem z ustawieniem portu. W LM w statusie GPS mruga na zielono "dioda" Dane, ale pozostałe pozostają szare. Próbowałem wszelkich resetów i bez skutku. Da się jeszcze coś z tym zrobić?
jestem_ktoś - 2015-08-04, 19:39

W opcjach Larka masz te satelity na jaki kolor? Masz podane położenie/współrzedne/wysokość?
likwid - 2015-08-04, 22:16

Satelity były koloru czerwonego, podane współrzędne, ale bez wysokości. Międzyczasie odlutowałem baterię i przylutowałem ponownie po niecałych dwóch godzinach. Jedyne co się zmieniło to, to że satelity wspomniane wyżej zniknęły, czas się zresetował i przy próbie złapania fix'a na krótko znalazł jedną satelitę, która w opcjach była na niebiesko i na tym koniec. Zero satelit.
jestem_ktoś - 2015-08-05, 08:01

Walnięty moduł GPS
slainpont - 2019-05-10, 12:20

Czy wasze Lark 50.3 mają równiez problem z synchronizacją daty GPS?
no_taki - 2019-05-10, 13:50

Cały sprzet sprzed lat ma problem po resecie tygodnia.
Poczytaj tu: http://www.my-navia.pl/vi...der=asc&start=0



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group