To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
My Navia
Windows CE - forum użytkowników nawigacji GPS

Lark 43.2 - Lark 43.2 gubi sygnal

jacekp1313 - 2012-02-14, 08:35

macias44 napisał/a:
w menu status GPS mam kilka ikony satelit na mapie i zielone kółko z "dane" (po prawie) reszte puste).
Ile czasu czekasz pod gołym niebem?
macias44 napisał/a:
i innych ustawień tutaj nie mogę zmienić
I prawidłowo - bo w odbiorniku GPS nie zmienisz nic

A co do wgrywania poprawki - możliwe, że masz inna wersję Larka 43.2, bez możliwości wgrywania poprawek. Specyfiką tej firmy jest puszczanie pod tym samym symblem urządzeń w różnych wykonaniach (modelu 35.7 czy 8 było chyba 3-czy 4 odmiany)
Dla pewności - użyj karty SD max 2GB (nie -HC), formatowaną na FAT

macias44 - 2012-02-14, 09:38

Czas dość długi, nawet do pustej baterii hehh moja stara poczciwa NAVIA 45 działa w tych miejscach.

Patrzyłem na karcie 4GB SDHC ale zobacze jak radzisz z kartą 2GB SD

Czyli, jak nie mam tej możliwości to nic nie zaktualizuje i jest bezużyteczna?

jacekp1313 - 2012-02-14, 10:09

Nie wiem, skąd masz info, że ta poprawka rozwiązuje problem braku sygnału GPS - ona załatwiała sprawę złej strefy czasowej (po wyłączeniu zawsze był HongKong) wyraźnie to pisze na wskazanej przez Ciebie stronie

Owszem, kilka lat temu był problem niemożności ustalenia pozycji w Larkach i firma wydała poprawkę - ale było to spowodowane błędem programistów przy zapisie daty: rok 2010 (czy 2009) odbiornik GPS traktował jako rok 0 i nie umiał dla tej daty określić położenia satelitów na niebie (poniekąd słusznie)

Brak sygnału GPS w opcjach larka oznacza uszkodzenie modułu GPS - a odlutowanej antenki czy spalonego scalaka nie naprawisz żadnym programem



Wracając do tematu braku ikonki - masz 43.2 z LarkMap?
Jeśli tak, to przeczytaj post kol. dawzim mniej więcej w 2/3 wątku o tej poprawce ("43.2 Problem z czasem / aktualizacja ze strony larka")

macias44 - 2012-02-16, 09:07

Przestawiłem ten język tak jak jest w tamtym wątku i trzyma go w pamięci (prawidłowy) ale nadal się nie łączy z satelitami :-/
jacekp1313 - 2012-02-16, 09:22

Ile razy trzeba Ci napisać, że ta poprawka nie ma nic wspólnego z odbieraniem sygnałów GPS?

Jeśli przycisk "rest ustawień GPS" nie pomaga, to tylko serwis

odz - 2014-06-02, 08:38
Temat postu: Szukam sygnału GPS
Witam,
W automapie (6.15_1404) i we wcześniejszej jak rok temu używałem mam cały czas status szukania sygnału GPS. Jak udaję mu się znaleźć to szybko zrywa i nie utrzymuje sygnału.
Mam wgraną aktualizacje co kiedyś wyszła i wyłączone synchronizacje czasu (chociaż pamiętam, że miałem to włączone i działało)
3 dni przy oknie leży nawigacja i nic.
Rok temu używałem w aucie i tak samo zero sygnału. Myślałem, że to może wina automapy ale zaktualizowałem ją i dalej to mam to samo...
Zrobiłem przywrócenie ustawień fabrycznych w AM, bez efektu.
Czy powinny być jakieś inne ustawienia GPS dla tego modelu?
Co mógłbym jeszcze zrobić/sprawdzić?
Ewentualnie jakiś sposób na wzmocnienie/wymiane modułu GPS?

jacekp1313 - 2014-06-02, 12:22

Jeżeli nie pomogą sposoby z wątku, do którego dołączyłem Twój post (regulamin, p.3), to serwis lub kosz na śmieci


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group